ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Πόσες έδρες θα έπαιρναν τα κόμματα με βάση την τελευταία δημοσκόπηση

Εκλογές 2023: Πόσες έδρες θα έπαιρναν τα κόμματα με βάση την τελευταία δημοσκόπηση
Eurokinissi / φωτογραφία αρχείου

Ποια κόμματα θα μπορούσαν να κερδίσουν την πλειοψηφία των εδρών στις εκλογές, σύμφωνα με την πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση της PULSE μετά την τραγωδία στα Τέμπη

Τις έδρες που θα έπαιρνε το κάθε κόμμα, με βάση την πρόθεση ψήφου, παρουσιάζει η δημοσκόπηση της PULSE για λογαριασμό του ΣΚΑΪ. Υπενθυμίζεται ότι είναι από τις πρώτες που διεξήχθησαν μετά το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη.

Στη δημοσκόπηση της PULSE αποτυπώνεται η οργή των πολιτών για τα όσα συνέβησαν, αλλά και τα όσα αποκαλύφθηκαν στη συνέχεια για την κατάσταση των σιδηροδρόμων, ενώ καταγράφεται απώλεια στα ποσοστά της ΝΔ.

Σχετικά με τις έδρες που θα λάμβαναν τα κόμματα από τις εκλογές, ιδιαίτερο ρόλο παίζουν οι αναποφάσιστοι και τα κόμματα που θα μείνουν εκτός βουλής. Συγκεκριμένα, το ποσοστό συνολικά και των δύο παραπάνω ανέρχεται στο 20,5%.

Με βάση, λοιπόν, τα στοιχεία που προέκυψαν από τη δημοσκόπηση οι έδρες που παίρνουν τα κόμματα είναι οι εξής: 113 για τη ΝΔ, 98 για τον ΣΥΡΙΖΑ, 38 για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, 23 για το ΚΚΕ, 15 για την Ελληνική Λύση και 13 για το ΜέΡΑ25.

Επομένως, για την πλειοψηφία των εδρών θα έπρεπε να υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας. Δύο σενάρια έδειξε η δημοσκόπηση.

- Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνουν 151 έδρες (σενάριο κερδισμένων)

- ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25 συγκεντρώνουν 149 έδρες (σενάριο ηττημένων)

Η ΝΔ εξακολουθεί να προηγείται στην πρόθεση ψήφου (με αναγωγή επί των εγκύρων) με 4 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, το κυβερνών κόμμα είναι πρώτο με ποσοστό 30%, έναντι 26% της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ με 10%, το ΚΚΕ με 6%, η Ελληνική Λύση με 4, το ΜεΡΑ25 με 3,5%, η Εθνική Δημιουργία με 1%, το Εθνικό Κόμμα Ελληνες με 3,5%, ενώ στο 13% βρίσκεται το ποσοστό των αναποφάσιστων.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι πολίτες εξακολουθούν να προτιμούν, σε ποσοστό 37% μια αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ ή με βασικό κορμό τη ΝΔ (ποσοστά 27% και 10%, αντίστοιχα). Αντίστοιχα, το 30% των πολιτών προτιμά αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή με βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ (ποσοστά 14% και 16%, αντίστοιχα). Μόλις των 6% θα προτιμούσε μια κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού (με συμμετοχή ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και άλλων).

Στο ερώτημα για το ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρατά σταθερά την πρωτιά, αλλά με 35 μονάδες έναντι 38 που είχε στην προηγούμενη δημοσκόπηση, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει σταθερός στο 27%, χωρίς να καταγράφει άνοδο, αλλά ούτε και απώλειες.

Σχετικά με την πολιτική ευθύνη για τους σιδηροδρόμους, το 51% των πολιτών πιστεύει ότι η ευθύνη βαρύνει διαχρονικά τις ελληνικές κυβερνήσεις. Ειδικότερα, στην ερώτηση ποια κυβέρνηση έχει τη μεγαλύτερη πολιτική ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση των σιδηροδρόμων, το 28% απαντά η ΝΔ, το 4% η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 12% απαντά και η δύο. Το 5% επιλέγει το «δεν ξέρω/δεν απαντώ».

Τέλος, σχετικά με το αν θα πάνε να ψηφίσουν, το 91% απάντησε ΝΑΙ (14%) και ΣΙΓΟΥΡΑ ΝΑΙ (77%).