ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκος Σοφιανός: Ομιλία στην ημερίδα Αστυνομικών

Νίκος Σοφιανός: Ομιλία στην ημερίδα Αστυνομικών

Στην ημερίδα των Αστυνομικών βρέθηκετο μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ & υποψήφιος Δημάρχος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Νίκος Σοφιανός.

Κατα τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Σοφιανός είπε:

"Σας ευχαριστούμε για την πρόσκληση στην ημερίδα σας και για τη δυνατότητα που μας δίνετε να εκφράσουμε τις απόψεις μας.

Η ημερίδα σας πραγματοποιείται 2 μήνες πριν από τις εκλογές του Μαΐου για την Ευρωβουλή, τις Περιφέρειες, τους Δήμους. Πραγματοποιείται μέσα σε δύσκολες συνθήκες για το λαό, σε συνθήκες όξυνσης της οικονομικής κρίσης. Η αξιοποίηση των όποιων προεκλογικών παροχών από την κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύψει την ανεργία, την άσχημη κατάσταση που προκαλεί η κυβερνητική πολιτική στα Νοσοκομεία, στα σχολεία και αλλού.

Πιστεύουμε ότι αυτά και άλλα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι μικροεπαγγελματίες που κατοικούν και εργάζονται στην Αθήνα, είναι ζητήματα για τα οποία πρέπει να πάρει θέση ο κάθε συνδυασμός και υποψήφιος Δήμαρχος.

Η εγκληματικότητα, η παραοικονομία υπήρχε σε πολλές γειτονιές της Αθήνας και πριν τους μετανάστες. Είναι φαινόμενο σύμφυτο με το κοινωνικοοικονομικό σύστημα στο οποίο ζούμε. Είναι επίσης γνωστό ότι η κατάσταση επιδεινώθηκε με τη μαζική προσέλευση χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων στο κέντρο της Αθήνας. Η όξυνση και το βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης, η ακόμη μεγαλύτερη επιθετικότητα του κεφαλαίου σε βάρος των εργαζομένων, οι πόλεμοι και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, η φτώχεια και τα αντιδραστικά καθεστώτα είναι οι αιτίες για τη συνεχή αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που ξεριζώνονται για να βρουν μια καλύτερη και ασφαλέστερη ζωή.

Η αντιμεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε. ευθύνεται που όλοι αυτοί οι άνθρωποι εγκλωβίζονται στην Ελλάδα χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, φυλακίζονται σε άθλια στρατόπεδα συγκέντρωσης περιμένοντας την απέλαση. Όσοι δεν έχουν συλληφθεί και ζουν ως παράνομοι και υπό τον φόβο της σύλληψης, είναι ευάλωτοι σε κάθε είδους κύκλωμα εγκλήματος, πορνείας, ναρκωτικών που οργανωμένα δρουν μέσα στους κόλπους των μεταναστών.

Εκεί πάτησαν οι ναζιστές της Χρυσής Αυγής για να σπεκουλάρουν και να αναπτύξουν την εγκληματική τους δράση σε γειτονιές όπου ζουν φτωχοί εργαζόμενοι και είχαν γνωρίσει την εγκατάλειψη, την υποβάθμιση, την εγκληματικότητα πολύ πριν τη μαζική παρουσία μεταναστών.

Ευθύνες γι' αυτή την κατάσταση έχουν όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου που στηρίζουν την Ε.Ε. και τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό του Δουβλίνου, τη συνθήκη Σένγκεν, που ευθύνονται για τον εγκλωβισμό των χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα. Το γεγονός ότι τώρα όλοι θυμήθηκαν το συγκεκριμένο κανονισμό δεν αποσείει τις ευθύνες τους αφού όλοι τον ψήφισαν και τον υπερασπίστηκαν.

Ως ΚΚΕ και επειδή το πρόβλημα είναι υπαρκτό, έχουμε προβάλλει άμεσα μέτρα ανακούφισης όπως: Νομιμοποίηση με απλές και ανέξοδες διαδικασίες των μεταναστών που ζουν κι εργάζονται ήδη στη χώρα μας, ανανέωση των αδειών παραμονής χωρίς προαπαιτούμενα, διευκόλυνση της οικογενειακής επανένωσης, ταξιδιωτικά έγγραφα στους μετανάστες που έχουν προορισμό άλλα κράτη – μέλη της Ε.Ε με απειθαρχία σε Σένγκεν και Δουβλίνο, να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και να δημιουργηθούν ανθρώπινοι και αξιοπρεπείς χώροι προσωρινής φιλοξενίας.

Άλλο μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα είναι αυτό των ναρκωτικών όπου με ευθύνη διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων οδηγούνται στο κλείσιμο τα στεγνά προγράμματα απεξάρτησης και επανένταξης των χρηστών. Προωθείται η πολιτική της υποκατάστασης που δεν λύνει το πρόβλημα, αντίθετα αυξάνει τον αριθμό των χρηστών και διευκολύνει τη διακίνησή τους. Οι πιάτσες πλέον έχουν μεταφερθεί και στα νοσοκομεία όπου γίνεται η χορήγηση των υποκατάστατων των ναρκωτικών στους χώρους που πάει ο κόσμος για να γίνει καλά.

