ΚΟΣΜΟΣ

Ομπάμα: Δεσμευμένες στο μέλλον της Ρωσίας οι ΗΠΑ

Ομπάμα: Δεσμευμένες στο μέλλον της Ρωσίας οι ΗΠΑ

Τον νέο πρόεδρο της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, ότι οι ΗΠΑ είναι «αποφασιστικά δεσμευμένες» στο μέλλον της χώρας, διαβεβαίωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, καταδικάζοντας παράλληλα τους «σκοτεινούς ελιγμούς» της Ρωσίας.

«Οι ΗΠΑ είναι αποφασιστικά δεσμευμένες στο πλευρό του ουκρανικού λαού, όχι μόνο τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες, αλλά και για τα επόμενα χρόνια», είπε ο Ομπάμα στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον Ποροσένκο.

«Εντυπωσιάστηκα πραγματικά από το όραμά του», σχολίασε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Παράλληλα, ο Ομπάμα ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα αυξήσουν τη βοήθεια που προσφέρουν σε μη θανατηφόρο στρατιωτικό εξοπλισμό προς την Ουκρανία, περιλαμβανομένων οργάνων νυχτερινής όρασης.

Από την πλευρά του, ο Ποροσένκο, μιλώντας αγγλικά, ευχαρίστησε τον Ομπάμα για τη «συνεχιζόμενη υποστήριξή του», την οποία θεωρεί «κρίσιμης σημασίας». Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει ένα σχέδιο για την ειρηνική επίλυση της κρίσης στα ανατολικά, λίγο μετά την ορκωμοσία του το Σάββατο.

«Πολύ γρήγορα μετά την ορκωμοσία είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε ένα σχέδιο για την ειρηνική επίλυση της κατάστασης στα ανατολικά», διαβεβαίωσε τους δημοσιογράφους. Ο Ποροσένκο δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το σχέδιο αυτό.

Με την ευκαιρία του εορτασμού για τα 25 χρόνια από τις πρώτες δημοκρατικές εκλογές στην Πολωνία, ο Αμερικανός πρόεδρος καταδίκασε, ακόμα, τους «σκοτεινούς ελιγμούς» της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Δεν θα δεχθούμε ποτέ την κατοχή της Κριμαίας από τη Ρωσία, ούτε τις παραβιάσεις της κυριαρχίας της Ουκρανίας», υπογράμμισε ο Ομπάμα, επισημαίνοντας ότι η ελευθερία στην Ευρώπη δεν είναι «εγγυημένη».

«Τα ελεύθερα έθνη μας θα παραμείνουν ενωμένα ώστε κάθε νέα ρωσική πρόκληση να σημαίνει μεγαλύτερη απομόνωση και νέο κόστος για τη Ρωσία. Όπως μας υπενθύμισε η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία τα ελεύθερα έθνη μας δεν μπορούν να απομακρυνθούν από το κοινό μας όραμα: μια Ευρώπη που είναι ολόκληρη και ελεύθερη και ειρηνική», σημείωσε ο ίδιος μιλώντας ενώπιον περίπου 40 ηγετών από όλο τον κόσμο που είχαν συγκεντρωθεί στη Βαρσοβία με την ευκαιρία της επετείου.
«Στεκόμαστε ενωμένοι γιατί πιστεύουμε ότι τα κράτη έχουν το δικαίωμα να καθορίζουν τη μοίρα τους και αυτό ισχύει και για την Ουκρανία», επεσήμανε ο αμερικανός πρόεδρος.

Ο Ομπάμα σημείωσε εξάλλου ότι είναι προς όφελος όλων να υπάρχει μια ισχυρή, ανεξάρτητη Ουκρανία. «Μια ελεύθερη και ανεξάρτητη Ουκρανία χρειάζεται να έχει ισχυρούς δεσμούς με την Ευρώπη και τη Ρωσία και τις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο», είπε.

«Αφού χύσαμε τόσο αίμα και ξοδέψαμε τόσα μέσα για να ενώσουμε την Ευρώπη, πώς μπορούμε να επιτρέψουμε σε σκοτεινούς ελιγμούς βγαλμένους από τον 20ό αιώνα να έλθουν ξανά στη ζωή τον νέο αιώνα;» διερωτήθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Ομπάμα υπογράμμισε ότι ιστορία της Πολωνίας έχει αποδείξει ότι «η ελευθερία δεν είναι αυτομάτως εγγυημένη».

«Η ιστορία μάς διδάσκει ότι η πρόοδος δεν είναι ποτέ εγγυημένη», πρόσθεσε, ενώ διαβεβαίωσε την Πολωνία ότι «δεν θα ξαναβρεθεί ποτέ μόνη της», όπως και οι τρεις χώρες της Βαλτικής, η Εσθονία, η Λετονία και η Ρουμανία. Σημειώνεται ότι οι χώρες αυτές, που έχουν ρωσόφωνο πληθυσμό, έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Διαβάστε ακόμα:

Συνάντηση Ομπάμα - Ποροσένκο στη Βαρσοβία