ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τρελές αποδόσεις στα bet η αναμέτρηση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Με τρελές αποδόσεις στα bet η αναμέτρηση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Αυτές τις ημέρες όσοι φίλαθλοι μπαίνουν στα διεθνή «στοιχηματζίδικα» του Internet για να ποντάρουν στα ματς του Euro 2012 ή να προβλέψουν το νικητή της διοργάνωσης, μπαίνουν και στον πειρασμό να βάλουν λίγα λεφτά στην τύχη της Ελλάδας –ή μάλλον των κομμάτων της- για τις 17 Ιουνίου.

Κι αυτό γιατί ουκ ολίγοι ιστότοποι στοιχηματισμού έχουν προβλέψει ειδικό στοίχημα για τις ελληνικές εκλογές. Στους περισσότερους οι επιλογές για το νικητή των εκλογών είναι 3: Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, Άλλο Κόμμα. Και οι αποδόσεις εξαιρετικά ασύμφορες. Δεδομένου ότι κανένα «άλλο κόμμα» δεν έχει πρακτικά καμμία τύχη να βγει πρώτο την Κυριακή, αλλά και ότι τα πρακτορεία στοιχηματισμού κρατούν μια «γκανιότα*» από τα κέρδη, αυτός που θα στοιχηματίσει σήμερα στη Νέα Δημοκρατία, δεν θα αυξήσει σημαντικά την επένδυσή του σε περίπτωση νίκης της, ενώ αυτός που θα επενδύσει στον ΣΥΡΙΖΑ, ίσα ίσα που θα την διπλασιάσει, αν κερδίσει το κόμμα του κ. Τσίπρα. Αν, βεβαίως, ο παίκτης βγει λάθος στην πρόβλεψή του, χάνει όλο το κεφάλαιο.

Αβεβαιότητα και στο στοίχημα

Το σκηνικό αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παίζονται σχετικά μικρά ποσά στη νίκη του ενός ή του άλλου κόμματος. Κάτι που κάνει και τις αποδόσεις που δίνουν τα «στοιχηματζίδικα» να μην είναι ασφαλής δείκτης για το ποιο κόμμα πραγματικά προηγείται. Να σημειωθεί ότι στις προηγούμενες εκλογές, μέχρι την τελευταία ημέρα έδιναν στην 2η θέση το ΠΑΣΟΚ. Κάτι που είναι λογικό, γιατί οι αποδόσεις δεν βασίζονται μόνο στις κρυφές δημοσκοπήσεις που πιθανόν γνωρίζουν τα sites, αλλά και στην «γνώση» και «πίστη» των παικτών. Πολλοί πίστευαν ότι το ΠΑΣΟΚ είχε ελπίδα να κερδίσει τις εκλογές της 6ης Μαΐου, πόνταραν υπέρ του, και έριχναν έτσι τις αποδόσεις του.

Μια άλλη παράμετρος που αποτρέπει έναν «παίκτη» από το να στοιχηματίσει είναι το ευμετάβλητο της κατάστασης, ακόμη και 5 μέρες πριν την κάλπη. Το χαστούκι του Ηλία Κασιδιάρη στην Λιάνα Κανέλλη, για παράδειγμα, την περασμένη εβδομάδα ανέκοψε την ανοδική πορεία της απόδοσης της Νέας Δημοκρατίας και την καθοδική του ΣΥΡΙΖΑ που την περασμένη Πέμπτη είχαν βρεθεί να «πληρώνουν» σχεδόν το ίδιο. (Ανοδική απόδοση σημαίνει ότι πληρώνεσαι περισσότερα, άρα ότι οι πιθανότητες να βγει αυτό που παίζεις μειώνονται –καθοδική σημαίνει το αντίθετο: άρα μέχρι την Πέμπτη η Νέα Δημοκρατία έμοιαζε να χάνει το προβάδισμά της και ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει δυναμική για να πάρει κεφάλι).

Αρκετοί ιστότοποι στοιχηματισμού δίνουν κι άλλα στοιχήματα για την Ελλάδα, όπως την πιθανότητα εξόδου της χώρας μας από το ευρώ μέσα στο 2012. Δυστυχώς, εκεί η πορεία των τιμών από την ημέρα της προκήρυξης των προηγούμενων εκλογών κιόλας είναι σταθερά καθοδική και έχει φθάσει σήμερα σε απόδοση κοντά στο 1,5. Δηλαδή βάζεις 100 ευρώ για να κερδίσεις 50.

Τι «πληρώνουν» τα δύο κόμματα

Όσον αφορά τώρα στο τι «πληρώνει» το κάθε κόμμα, την Δευτέρα 11 Ιουνίου το μεσημέρι η Νέα Δημοκρατία πλήρωνε από 1,55 μέχρι και 1,75, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ από 1,95 ως και 2,3. Tην Πέμπτη, 7 Ιουνίου, ημέρα του διαβόητου «χαστουκιού», οι αποδόσεις ήταν σχεδόν ίδιες, από 1,8 ως 1,9 για τη Νέα Δημοκρατία και από 1,9 ως 2,1 για το ΣΥΡΙΖΑ. Να σημειωθεί ότι αμέσως μετά τις εκλογές τις 6ης Μαΐου τα ποσοστά ήταν περίπου στο ίδιο σημείο. Στη συνέχεια η απόδοση της ΝΔ είχε αρχίσει να πέφτει ως τα τέλη Μαΐου (και αντίστοιχα του ΣΥΡΙΖΑ να ανεβαίνει), αλλά από τις αρχές Ιουνίου και μετά ήταν το κόμμα της Αριστεράς που είχε αρχίσει να αποκτά μια πιο γερή δυναμική για τη νίκη –σύμφωνα πάντα με τα διεθνή «στοιχηματζίδικα».

*Για παράδειγμα, ακόμη κι αν υπήρχαν μόνο 2 επιλογές, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ας πούμε, και τα στοιχηματζίδικα θεωρούσαν απολύτως μοιρασμένες τις πιθανότητές τους για τη νίκη, δηλαδή 50%-50%, οι αποδόσεις δεν θα ήταν x2 για το κάθε κόμμα, αλλά από 1,8 ως 1,9 ανά κόμμα, αναλόγως του site. Το υπόλοιπο 0,2 – 0,1 θα πήγαινε στα ταμεία του, ως «γκανιότα» για την παροχή της υπηρεσίας.