ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Το Κίεβο θα τηρήσει τη μονομερή κατάπαυση του πυρός

Ουκρανία: Το Κίεβο θα τηρήσει τη μονομερή κατάπαυση του πυρός

Να τηρήσει τη μονομερή κατάπαυση του πυρός, παρά τη χθεσινή επίθεση των αυτονομιστών ανταρτών εναντίον ενός ουκρανικού ελικοπτέρου στην οποία έχασαν τη ζωή τους εννέα άτομα, αποφάσισε η Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Πάβλο Κλίμκιν, από τις Βρυξέλλες.

«Διατηρούμε τη δέσμευσή μας, διατηρούμε τη μονομερή κατάπαυση πυρός», δήλωσε ο Κλίμκιν στους δημοσιογράφους, έπειτα από μια συνάντηση που είχε με τους ομολόγους του των χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

Ο Κλίμκιν εξέφρασε παράλληλα τη λύπη του για τις «τραγικές εξελίξεις» της Τρίτης, αναφερόμενος κυρίως στην κατάρριψη ενός ουκρανικού ελικοπτέρου κοντά στην πόλη Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, προπύργιο των αυτονομιστών ανταρτών, που προκάλεσε τον θάνατο εννέα στρατιωτών.

«Τέτοιες προκλήσεις είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για μια εκεχειρία που θα διαρκέσει», υπογράμμισε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών. Όμως «είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε το μέγιστο ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση» στην ανατολική Ουκρανία και κυρίως στο Ντονέτσκ και το Σλαβιάνσκ, πρόσθεσε.

Ο Κλίμκιν δεν παρέλειψε ακόμα να διευκρινίσει ότι η απόφαση για την παράταση ή μη της εκεχειρίας, η οποία τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη Παρασκευή και αρχικά ανακοινώθηκε ότι θα διαρκέσει μία εβδομάδα, εναπόκειται στον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο. «Είμαστε απόλυτα δεσμευμένοι στο ειρηνευτικό σχέδιο (…) όμως αυτό θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της κατάστασης», σημείωσε.

Στο μεταξύ, ο Ουκρανός υπουργός χαιρέτισε την απόφαση της άνω βουλής της Ρωσίας να ανακαλέσει το δικαίωμα που είχε εκχωρήσει στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να επέμβει στρατιωτικά στην Ουκρανία, όμως σημείωσε ότι η Μόσχα θα πρέπει να αναλάβει περισσότερες θετικές πρωτοβουλίες.

«Πιστεύουμε ότι είναι ένα θετικό βήμα (…) όμως χρειαζόμαστε και άλλα θετικά βήματα, όπως η υποστήριξη του ολοκληρωμένου (ειρηνευτικού) σχεδίου από τον πρόεδρο, από τη Ρωσία και φυσικά χρειαζόμαστε αποτελεσματικούς ελέγχους στα σύνορα (…) και φυσικά είναι κρίσιμο να αναληφθούν μια σειρά πολύ άμεσων μέτρων ώστε να οικοδομηθεί περισσότερη εμπιστοσύνη, όπως η απελευθέρωση των ομήρων, κυρίως η απελευθέρωση των ομήρων μελών του ΟΑΣΕ», υπογράμμισε ο Κλίμκιν.

Διαβάστε ακόμα:

Φλόριντα: Έκανε μπάνιο, έφαγε και κοιμήθηκε. Σε ξένο σπίτι! (photo)

Μάντσεστερ: Βούτηξε από τα 15 μέτρα για να δροσιστεί! (video)