Πρέσβης των Εμιράτων στο Newsbοmb: «Η Ελλάδα είναι ισχυρός φίλος μας» - Τι είπε για την Τουρκία

Αλεξία Τασούλη

O πρέσβης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Αθήνα Σουλειμάν Χάμεντ Αλμαζούι

«Η Τουρκία είναι μέρος της στρατηγικής μας και θέλουμε να υπάρξει αποκλιμάκωση» δηλώνει αποκλειστικά στο Νewsbomb.gr ο πρέσβης των Εμιράτων 

Τη βούληση των Εμιράτων να μεσολαβήσουν μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για να υπάρξει αποκλιμάκωση στην ένταση εκφράζει ο πρέσβης των Εμιράτων στην Αθήνα, Σουλειμάν Χάμεντ Αλμαζούι.

«Η Τουρκία είναι μέρος της στρατηγικής μας και θέλουμε να υπάρξει αποκλιμάκωση» δηλώνει αποκλειστικά στο Νewsbomb.gr.

O πρέσβης των Εμιράτων διαβεβαιώνει ότι οι διμερείς σχέσεις δεν επηρεάζονται από την πρόσφατη επίσκεψη του διαδόχου του θρόνου του Αμπου Ντάμπι Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιεντ αλ Νειχάν στην Άγκυρα και τη σημαντική συμφωνία που υπέγραψε με τον Ταγίπ Ερντογάν και την οικονομική ενίσχυση ύψους 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι ισχυρός φίλος της Ελλάδας, πάντα συνεργαζόμαστε στο πολιτικό, στρατιωτικό και οικονομικό πεδίο» δηλώνει. «Είναι καιρός τώρα να προχωρήσουμε μπροστά για να έχουμε σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή. Το να τα ξαναβρούμε με την Τουρκία μετά από 10 χρόνια έντασης είναι επίσης καλό για την Ελλάδα διότι θα ζητήσουμε από την Τουρκία να αποκλιμακώσει την ένταση. Οι οικονομικές σχέσεις μαζί τους θα συνεισφέρουν σε αυτό».

Ο πρέσβης των Εμιράτων επιμένει σε όλους τους τόνους ότι η συμφωνία με την Τουρκία δεν είναι εναντίον της Ελλάδας και ότι έχει ενημερώσει αναλυτικά και την ελληνική κυβέρνηση. Ωστόσο προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες όταν προσθέτει ότι «τα Εμιράτα χρειάζονται ταυτόχρονα περιφερειακή σταθερότητα. Είναι μέρος της στρατηγικής μας. Εμεις θέλουμε οι σχέσεις μας να γίνουν πιο ισχυρές στο οικονομικό σκέλος και στη συνέχεια αυτό θα επηρεάσει και τις πολιτικές μας σχέσεις».

Τον ρωτάμε ποια είναι η θέση των Εμιράτων στις παραβιάσεις της Τουρκίας και την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. «Δεν συμφωνούμε με την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας αλλά υπάρχουν πολιτικά θέματα που μπορούμε να συζητήσουμε. Η συνεργασία είναι καλύτερη από την αντιπαράθεση. Εμείς μπορούμε να αξιοποιήσουμε την επιρροή μας προς όφελος της σταθερότητας στην περιοχή».

Οι δηλώσεις του πρέσβη των Εμιράτων έρχονται σε μια χρονική στιγμή που ο Ταγίπ Ερτνογάν προετοιμάζεται να μεταβεί με μεγάλη αντιπροσωπεία υπουργών και επιχειρηματιών στο Αμπου Ντάμπι ενώ εντός του Δεκεμβρίου ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο επικεφαλής της MIT δρ Χακάν Φιντάν θα πραγματοποιήσουν προπαρασκευαστική επίσκεψη.

H εκτίμηση που υπάρχει στους διπλωματικούς και οικονομικούς κύκλους είναι ότι τα Εμιράτα επιχειρούν να εκμεταλλευτούν την εξαιρετικά δυσμενή οικονομική συγκυρία για την Τουρκία προκειμένου έναντι πινακίου φακής να αποκτήσουν το έλεγχο κρίσιμων υποδομών, να αποκτήσουν πρόσβαση στην τουρκική αμυντική βιομηχανία και να προκαλούν οικονομικούς και γεωπολιτικούς κραδασμούς όταν το κρίνουν σκόπιμο για τα συμφέροντά τους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Καθαρή εντολή σε Ανδρουλάκη – Το μυστήριο του β' γύρου

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Ποιος είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης - Η πολιτική πορεία και η χρονιά-ορόσημο

Ανατροπή με τα Μερομήνια: Η νέα πρόβλεψη για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved