ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την ψηφοφορία

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την ψηφοφορία

Στην κρισιμότερη και πιο αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση της μεταπολιτευτικής περιόδου, συνολικά 9.850.802 Έλληνες πολίτες καλούνται να εκλέξουν κυβέρνηση το βράδυ της 6ης Μαΐου.

Οι νέοι εκλογείς οι οποίοι θα ψηφίσουν για πρώτη φορά σε βουλευτικές εκλογές ανέρχονται 359.959.

Θεωρητικά η συμμετοχή στην ψηφοφορία είναι υποχρεωτική και η μη άσκηση του εκλογικού δικαιώματος επισείει ποινικές κυρώσεις.

Ωστόσο από τη στιγμή που καταργήθηκε, η προϋπόθεση επίδειξης αποδεικτικού στοιχείου άσκησης του εκλογικού δικαιώματος, για την έκδοση διαβατηρίου, η σχετική «υποχρέωση» ατύπως είναι ανενεργή. Κανείς άλλωστε δεν έχει τιμωρηθεί εδώ και πολλά χρόνια.

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 07:00 το πρωί και θα κλείσουν στις 19:00 το απόγευμα της Κυριακής.

Ποιοι έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν

Δικαίωμα ψήφου έχουν οι Έλληνες πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή γεννήθηκαν έως τις 31/12/1994.

Ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μην έχει στερηθεί ο ψηφοφόρος το δικαίωμα του εκλέγειν με σχετική δικαστική απόφαση.

Πού ψηφίζω

Οι πολίτες που επιθυμούν να ενημερωθούν για το εκλογικό διαμέρισμα/κέντρο στο οποίο ψηφίζουν καλούνται να επισκεφθούν τη σχετική ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών και να επιλέξουν την κατάλληλη κατηγορία(www.ypes.gr)..

Την ημέρα της εκλογικής διαδικασίες από τις 08:00 το πρωί έως τις 19:00 το βράδυ θα λειτουργούν για την ενημέρωση των πολιτών-ψηφοφόρων οι εξής τηλεφωνικές γραμμές: 2131511125, 2131511143, 2131511153, 2131511119, 2131511146, 2131361154, 2131361160, 2131361161, 2131361165, 2131361182.

Να σημειωθεί ότι οι πολίτες που δεν περιλαμβάνονται στους εκλογικούς καταλόγους μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμα ψήφου σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα του δήμου στα δημοτολόγια ή μητρώα αρρένων του οποίου είναι γραμμένοι, αφού πρώτα απευθυνθούν στον αντίστοιχο δήμο και αιτηθούν την εγγραφή τους για τις εκλογές.

Απαραίτητα πιστοποιητικά για να ψηφίσω

Το μοναδικό απαραίτητο επίσημο έγγραφο που πρέπει να έχει ο πολίτης προκειμένου να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα είναι η αστυνομική του ταυτότητα

Σε περίπτωση απώλειας της, θα μπορεί να προσκομίσει διαβατήριο ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.

Μάλιστα, ακόμα και «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας θα γίνονται αποδεκτά, σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Εσωτερικών.

Οι ετεροδημότες

Οι ετεροδημότες έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν σε ειδικά εκλογικά τμήματα στον νομό όπου διαμένουν μόνο αν έχουν εγγραφεί σε ειδικούς καταλόγους.

Διαφορετικά, θα πρέπει να μεταβούν στον δήμο όπου είναι εγγεγραμμένοι.

Οι διπλοεγγεγραμμένοι

Οι πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι σε δύο εκλογικές περιφέρειες έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα κανονικά αφού υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση με την οποία θα δηλώνουν ότι δεν προτίθενται να ψηφίσουν και σε άλλο εκλογικό τμήμα.

Έδρες και σταυροί ανά περιφέρεια

Οι σταυροί που έχει δικαίωμα να βάλει στους υποψηφίους της επιλογής του ο Έλληνας πολίτης εξαρτάται από την εκλογική του περιφέρεια.