Υπάρχει πλέον πείρα στον καθένα για να συμπεράνει αν η εφαρμοζόμενη πολιτική της κυβέρνησης και του Δήμου έλυσε τα προβλήματα ή αν τα αύξησε. Άλλο παράδειγμα είναι το παραεμπόριο που έχει αξιοποιηθεί κατά καιρούς για να αναπτύσσονται ρατσιστικές ιδέες σε επαγγελματίες και εργαζόμενους, για να κάνει εφόδους η αστυνομία σε εκπαιδευτικά ιδρύματα. Κάνουν όλα αυτά και κυνηγάνε τον παράνομο πάγκο στο δρόμο όταν οι μεγάλες εισαγωγικές εταιρίες εισάγουν τα παράνομα προϊόντα χωρίς να υφίστανται ελέγχους αφού κατ' ομολογία του ΣΔΟΕ δεν είναι εφικτός ο έλεγχος των εμπορευμάτων γιατί γίνεται σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ε.Ε. Κανονισμός της Ε.Ε. είναι η ελευθερία διακίνησης εμπορευμάτων, μια από τις ελευθερίες της Συνθήκης του Μάαστριχτ που υπερψήφισαν όλα τα κόμματα πλην του ΚΚΕ.

Η απάντηση σε αυτά τα σοβαρά προβλήματα με μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση με τη συγκρότηση των Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης Παραβατικότητας, τη σύναψη μνημονίων συνεργασίας των Δήμων με την ΕΛ.ΑΣ. δεν είναι προς το συμφέρον των αστυνομικών και του λαού. Δεν θα συμβάλλουν στην επίλυση αυτών καθαυτών των προβλημάτων, όσο και γενικότερων προβλημάτων που αντιμετωπίζετε στην υπηρεσία σας. Μέσω της συνεργασίας ΕΛ.ΑΣ. και Δήμων επεκτείνεται η ανάθεση καθηκόντων τήρησης της δημόσιας τάξης στις τοπικές κοινωνίες.

Για παράδειγμα η κυβέρνηση απολύει και βγάζει σε διαθεσιμότητα τους σχολικούς φύλακες, τα σχολεία μένουν αφύλακτα και ταυτόχρονα η ΓΑΔΑ αποστέλλει έγγραφο στους διευθυντές των σχολείων για συνεργασία μαζί τους σε θέματα που αφορούν στην αστυνομία. Η όποια παραβατικότητα εμφανίζεται μέσα στα σχολεία έχει αίτια κοινωνικά. Πρέπει να αντιμετωπίζεται με παιδαγωγικούς όρους από το πρόγραμμα του σχολείου, από ειδικευμένους παιδαγωγούς. Οι απολύσεις εκπαιδευτικών, οι συγχωνεύσεις σχολείων, τα πολυάριθμα τμήματα, η περιστασιακή στελέχωση των σχολείων με ειδικό προσωπικό κινούνται ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση. Αυτά τα προβλήματα αγγίζουν και το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. είτε ως γονείς, είτε στην υπηρεσία σας.

Μας βρίσκουν επίσης αντίθετους θέσεις που εκφράζονται για αστυνομικούς όχι με όπλο αλλά με στυλό, δηλαδή η αστυνομία να γίνει φοροεισπρακτικός μηχανισμός, να κόβει κλήσεις και πρόστιμα επιδεινώνοντας τη δύσκολη κατάσταση του λαού.

Σ' αυτά τα πλαίσια είμαστε αντίθετοι και σε αρμοδιότητες που δίνει το πρόσφατο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δημόσια Τάξης και σχετίζονται με καθήκοντα της οικονομικής αστυνομίας που υποκαθιστούν φορολογικές και τελωνειακές ελεγκτικές αρχές του κράτους.

Η πείρα που όλοι έχουμε συγκεντρώσει χρειάζεται να αξιοποιηθεί στις επερχόμενες εκλογές. Ως Λαϊκή Συσπείρωση, παράταξη του ΚΚΕ, υποστηρίζουμε ότι αποστολή της Αστυνομίας πρέπει να είναι η αντιμετώπιση του εγκλήματος και όχι η καταστολή του λαϊκού κινήματος. Για την επίτευξη αυτής της αποστολής που ήδη η πλειοψηφία των αστυνομικών πασχίζουν καθημερινά, χρειάζεται η ικανοποίηση από την κυβέρνηση των δίκαιων αιτημάτων σας που έχουμε επανειλημμένα στηρίξει ως Κόμμα.

Πιστεύουμε τέλος ότι η συμπόρευση με το ΚΚΕ στις ερχόμενες εκλογές θα συμβάλλει ώστε να διαμορφωθεί μια ισχυρή αντίθεση στην πολιτική της Ε.Ε. και της κυβέρνησης που θα αντιστέκεται και θα παλεύει σε κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα για να ανοίξει ο δρόμος για συνολικότερες αλλαγές προς όφελος του λαού."

Διαβάστε επίσης:

Σοφιανός: Γνωριζόμαστε όλοι καλά μεταξύ μας!

Ο Ν. Σοφιανός υποψήφιος δήμαρχος στην Αθήνα από το ΚΚΕ