ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Ο διπλωματικός μαραθώνιος του καλοκαιριού

Δένδιας - Μητσοτάκης
Στην ίδια «συνταγή» θα βασιστεί η κυβέρνηση για την εξωτερική πολιτική.
InTime / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Aποφασισμένη να συνεχίσει τη διεθνοποίηση του θέματος των τουρκικών προκλήσεων είναι η κυβέρνηση και ενώ είναι ικανοποιημένη από τη στήριξη που έχει από τη διεθνή κοινότητα.

Αρχικά σε ότι αφορά τις σχέσεις με τους Αμερικανούς, είναι προφανές ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, η συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο στο Λευκό Οίκο και η ομιλία του στο Κογκρέσο έφερε αποτελέσματα.

Oπως άλλωστε έλεγε και κυβερνητικός αξιωματούχος, πολλοί από τους βουλευτές του Κογκρέσου και της Γερουσίας με εξαίρεση αυτούς που συμμετέχουν στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, δεν γνώριζαν τι πραγματικά συμβαίνει στην περιοχή, δεν γνώριζαν δηλαδή ότι όταν ψηφίζουν υπέρ της αναβάθμισης και πώλησης F-16 στην Τουρκία, αυτά τα F-16 παραβιάζουν τον εναέριο χώρο της Ελλάδας, πετώντας καθημερινά πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά. Αυτή η δυνατότητα ενημέρωσης που είχε ο πρωθυπουργός, συμπλήρωνε, ότι είναι ανεκτίμητης αξίας γι’ αυτό άλλωστε και η τουρκική πολιτική ηγεσία έχει εκνευριστεί τόσο πολύ και κάνει τόσο επιθετικές δηλώσεις.

Η τελευταία ανακοίνωση του State Department ήταν ίσως η πιο ξεκάθαρη από τις τελευταίες τοποθετήσεις των Αμερικανών, υπό την έννοια ότι δεν κράτησε ίσες αποστάσεις αλλά τοποθετήθηκε ευθέως λέγοντας ότι «η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά δεν αμφισβητείται». Είχε προηγηθεί και η επίσης ικανοποιητική διατύπωση που χαρακτήριζε την Ελλάδα «αναντικατάστατο εταίρο» ενώ την Τουρκία «σημαντικό εταίρο».

Η κυβέρνηση όμως είναι ικανοποιημένη και από τη στάση και της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Οι δηλώσεις του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν που είπε ότι «κανένας δεν μπορεί να διακυβεύει την κυριαρχία κανενός κράτους-μέλους σήμερα και ότι οι δηλώσεις από την Τουρκία πρέπει να καταδικαστούν το συντομότερο», επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι οι διπλωματικές σχέσεις με τη Γαλλία είναι στο καλύτερο σημείο. Διότι έχει προηγηθεί η συμφωνία που προβλέπει ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, έχουν παραδοθεί τα 6 μαχητικά γαλλικά Rafale ενώ έχει δρομολογηθεί η παράδοση και των φρεγατών Belh@rra.

H τοποθέτηση της Γερμανίας , δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, προκάλεσε ευχάριστη έκπληξη διότι το Βερολίνο λόγω των 4,5 εκατομμυρίων Τούρκων πολιτών που ζούνε στη Γερμανία τηρούσε ίσες αποστάσεις στην ελληνοτουρκική αντιπαράθεση. «Η εισβολή στον ελληνικό εναέριο χώρο και οι υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά δεν είναι αποδεκτές ενέργειες, αλλά αντιπαραγωγικές, που τάσσονται απέναντι στο πνεύμα της Συμμαχίας» προκάλεσε εκνευρισμό στην Άγκυρα η οποία τα έβαλε με την καγκελαρία.

Παράλληλα η Άγκυρα ανακοίνωσε και τη ματαίωση της συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου Ελλάδας-Τουρκίας που γινόταν σχεδόν κάθε χρόνο.

Αυτό όμως που πραγματικά έχει ενοχλήσει τον Ταγίπ Ερντογάν είναι η αποστολή του χάρτη της Γαλάζιας πατρίδας σε όλες τις πρεσβείες και τις μόνιμες αντιπροσωπείες του εξωτερικού. Ο χάρτης αυτός εστάλη μαζί με άλλους 16 χάρτες που έχει εκπονήσει η υδρογραφική υπηρεσία του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και αποτυπώνει ξεκάθαρα όλες τις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Αυτά έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Όμως η ελληνική διπλωματία παραμένει σε συναγερμό καθώς όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι το καλοκαίρι που ήδη ξεκίνησε δεν θα είναι ήρεμο και ένας θερμό επεισόδιο μπορεί ανά πάσα στιγμή να συμβεί ηθελημένα, ή εκ λάθους από εσφαλμένο υπολογισμό ή προβοκάτσια όπως εύστοχα μίλησε και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Έτσι λοιπόν τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα συνεχίσουν να ενημερώνουν τους ομολόγους τους για κάθε κίνηση της γειτονικής μας χώρας είτε σε ρητορική είτε επί του πεδίου. Ώστε να μην βρεθεί κανείς προς εκπλήξεως ό,τι και αν συμβεί αυτό το καλοκαίρι.