ΚΟΣΜΟΣ

Στη στήριξη της Γερμανίας υπολογίζει η Σερβία

Στη στήριξη της Γερμανίας υπολογίζει η Σερβία

Ήρθε η ώρα η Σερβία να είναι "στην ίδια πλευρά με τη Γερμανία" δήλωσε ο Σέρβος πρωθυπουργός, Αλεξάνταρ Βούτσιτς ενόψει της επικείμενης επίσκεψής του στο Βερολίνο και πρόσθεσε ότι η Σερβία πρέπει να είναι όχι μόνον οικονομικός, αλλά και πολιτικός εταίρος της Γερμανίας.


Ο κ. Βούτσιτς διευκρίνισε ότι, κατά την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στο Βερολίνο, στις 11 Ιουνίου, μετά από πρόκληση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, αναμένει να ακούσει τι σκέφτεται και τι προσδοκά η Γερμανία από τη Σερβία, αλλά και ο ίδιος να ενημερώσει για τις ελπίδες της Σερβίας.

"Είμαι πρόεδρος κυβέρνησης ενός περήφανου λαού. Πηγαίνω στο Βερολίνο να ακούσω τι σκέφτεται και τι αναμένει η Γερμανία από τη Σερβία. Είναι ασύγκριτα ο μεγαλύτερος εταίρος. Θα πούμε τι ελπίζουμε και όχι μόνο υπό τη μορφή βοήθειας για την ανασυγκρότηση της χώρας μετά τις πλημμύρες, αλλά να είναι η Γερμανία στρατηγικός εταίρος της Σερβίας και να έχουμε μεγαλύτερες επενδύσεις" εξήγησε ο κ. Βούτσιτς, σε συνέντευξή του στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό RTS.

Ο Σέρβος πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι σε συνεχή επικοινωνία με εκπροσώπους της γερμανικής οικονομίας, ότι υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον της γερμανικής οικονομίας για τη Σερβία, ότι επιθυμεί να αυξηθούν οι επενδύσεις, καθώς και η Σερβία με τη Γερμανία να είναι πολιτικοί εταίροι.

"Στο πέρασμα των αιώνων δεν ήμασταν φίλοι με τους Γερμανούς, κάποτε δεν χρειαζόταν, ήρθε η ώρα να είμαστε στην ίδια πλευρά με τη Γερμανία" εκτίμησε και πρόσθεσε ότι το Βερολίνο αναγνωρίζει τη Σερβία ως εταίρο.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας είχε τηλεφωνική συνομιλία με την καγκελάριο της Γερμανίας στις 23 Μαΐου, όταν η Σερβία βρισκόταν στο έλεος φονικών και καταστροφικών πλημμυρών.

Η κ. Μέρκελ εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στον σερβικό λαό, τόνισε ότι ο γερμανικός λαός δεν θα αφήσει τη Σερβία χωρίς βοήθεια και στήριξη και απηύθυνε πρόσκληση στον πρωθυπουργό της Σερβίας, να επισκεφθεί το Βερολίνο στις 11 Ιουνίου.

Διαβάστε επίσης: «Το προηγούμενο του Κοσόβου δημιούργησε νέες εστίες κρίσης»