ΚΟΣΜΟΣ

Μιζούρι: Μυρίζει… μπαρούτι μετά και το δεύτερο φόνο μαύρου από αστυνομικό

Μιζούρι: Μυρίζει… μπαρούτι μετά και το δεύτερο φόνο μαύρου από αστυνομικό

Πορεία ως το δικαστήριο του Σεντ Λιούις, αψηφώντας τη βροχή, πραγματοποίησαν εκατοντάδες διαδηλωτές, προαναγγέλλοντας ένα Σαββατοκύριακο κινητοποιήσεων κατά της αστυνομικής βίας στην αμερικανική πόλη όπου τον Αύγουστο ένας νεαρός μαύρος έπεσε νεκρός από τις σφαίρες λευκού αστυνομικού, ενώ την περασμένη Τετάρτη ένας ακόμη λευκός αστυνομικός εκτός υπηρεσίας πυροβόλησε και σκότωσε έναν άλλο μαύρο έφηβο.

Οργανώσεις προάσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων και ομάδες διαμαρτυρίας έχουν καλέσει τους Αμερικανούς από όλη τη χώρα να συμμετάσχουν στις ολονυκτίες και τις πορείες που θα πραγματοποιηθούν στο Σεντ Λιούις από την Παρασκευή ως τη Δευτέρα για το φόνο του 18χρονου Μάικλ Μπράουν, από το λευκό αστυνομικό Ντάρεν Ουίλσον, στις 9 Αυγούστου, στο προάστιο Φέργκιουσον.

Οι γονείς του Μπράουν έκαναν χθες (10/10) πάντως έκκληση για ειρηνικές κινητοποιήσεις.

«Κατανοούμε την ανήμπορη αγανάκτηση που αισθάνονται οι άνθρωποι όλων των τάξεων στις συναναστροφές τους με τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας», ανέφεραν οι γονείς του Μπράουν σε ανακοίνωσή τους, συμπληρώνοντας: «Ζητάμε από όσους έρθουν να δείξουν τη συμπαράστασή τους για τον γιο μας να το κάνουν στο πλαίσιο του νόμου».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος του Φέργκιουσον Τζέιμς Νόουλς δήλωσε ότι οι αρχές προετοιμάζονται για μεγάλες συγκεντρώσεις, αλλά και για το ενδεχόμενο επεισοδίων.

Την ίδια ώρα, οργανώσεις όπως η Hands Up United έχουν προγραμματίσει ολονυκτίες, παρουσιάσεις, δωρεάν μαθήματα γιόγκα και διαλέξεις για το πώς να συμπεριφέρονται οι πολίτες όταν τους σταματά για έλεγχο η αστυνομία.

«Τα τοπικά αστυνομικά τμήματα μάς έχουν ρίξει δακρυγόνα, μας έχουν χτυπήσει και μας έχουν πυροβολήσει με πλαστικές σφαίρες, όμως δεν μπορούν να σταματήσουν την πορεία μας υπέρ της δικαιοσύνης», είπε ο Τεφ Πόε, ράπερ από το Σεντ Λιούις και στέλεχος της Hands Up United.

Οι διαδηλωτές ζητούν τη σύλληψη και την προσαγωγή στη δικαιοσύνη του αστυνομικού Ντάρεν Ουίλσον. Προς το παρόν πάντως οι δικαστικές αρχές εξετάζουν τα στοιχεία για να αποφασίσουν αν ο Ουίλσον θα κατηγορηθεί για το φόνο του Μπράουν…

Παράλληλα, ο φόνος του Βόντεριτ Μάιερς Τζούνιορ, 18 ετών, από έναν αστυνομικό εκτός υπηρεσίας που εργαζόταν για μια ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας, περίπου 16 χιλιόμετρα μακριά από το Φέργκιουσον, έχει οξύνει και πάλι τα πνεύματα στο Σεντ Λιούις. Η αστυνομία συνέλαβε οκτώ ανθρώπους την Πέμπτη το βράδυ, όταν εκατοντάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους και φώναζαν συνθήματα εναντίον της αστυνομίας.

Διαβάστε ακόμα:

Επεισόδια στο Μιζούρι μετά τη νέα δολοφονία Αφροαμερικανού