ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Μάθιου Μπράιζα στο Newsbomb.gr: Ποιοι θα μπορούσαν να διαδεχθούν τον Ταγίπ Ερντογάν

Μάθιου Μπράιζα
Ο πρώην διπλωμάτης μίλησε στο Newsbomb.gr για τα μελλοντικά σχέδια της Τουρκίας.

Ο Μάθιου Μπράιζα, πρώην αναπληρωτής βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, μίλησε στο Newsbomb.gr και το «Διπλωματικό Διαβατήριο» με την Αλεξία Τασούλη, για τα ανοικτά ζητήματα της Τουρκίας.

«Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν η εποχή του Ταγίπ Ερντογάν πλησιάζει στο τέλος της αν και πολλοί, ειδικά στην Ουάσιγκτον θα ήθελαν να είναι έτσι. Όμως, ο Ερντογάν έχει αποδείξει τα τελευταία 19 χρόνια που το AKP είναι στη εξουσία, ότι είναι ένας πολιτικός «φαινόμενο» που αντιλαμβάνεται πώς σκέφτεται ο Τούρκος ψηφοφόρος» δηλώνει ο πρώην διπλωμάτης Μάθιου Μπράιζα.

Έχοντας υπηρετήσει στο State Department ως αναπληρωτής βοηθός Υφ. Εξωτερικών, αλλά και στο Συμβούλιο Ασφαλείας στο Λευκό Οίκο ως διευθυντής με αρμοδιότητα την Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία, έχει γνώση και άποψη για τις εξελίξεις, ακόμη και αν κανείς διαφωνεί μαζί του.

«Η υποβάθμιση της λίρας έχει προκαλέσει αναταραχή στην τουρκική οικονομία και επηρεάζει τους καταναλωτές. Ο πληθωρισμός έχει φτάσει στο 30% κι αυτό δημιουργεί αναστάτωση. Η αντιπολίτευση θα ήθελε πρόωρες εκλογές αν, όμως, ο πρόεδρος Ερντογάν δεν θέλει να γίνουν πρόωρες εκλογές, δεν θα γίνουν» δηλώνει ο Μπράιζα και πιστεύει ότι μέσα στην επόμενη χρονιά θα προσπαθήσει να ανακάμψει την οικονομία με την αύξηση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα, όπως έγινε και το 2018 όταν και τότε υπήρξε υποβάθμιση της τουρκικής λίρας.

Ο Μπράιζα, πλέον εργάζεται ως Senior Fellow (ανώτερος συνεργάτης) στο αμερικανικό think tank Atlantic Council στην Ουάσιγκτον και είναι αρμόδιος για τα ενεργειακά προγράμματα , ενώ δραστηριοποιείται επαγγελματικά και στην Τουρκία.

Τον ρωτάμε για το ποιοι θα μπορούσαν να είναι οι διάδοχοι του Ερντογάν στην Τουρκία και πιστεύει ότι δεν υπάρχει κάποιος εντός του AKP που θα μπορούσε να τον διαδεχτεί.

«Η επόμενη ημέρα θα προκύψει από συνεργασία κομμάτων με τον Κεμάλ Κιλιντσάρογλου να είναι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όχι όμως και ο πιο δημοφιλής.

Ο πιο δημοφιλής πολιτικός στην αντιπολίτευση της Τουρκίας, είναι ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης ο Εκρέμ Ιμάμογλου. Αλλά μέχρι τις εκλογές του 2023 κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποιος θα είναι ο πιο δημοφιλής πολιτικός».

Σε ότι αφορά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στο Αζερμπαϊτζάν πιστεύει ότι «η Τουρκία μέχρι τον Αύγουστο του 2020 είχε υπομονή, υπερασπιζόταν τα δικαιώματά της από τη δική της σκοπιά και δεν αντιδρούσε στο ενεργειακό πρόγραμμα των εταιρειών στην Κύπρο, διότι ήταν σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις για τη λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Στη συνέχεια έχασε ελπίδα για την επίλυση του Κυπριακού, έγινε επιθετική, προχώρησε σε έρευνες νότια στο Καστελόριζο και στην Ανατολική Μεσόγειο και εξέφρασε τη θέση για τη λύση των δύο κρατών στην Κύπρο. Από τον Αύγουστο του 2020 τα πράγματα άλλαξαν. Συνέβη το επεισόδιο ανάμεσα στην ελληνική και την τουρκική φρεγάτα, τα ερευνητικά πλοία της TPΑΟ συνοδεύτηκαν από πλοία του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας, που ήταν βέβαια προκλητικό. Ακολούθησε η παρέμβαση της Άνγκελα Μέρκελ και του γγ του ΝΑΤΟ που ζήτησαν από τον Τούρκο πρόεδρο να ξεκινήσει τις συνομιλίες με την Ελλάδα, και έτσι άλλαξε στάση και ξεκίνησαν συνομιλίες σε ανώτατο πολιτικά επίπεδο. Από τότε πιστεύω ότι η Τουρκία ακολουθεί μια λιγότερο επιθετική στρατηγική».

Για την πρόσφατη συμφωνία της Τουρκίας με τα Εμιράτα, ο Μάθιου Μπράιζα λέει ότι «η Τουρκία προσπαθεί εδώ και 10 μήνες να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με τα Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και με την Αίγυπτο, πάρα τις διαφωνίες με τον Αλ Σίσι. Με την αποχώρηση του Ντόναλντ Τραμπ, τις συμφωνίες του Αβραάμ, τα Εμιράτα και η Αίγυπτος θέλουν την αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία. Είναι λογικό επίσης να θέλει και η Ελλάδα να έχει σχέσεις με τη Αίγυπτο, η Αλεξάνδρεια είναι σημαντική πόλη για τους Έλληνες και ασφαλώς επικροτώ κάθε προσπάθεια της Ελλάδας ως χώρας - μέλος του ΝΑΤΟ να θέλει να ενισχύσει την παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και τις πολύ δυνατές σχέσεις που έχει με τις ΗΠΑ σε στρατιωτικό επίπεδο. Η συνέχιση του διαλόγου Ελλάδας-Τουρκίας μόνο όφελος θα έχει για την περιοχή».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Θεσσαλονίκη: «Παιδιά σκότωσα τη γυναίκα μου» - 49χρονος δολοφόνησε τη 48χρονη σύζυγό του

Εγκατάλειψη μωρού στο Αρχαιολογικό Μουσείο: Αυτός είναι ο άνδρας που ψάχνει η ΕΛΑΣ

Η μετάλλαξη Όμικρον και οι κινήσεις για Χριστούγεννα με «ανοιχτή» τη χώρα