ΚΟΣΜΟΣ

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στην Τουρκία μετά τα αιματηρά επεισόδια

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στην Τουρκία μετά τα αιματηρά επεισόδια

Τη στιγμή που οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους υποχωρούν από κάποιες συνοικίες της πόλης Κομπάνι, μετά από τις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και του διεθνούς συνασπισμού, στο εσωτερικό της Τουρκίας η κρίση συνεχίζεται, με τους Κούρδους να κατηγορούν την Άγκυρα για απραξία

Μετά τα χθεσινά βίαια επεισόδια σε όλη τη χώρα, όπου 14 άτομα βρήκαν θάνατο, συνεχίζονται και σήμερα οι διαδηλώσεις των Κούρδων σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Τα πιο αιματηρά επεισόδια σημειώθηκαν στο κουρδικό προπύργιο του Ντιγιάρμπακιρ, στην νοτιοανατολική Τουρκία, όπου οκτώ διαδηλωτές σκοτώθηκαν, γράφει η εφημερίδα Hürriyet.

Οι δυνάμεις της τάξης κατέστειλαν κάθε διαδήλωση σε άλλες πόλεις της Ανατολίας, προκαλώντας νεκρούς και τραυματίες, ενώ συγκρούσεις επίσης ξέσπασαν μεταξύ κούρδων μαχητών και πολιτικών τους αντιπάλων, κυρίως του μικρού ισλαμιστικού κόμματος HUDA-PAR.

Πολλές οι υλικές ζημιές, κυρίως σε δημόσια κτίρια και σε γραφεία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, αυτοκίνητα έγιναν στάχτη, τράπεζες και καταστήματα λεηλατήθηκαν.

Αποτέλεσμα, 98 συλλήψεις, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Dogan.

Βίαια επεισόδια σημειώθηκαν στη διάρκεια της νύκτας ανάμεσα σε μέλη των κοινοτήτων των Κούρδων και των Γεζίντι και σε ισλαμιστές και στη Γερμανία, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν τουλάχιστον 23 άνθρωποι στο Αμβούργο και στο Τσέλε.

Στο Αμβούργο, οι συγκρούσεις άρχισαν το βράδυ, ενώ μια διαδήλωση που είχε οργανωθεί το απόγευμα από την κουρδική μειονότητα του Αμβούργου εναντίον της «σφαγής» που διαπράττεται από το Ισλαμικό Κράτος στη συριακή πόλη Κομπάνι πραγματοποιήθηκε χωρίς επεισόδια.

Περίπου 75 διαδηλωτές, πιθανόν Κούρδοι, σύμφωνα με την αστυνομία, συγκεντρώθηκαν στη συνέχεια γύρω από ισλαμικό τέμενος της πόλης, απέναντι από περίπου 50 ισλαμιστές. Η αστυνομία εμπόδισε σε πρώτη φάση τις συγκρούσεις, αλλά οι δύο ομάδες ενισχύθηκαν στη συνέχεια για να φθάσουν από τη μια και την άλλη πλευρά περίπου τα 400 άτομα, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αστυνομία του Αμβούργου.

Τα δύο στρατόπεδα συγκρούσθηκαν σε μικρές ομάδες στη διάρκεια της νύκτας. Μερικοί και στις δύο πλευρές κρατούσαν ρόπαλα και μαχαίρια. «Δεκατέσσερις συμμετέχοντες τραυματίσθηκαν, εκ των οποίων τέσσερις σοβαρά», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Τελικά η αστυνομία κατάφερε να διαλύσει τις διάφορες ομάδες», κυρίως χάρη στη χρήση εκτοξευτήρων ύδατος, αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση, στην οποία διευκρινίζεται ότι οι συγκρούσεις οδήγησαν στη σύλληψη 22 ατόμων.

Όσον αφορά το μέτωπο στην Συρία, οι δυνάμεις των τζιχαντιστών πλέον δεν είναι παρούσες στην δυτική πλευρά, αλλά κρατούν θέσεις στην ανατολική πλευρά της πόλης και στη νότια περιφέρειά της, διευκρίνισε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν.

Ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου διευκρίνισε ότι η οπισθοχώρηση έγινε αφού "οι θέσεις οπισθοφυλακής επλήγησαν κατά τις αεροπορικές επιδρομές, οι οποίες προκάλεσαν θύματα στις τάξεις τους και κατέστρεψαν τουλάχιστον τέσσερα από τα οχήματά τους".

Ο Μουστάφα Εμπντί, κούρδος δημοσιογράφος και ακτιβιστής, έγραψε στο Facebook ότι "οι δρόμοι της συνοικίας Μάκταλα, στη νοτιο-ανατολική πλευρά του Κομπάνι είναι γεμάτες πτώματα μαχητών του Daesh" (αραβικό ακρωνύμιο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος).

Εάν οι αεροπορικές επιδρομές βοήθησαν σε κάποιο βαθμό τους κούρδους μαχητές να ανακαταλάβουν κάποιες από τις θέσεις των τζιχαντιστών στο Κομπάνι, δεν είναι ικανές να σώσουν την πόλη, προειδοποιούν οι αναλυτές, υπογραμμίζοντας ότι μία χερσαία στρατιωτική επιχείρηση, αράβων ή τούρκων στρατιωτών, αφού η Ουάσινγκτον έχει αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο, είναι αναγκαία για την ανατροπή της κατάστασης στο θέατρο των επιχειρήσεων.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε χθες λόγο για την ανάγκη πραγματοποίησης χερσαίας επιχείρησης κατά των τζιχαντιστών, ωστόσο το ενδεχόμενο χερσαίας τουρκικής επιχείρησης δεν φαίνεται ισχυρό.

"Θεωρείτε ότι είναι προς το συμφέρον τους;", δηλώνει γαλλική κυβερνητική πηγή , τονίζοντας ότι η Άγκυρα δεν έχει επιλύσει ακόμη το θέμα με τη δική της κουρδική μειονότητα.

Ωστόσο, η τουρκική στρατιωτική επέμβαση θα είναι ίσως ο μόνος τρόπος για τον κατευνασμό του κουρδικού πληθυσμού της Τουρκίας που έχει βγει μαζικά στους δρόμους από τη Δευτέρα.

Διαβάστε επίσης:

Νύχτα βίας στην Τουρκία - Τουλάχιστον 12 νεκροί