ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ για Ουκρανία: Σεβασμό στην εκεχειρία από όλες τις πλευρές

ΕΕ για Ουκρανία: Σεβασμό στην εκεχειρία από όλες τις πλευρές

Από όλες τις πλευρές της Ουκρανίας «να συμφωνήσουν άμεσα και να σεβαστούν μια εκεχειρία» ζήτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση, καλώντας παράλληλα τη Ρωσία να υιοθετήσει αποτελεσματικά μέτρα ώστε να σταματήσει η εισροή μαχητών και όπλων στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

«Η ΕΕ ζητεί από όλες τις πλευρές να συμφωνήσουν και να τηρήσουν μια εκεχειρία ώστε να σταθεροποιηθεί η κατάσταση ασφαλείας, να επιτευχθεί μια πραγματική αποκλιμάκωση και να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την εφαρμογή του σχεδίου του προέδρου (της Ουκρανίας Πέτρο) Ποροσένκο», ανέφεραν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ.

Την ίδια ώρα, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Πάβλο Κλίμκιν εξέφρασε την ικανοποίηση του για την «άνευ όρων» υποστήριξη της ΕΕ στο ειρηνευτικό σχέδιο που παρουσίασε ο Ποροσένκο, ζητώντας από τη Ρωσία να συνταχθεί με αυτό.

«Οι 28 υπουργοί εξέφρασαν την άνευ όρων υποστήριξή τους» στο ειρηνευτικό σχέδιο, δήλωσε ο Κλίμκιν μετά τη συνάντησή που είχε με τους ευρωπαίους ομολόγους του. «Αυτή η κίνηση αλληλεγγύης» είναι «ιδιαίτερα σημαντική για εμάς», πρόσθεσε.

Ο Κλίμκιν διευκρίνισε παράλληλα πως οι ουκρανικές αρχές είναι «100% δεσμευμένες στις ειρηνευτικές προσπάθειες» και πως θα κάνουν «ό,τι είναι δυνατό ώστε να εφαρμοστεί το ειρηνευτικό σχέδιο».

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών αρνήθηκε, πάντως, να σχολιάσει το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας από την ΕΕ, στο οποίο αναφέρθηκαν κάποιοι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών πριν από την έναρξη της σημερινής συνόδου.

«Είναι ανάγκη η Ρωσία να συνταχθεί» με το ειρηνευτικό σχέδιο, σημείωσε, ζητώντας ταυτόχρονα από την ΕΕ «να διατηρήσει την πίεση» σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν μεταξύ άλλων να απαγορευθεί η εισαγωγή προϊόντων από την Κριμαία και στη Σεβαστούπολη, αρνούμενοι να αναγνωρίσουν την προσάρτηση της κριμαϊκής χερσονήσου στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Διαβάστε ακόμα:

Συρία: Απομακρύνθηκε και το τελευταίο φορτίο χημικών όπλων