ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία – Ουκρανία: Τέλος οι συνομιλίες για το φυσικό αέριο

Ρωσία – Ουκρανία: Τέλος οι συνομιλίες για το φυσικό αέριο

Δεν προβλέπει να έχει νέες συνομιλίες για την τιμή του φυσικού αερίου που παραδίδει στην Ουκρανία, πριν από την εκπνοή την ερχόμενη Δευτέρα 16 Ιουνίου του τελεσιγράφου που έχει δώσει στο Κίεβο για την πληρωμή του χρέους του, η Ρωσία.

«Δεν προβλέπουμε σε αυτό το στάδιο μια συνάντηση», διευκρίνισε σε δηλώσεις που έκανε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Ενέργειας, Όλγκα Γκόλαντ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με δήλωση που έκανε του επιτρόπου Ενέργειας της ΕΕ Γκίντερ Έτινγκερ, ο οποίος αναφέρθηκε στην πιθανότητα οι συνομιλίες ανάμεσα στην ΕΕ, την Ρωσία και το Κίεβο για το φυσικό αέριο να επαναληφθούν το Σάββατο (14/6).

Σημειώνεται ότι η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου, Gazprom, έχει ανακοινώσει ότι θα εισαγάγει ένα σύστημα προπληρωμών για την
Ουκρανία και θα σταματήσει την παροχή φυσικού αερίου στην χώρα αν αυτή δεν καταβάλει 1,95 δισ. δολάρια ως τη Δευτέρα ξεκινώντας την αποπληρωμή του χρέους της.

Παράλληλα, η ουκρανική εταιρεία φυσικού αερίου, Naftogaz, ανακοίνωσε ότι το Κίεβο προτίθεται να πληρώνει το ρωσικό φυσικό αέριο σε μια συμβιβαστική τιμή των 326 δολαρίων ανά 1.000 κυβικά μέτρα για μια προσωρινή 18μηνη περίοδο, ώστε να δοθεί ο χρόνος που χρειάζεται για να τερματιστεί η διένεξη όσον αφορά στην τιμή του φυσικού αερίου με τη Μόσχα.

Ο γενικός διευθυντής της Naftogaz, μάλιστα, Αντρίι Κομπόλεφ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η τιμή αυτή, η οποία είναι υψηλότερη από αυτό που ήθελε να καταβάλει η Ουκρανία και χαμηλότερη από αυτό που ζητούσε η Ρωσία, προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που γίνονται με τη μεσολάβηση της ΕΕ.

«Κατά την άποψή μας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει έναν συμβιβασμό, ο οποίος δεν είναι κακός», σημείωσε ο Κομπόλεφ, προτείνοντας το Κίεβο να πληρώνει το φυσικό αέριο σε αυτήν την τιμή για μια προσωρινή περίοδο 18 μηνών.

«Η Ουκρανία προτίθεται βάσει ενός τέτοιου συμβιβασμού να εξοφλήσει τους απλήρωτους λογαριασμούς της από το παρελθόν», κατέληξε.

Διαβάστε ακόμα:

Ιράκ: Ομαδικές εκτελέσεις και ωμότητες καταγγέλλει ο ΟΗΕ