Αναλυτικά:

Έβρου: Έδρες 4 μέχρι, σταυροί 2

Ροδόπης: Έδρες 3, σταυρός 1

Ξάνθης: Έδρες 3, σταυρός 1

Δράμας: Έδρες 3, σταυρός 1

Καβάλας: Έδρες 4, σταυροί μέχρι 2

Α΄ Θεσσαλονίκης: Έδρες 16, σταυροί μέχρι 4

Β΄ Θεσσαλονίκης: Έδρες 7, σταυροί μέχρι 2

Σερρών: Έδρες 7, σταυροί μέχρι 2

Χαλκιδικής: Έδρες 3, σταυρός 1

Κιλκίς: Έδρες 3, σταυρός 1

Πέλλας: Έδρες 4, σταυροί μέχρι 2

Ημαθίας: Έδρες 4, σταυροί μέχρι 2

Πιερίας: Έδρες 4, σταυροί μέχρι 2

Φλωρίνης: Έδρες 2, σταυρός 1

Κοζάνης: Έδρες 5, σταυροί μέχρι 2

Καστοριάς: Έδρες 2, σταυρός 1

Γρεβενών: Έδρες 1, σταυρός 1

Ιωαννίνων: Έδρες 5, σταυροί μέχρι 2

Άρτα: Έδρες 3, σταυρός 1

Θεσπρωτίας: Έδρες 1, σταυρός 1

Πρεβέζης: Έδρες 2, σταυρός 1

Λαρίσης: Έδρες 8, σταυροί μέχρι 3

Μαγνησίας: Έδρες 5, σταυροί μέχρι 2

Τρικάλων: Έδρες 5, σταυροί μέχρι 2

Καρδίτσης: Έδρες 5, σταυροί μέχρι 2

Κέρκυρας: Έδρες 3, σταυρός 1

Λευκάδας: Έδρες 1, σταυρός 1

Κεφαλληνίας: Έδρες 1, σταυρός 1

Ζακύνθου: Έδρες 1, σταυρός 1

Αιτωλ/νίας: Έδρες 8, σταυροί μέχρι 3

Αχαΐας: Έδρες 9, σταυροί μέχρι 3

Ηλείας: Έδρες 6, σταυροί μέχρι 2

Φθιώτιδος: Έδρες 5, σταυροί μέχρι 2

Ευρυτανίας: Έδρες 1, σταυρός 1

Φωκίδος: Έδρες 1, σταυρός 1

Βοιωτίας: Έδρες 4, σταυροί μέχρι 2

Ευβοίας: Έδρες 6, σταυροί μέχρι 2

Α΄ Αθηνών: Έδρες 17, σταυροί μέχρι 4

Β΄ Αθηνών: Έδρες 42, σταυροί μέχρι 4

Α΄ Πειραιώς: Έδρες 6, σταυροί μέχρι 2

Β΄ Πειραιώς: Έδρες 8, σταυροί μέχρι 3

Αττικής: Έδρες 12, σταυροί μέχρι 3

Κορινθίας: Έδρες 4, σταυροί μέχρι 2

Αργολίδος: Έδρες 3, σταυρός 1

Αρκαδίας: Έδρες 3, σταυρός 1

Μεσσηνίας: Έδρες 5 , σταυροί μέχρι 2

Λακωνίας: Έδρες 3 , σταυρός 1

Λέσβου: Έδρες 3 , σταυρός 1

Χίου: Έδρες 2 , σταυρός 1

Σάμου: Έδρες 1 , σταυρός 1

Κυκλάδων: Έδρες 3, σταυρός 1

Δωδεκανήσου: Έδρες 5, σταυροί μέχρι 2

Χανίων: Έδρες 4, σταυροί μέχρι 2

Ρεθύμνης: Έδρες 2, σταυροί 1

Ηρακλείου: Έδρες 8, σταυροί μέχρι 3

Λασιθίου: Έδρες 2, σταυροί 1

Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που ο πολίτης επιθυμεί έγγραφη βεβαίωση για την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος αυτό το αιτείται στον Πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής ο οποίος και σφραγίζει το έγγραφο.

