ΚΟΣΜΟΣ

Ανασύρουν σορούς από τα συντρίμμια

Ανασύρουν σορούς από τα συντρίμμια

Το πολύ δύσκολο όσο και δυσάρεστο έργο των διασωστών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην Ουκρανία και ήδη, 181 σοροί των επιβατών του μοιραίου Boeing 777 της Malaysia Airlines έχουν ανασυρθεί από τα σωστικά συνεργεία.

Το Boeing κατερρίφθη χθες, Πέμπτη, ενώ πετούσε πάνω από μια περιοχή όπου οι αυτονομιστές συγκρούονται με ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις από τον περασμένο Απρίλιο. Και οι 298 επιβαίνοντες στο επιβατικό αεροσκάφος κηρύχθηκαν νεκροί.

Ο Αντρίι Σιμπίγκα δήλωσε πως οι σοροί πιθανόν θα μεταφερθούν στην κοντινή πόλη Χάρκοβο, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης.

«Μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί 181 σοροί», δήλωσε ο Σιμπίγκα, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.'

Την εκδοχή κατάρριψης του Boeing από πύραυλο ασπάζεται και η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ωστόδο διατηρεί κάποιες επιφυλάξεις και περιμένει τα επίσημα αποτελέσματα της έρευνας.

«Οι πρώτες εκτιμήσεις που έχουν γίνει, λαμβάνοντας υπόψη και τη διασπορά των συντριμμιών σε ακτίνα πολλών δεκάδων χιλιομέτρων, τείνουν να υποστηρίξουν το ενδεχόμενο ότι το αεροπλάνο αυτό κατερρίφθη», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ, προσθέτοντας ότι «η έρευνα θα μας δώσει τις απαντήσεις».

ma1

«Προτού καταλήξουμε σε συμπεράσματα είναι ημαντικό να γνωρίζουμε τα γεγονότα να έχουμε τα αποτελέσματα της έρευνας που μόλις ξεκίνησε», υπογράμμισε από την πλευρά της η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πία Αρενκίλντε.

Ειδικοί των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών πιστεύουν ότι το Boeing 777, που είχε αναχωρήσει από το Άμστερνταμ για την Κουάλα Λουμπούρ, κατερρίφθη από έναν πύραυλο εδάφους-αέρος η προέλευση ωστόσο του οποίου παραμένει αδιευκρίνιστη.

Η αεροπορική αυτή τραγωδία και οι συνέπειές της θα συζητηθούν την Τρίτη από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ στη διάρκεια του συμβουλίου τους, υπογράμμισε ο αξιωματούχος.

Στο συμβούλιο των ΥΠΕΞ έχει προσκληθεί και θα συμμετάσχει και ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Πάβλο Κλίμκιν.

ma2


Στο μεταξύ πηγές από την ΕΕ επεσήμαναν σήμερα ότι είναι πολύ νωρίς για να εξεταστεί το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων.

Η ΕΕ θα πρέπει πρώτα να θέσει σε ισχύ τις νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας που αποφασίστηκαν την Τετάρτη στη διάρκεια της συνόδου κορυφής των ηγετών των 28 χωρών μελών, προτού εξετάσει νέα μέτρα, σημείωσαν διπλωμάτες.

«Πρέπει να περιμένουμε και να παρακολουθούμε πολύ στενά όσα θα μας πει η έρευνα για την τραγωδία αυτή και τότε θα δούμε αν οι χώρες μέλη θέλουν να προχωρήσουν περαιτέρω», επεσήμανε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ.

ma3

«Υποστηρίζουμε τις έρευνες»

Υπέρ της πραγματοποίησης ερευνών από τους εμπειρογνώμονες του ΟΑΣΕ και της ουκρανικής κυβέρνησης τάσσονται οι αυτονομιστές, όπως δήλωσε ο Σεργκέι Καβταράντζε, ένας εκ των εκπροσώπων τους.

«Σήμερα 17 νέοι εργαζόμενοι και τέσσερις αξιωματούχοι από το Κίεβο έφτασαν στο Ντονέτσκ. Σύντομα αναμένεται να φτάσουν στο σημείο της τραγωδίας. Υποστηρίζουμε την αποστολή όσο το δυνατόν περισσότερων εμπειρογνωμόνων».

Οι αυτονομιστές όντως δεν εμπόδισαν την άφιξη 30 εμπειρογνωμόνων του ΟΑΣΕ στο σημείο της τραγωδίας.

«Προσγειώθηκαν με ένα ελικόπτερο, περίπου 30 άτομα», δήλωσε ο Ρόλαντ Μπλες εκπρόσωπος της ελβετικής προεδρίας του ΟΗΕ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η "ομάδα επαφής" των διπλωματών του ΟΑΣΕ, της Ρωσίας και τη Ουκρανίας συνομίλησε με τους ηγέτες των αυτονομιστών ανταρτών μέσω βιντεοσύνδεσης.

Αιτήματα για ανεξάρτητη έρευνα

Μετά την Ισπανία και η Σλοβενία, μέσω του υπουργείου Εξωτερικών της, ζήτησε τη διεξαγωγή ανεξάρτητης και ολοκληρωμένης διεθνούς έρευνας, προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Σλοβενίας υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ότι «μόνο στη βάση μιας τέτοιας έρευνας οι υπεύθυνοι για την τραγωδία θα λογοδοτήσουν και ότι πρέπει να ενισχυθούν οι προσπάθειες για να ηρεμήσει η κατάσταση στην Ουκρανία, κι αυτό θα συμβάλει στη βελτίωση και της γενικής διεθνούς ασφάλειας».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι στην πτήση από το Άμστερνταμ με προορισμό την Κουάλα Λουμπούρ επέβαιναν Σλοβένοι υπήκοοι.

Ο σλοβενικός αερομεταφορέας Adria Airways ανακοίνωσε, τέλος, ότι τα αεροπλάνα του δεν πραγματοποιούν πτήσεις πάνω από την περιοχή, στην οποία συνετρίβη το αεροπλάνο, οπότε δεν υπάρχει ανάγκη αλλαγής του προγράμματος των δρομολογίων.

Σύμφωνα με την Adria Airways ήδη από τον Απρίλιο είχε εκδοθει προειδοποίηση ότι σε περίπτωση που ένα από τα αεροπλάνα της χρειαστεί να πραγματοποιήσει πτήση πάνω την Ουκρανία, οι πιλότοι θα πρέπει να αποφεύγουν τον εναέριο χώρο της Συμφερούπολης.

Διαβάστε επίσης:

Μαλαισία αεροπλάνο: Εκκλήσεις για διεξαγωγή έρευνας χωρίς εμπόδια

Διασκορπισμένα σε μεγάλη έκταση τα πτώματα του μοιραίου Boeing της Malaysia

Οικογένειες των επιβατών του Boeing 777 συγκεντρώθηκαν στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ

Malaysia Airlines: Η επίσημη ανακοίνωση για τη συντριβή του Boeing 777