ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΔ: Δημοσκοπική σταθερότητα, μεταγραφές από ΠΑΣΟΚ και στο βάθος… αυτοδυναμία

ΝΔ: Δημοσκοπική σταθερότητα, μεταγραφές από ΠΑΣΟΚ και στο βάθος… αυτοδυναμία

Δύο νέες δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αυτό το Σαββατοκύριακο, έρχονται να επιβεβαιώσουν το γεγονός ότι παρά τη σκληρή πόλωση τα ποσοστά των κομμάτων παρουσιάζουν την ίδια ακινησία – σταθερότητα

Όπως προκύπτει από τα ευρήματα των δύο δημοσκοπήσεων η ΝΔ είναι αρκετά κοντά στην αυτοδυναμία την δεύτερη Κυριακή, ενώ οι τελευταίες εξελίξεις με την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, αλλά και η κόντρα για το μπλόκο κατά του κόμματος Κασιδιάρη δεν διαφαίνεται να μεταβάλλουν τις πολιτικές ισορροπίες μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων.

Οι πρόσφατες εξελίξεις με τις μετακινήσεις στελεχών από το ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ δείχνουν τη νέα επιθετική στρατηγική που έχει υιοθετήσει το Μέγαρο Μαξίμου για την κυριαρχία στο χώρο του Κέντρου. Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη και των γαλάζιων στελεχών, σύμφωνα με την κυβερνητική επιχειρηματολογία, είναι να εξηγήσουν στους πολίτες «γιατί είναι νάρκη του ΣΥΡΙΖΑ η απλή αναλογική» και ότι η «προοδευτική διακυβέρνηση» είναι μια επικίνδυνη τερατογένεση.

Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι η ΝΔ θα συνεχίσει ακάθεκτη στο δρόμο της προσέγγισης Κεντρώων στελεχών από τον ευρύτερο χώρο του ΠΑΣΟΚ στρατηγική που θα κορυφωθεί όταν ανακοινωθούν οι εκλογές για να υπάρχει το αβαντάζ του αιφνιδιασμού.

Το γκάλοπ της Marc που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» καταγράφει προβάδισμα 7,7 ποσοστιαίων μονάδων του κυβερνώντος κόμματος, στην αναγωγή επί των εγκύρων στις εκλογές της απλής αναλογικής. Προβάδισμα, το οποίο ανεβαίνει στις 9 μονάδες, επί των εγκύρων, στις δεύτερες κάλπες.

Συγκεκριμένα όσον αφορά τον Α΄ γύρο των εκλογών με απλή αναλογική η ΝΔ συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων το 33,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ 26% και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 10,2%.

Το προβάδισμα της ΝΔ όμως αυξάνεται στον Β΄ γύρο των εκλογών με ενισχυμένη αναλογική, καθώς, επί των εγκύρων, η ΝΔ συγκεντρώνει 37,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ 28,2% και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 9%

Το 48,9% των ερωτηθέντων αξιολογεί θετικά ή μάλλον θετικά την κυβέρνηση, ενώ το 26,4% έχει θετική ή μάλλον θετική γνώμη για την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ερώτηση «ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό», το 48% απάντησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ το 31,6% τον Αλέξη Τσίπρα.

Στις 7,4 μονάδες δίνει τη διαφορά η GPO

Προβάδισμα 7,4 ποσοστιαίων μονάδων διατηρεί η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με δημοσκόπηση της GPO που δημοσιεύεται το Σάββατο στην εφημερίδα «Παραπολιτικά». Όπως προκύπτει από τη συγκεκριμένη έρευνα, το κυβερνών κόμμα είναι πιο κοντά στην αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές.

Αναλυτικά, η ΝΔ συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου το 33,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ 26,4% και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 9,8%.

Στο ερώτημα «εάν δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, τι θα θέλατε να κάνει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ», το 36,8% απάντησε «καμία συνεργασία», το 33,9% «συνεργασία με τη ΝΔ» και το 20,8% «συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ»

Το 63,1% των Ελλήνων κρίνει αρνητικά την απόφαση Τσίπρα να απέχει το κόμμα του από τη Βουλή, ενώ το 65,2% συμφωνεί με τη ρύθμιση-μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη, για την οποία η Κουμουνδούρου δήλωσε παρούσα.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Χρυσοί μισθοί–πρόκληση στα γαλάζια golden boys στην ΕΡΤ, την ώρα που η κοινωνία δοκιμάζεται

Σακελλαροπούλου: Οι ήρωες της ΕΜΑΚ κερδίζουν τον θαυμασμό όλου του κόσμου και μας κάνουν περήφανους

Νέα δημοσκόπηση: Η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ και ο προβληματισμός στο ΠΑΣΟΚ