Άδεια άσκησης εκλογικού δικαιώματος

Μέχρι τρεις ημέρες δικαιούνται οι εργαζόμενοι που είναι ετεροδημότες, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας.

Ο αριθμός των ημερών αδείας κυμαίνεται ανάλογα με την απόσταση που απαιτείται να διανύσουν οι εκλογείς. Η χορηγούμενη άδεια δεν συμψηφίζεται με την ετήσια άδεια μετ΄ αποδοχών και τα ημερομίσθια καταβάλλονται κανονικά.

Α. Για τους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:

α) Σε όσους μετακινηθούν, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 100-200 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μιας εργάσιμης ημέρας.

β) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 201-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια δύο εργασίμων ημερών.

γ) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω χορηγείται άδεια τριών εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.

δ) Σε όσους μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές, να υπερβαίνει τις τρεις εργάσιμες ημέρες.

Β. Για τους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:

α) Σε όσους μετακινηθούν, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 200-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μιας εργάσιμης ημέρας.

β) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω, χορηγείται άδεια δύο εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ΄ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.

γ) Σε όσους μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές, να υπερβαίνει τις τρεις εργάσιμες ημέρες.

Εκλογική αποζημίωση

Αναλυτικά το ΦΕΚ Β' 1364/2012 το οποίο υποβλήθηκε το Σάββατο 28/04/2012 για την εκλογική αποζημίωση.

Στους αναφερόμενους στο προηγούμενο άρθρο, καταβάλλεται ημερήσια αποζημίωση, ως εξής:

α. Στους εφόρους των αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής, ποσό εκατόν τριάντα ευρώ (130,00) για κάθε ημέρα και για επτά ημέρες, κατ' ανώτατο όριο.

β. Στους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής ποσό εκατόν δέκα πέντε ευρώ (115,00) για κάθε ημέρα και για επτά ημέρες κατ' ανώτατο όριο.
Οι αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής που θα ασκήσουν τα καθήκοντά τους στις εκλογικές περιφέρειες Α΄ και Β΄ Αθηνών, Νομού Αττικής, Α΄ και Β΄ Πειραιά, Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης το ανώτατο όριο ημερών για το οποίο καταβάλλεται ημερήσια αποζημίωση ορίζεται σε οκτώ ημέρες.

Οι ημέρες αυτές ορίζονται σε εννέα για δικαστικούς αντιπροσώπους, που θα ασκήσουν τα καθήκοντά τους στα νησιωτικά συμπλέγματα των νομών Δωδεκανήσου και Κυκλάδων (εκτός των νησιών Ρόδου και Κω), καθώς και των νησιών Ικαρίας του νομού Σάμου, Κυθήρων και Αντικυθήρων του νομού Αττικής, Γαύδου του νομού Χανίων, Σαμοθράκης του νομού Έβρου, Θάσου, του νομού Καβάλας, Ψαρρών και Οινουσών του νομού Χίου, Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου του νομού Λέσβου, Βορείων Σποράδων και των νησιών άγονων γραμμών του Ιονίου Πελάγους, για λόγους συγκοινωνιακών δυσχερειών. Ειδικότερα για τα νησιά Ρόδου και Κω θα ισχύσει το ανώτατο όριο των επτά ημερών.

Για τους αναπληρωτές εφόρους καταβάλλεται, η ίδια ημερήσια αποζημίωση, αλλά σε κάθε περίπτωση για μια ημέρα λιγότερη.

Για τους αναπληρωτές αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής καταβάλλεται, η ίδια ημερήσια αποζημίωση, ίση με τέσσερεις ημέρες.

γ. Στους δημοσίους, δημοτικούς ή κοινοτικούς υπαλλήλους που χρησιμοποιούνται ως διερμηνείς της τουρκικής γλώσσας και στους γραμματείς των εφορευτικών επιτροπών, ποσό έως και πενήντα ευρώ ( 50,00) για κάθε ημέρα και για δύο ημέρες κατ' ανώτατο όριο.