ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Γιατί ο Δένδιας δεν πάει στη Διάσκεψη για τη Μεσόγειο

Γιατί ο Δένδιας δεν πάει στη Διάσκεψη για τη Μεσόγειο
INTIME

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δεν πάει στη διάσκεψη της Ρώμης με θέμα τη Μεσόγειο. Ποιος είναι ο λόγος.

Σε συνέχεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι ο Νίκος Δένδιας αναμένεται να συναντήσει τον υπουργό εξωτερικών της Ιταλίας Αντόνιο Ταγιάνι που θα βρίσκεται από την Παρασκευή στην Ελλάδα προκειμένου να δώσει το «παρών» στη Σύνοδο του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος.

Στην κυβέρνηση υπάρχει ικανοποίηση από τις τοποθετήσεις τόσο της Μελόνι όσο και του Ταγιάνι που ξεκάθαρα έχουν πει ότι δεν αμφισβητείται η κυριαρχία των ελληνικών νησιών.

Η άφιξη του Ιταλού υπουργού εξωτερικών όπως και της υπουργού εξωτερικών της Αλβανίας την ίδια μέρα είναι οι λόγοι που επικαλείται το υπουργείο εξωτερικών για να μην παραστεί την Παρασκευή στη διάσκεψη που θα γίνει στη Ρώμη με θέμα τη Μεσόγειο.

Σε αυτή τη διάσκεψη θα παραστούν μεταξύ άλλων ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η υπουργός εξωτερικών της Λιβύης Ν.Μαινγκούς , ο υπουργός εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι, ο υπουργός εξωτερικών της Ισπανίας ο γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου και πολλοί άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο στη διπλωματία στη Μεσόγειο.

Ο Νίκος Δένδιας έλαβε πρόσκληση για να παραστεί αλλά η κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί από τον υπουργό ενέργειας Κώστα Σκρέκα. Η ατζέντα της διάσκεψης δεν αφορά τη Λιβύη δεν είναι δηλαδή όπως η διάσκεψη του Βερολίνου το 2020 όταν τότε όντως η Ελλάδα δεν έλαβε πρόσκληση διότι η Άνγκελα Μέρκελ δεν ήθελε η συζήτηση για τη Λιβύη να μετατραπεί σε ελληνοτουρκική διαφορά.

Εδώ πρόκειται για μια καθαρή επιλογή του κ. Δένδια να μην παραστεί σε ένα συνέδριο που γίνεται κάθε χρόνο και που το οργανώνει το υπουργείο εξωτερικών της Ιταλίας με ένα ιταλικό think tank.