ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωεκλογές 2014: Τα πιθανά σενάρια της επόμενης ημέρας

Ευρωεκλογές 2014: Τα πιθανά σενάρια της επόμενης ημέρας

Έρευνα με θέμα: «Ευρωεκλογές 2014: Η επόμενη μέρα», την οποία εκπόνησε η εταιρεία PRO RATA εξετάζει τα πιθανά σενάρια σχετικά με τις εξελίξεις στο πολιτικό προσκήνιο μετά τις ευρωεκλογές.

Στην έρευνα αυτή παρουσιάζονται λεπτομερώς οι παράγοντες που θα κρίνουν την επιτυχία ενός κόμματος, οι πιθανές μετεκλογικές πολιτικές εξελίξεις, ανάλογα με τα αποτελέσματα καθώς και οι εξελίξεις στα πολιτικά κόμματα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο χρονικό διάστημα από 7 ως 9 Μαΐου και το δείγμα προήλθε από τους κατοίκους Ελλάδος, από 18 ετών και άνω.

Στη συγκεκριμένη έρευνα φαίνεται πως για την πλειοψηφία των πολιτών επιτυχία για ένα κόμμα είναι να έχει συνέπεια προς τις ιδεολογικές του αρχές, ενώ οι πολίτες θέλουν να έχουν σαφή προγράμματα, τα οποία όμως να υλοποιούν. Συγκεκριμένα, το 85,4% θεωρεί επιτυχία για ένα κόμμα να έχει συνέπεια στις αρχές του, ενώ μία νίκη στις εκλογές είναι σημαντική μόνο για το 10,6%.

Στην ερώτηση για το εάν υπάρχει πιθανότητα το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών να επιφέρει αλλαγές στο πολιτικό σύστημα η πλειοψηφία σε ποσοστό 59,2% το θεωρεί αδύνατο, ενώ πολύ πιθανό απαντούν το 34,4%. Πιο κοντά στο να υπάρξουν αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό είναι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 49% να το θεωρούν πιθανό, αλλά και εδώ η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του κόμματος απαντά "καθόλου/λίγο πιθανό".

Ωστόσο, αυτό που οι πολίτες θεωρούν πιο σίγουρο μετά τις ευρωεκλογές είναι ένας ανασχηματισμός. Συγκεκριμένα το 57,9% το θεωρεί αρκετά πιθανό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ το 42,1% το θεωρεί μάλλον απίθανο.

Εξίσου σχετικά μοιρασμένες είναι και οι απόψεις στην ερώτηση εάν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα επιφέρει νέες ηγεσίες στα κόμματα. Σε ποσοστό 53,4% το θεωρούν απίθανο, ενώ το 46,6% το θεωρεί αρκετά ή πολύ πιθανό.

Πιο μεγάλη πλειοψηφία από τα παραπάνω ποσοστά θεωρούν πως το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα μπορούσε να προκαλέσει πτώση της κυβέρνησης και επομένως εκλογές για νέα κυβέρνηση. Καθόλου ή λίγο πιθανό το θεωρούν το 61,1% των ερωτηθέντων, ενώ αρκετά πιθανό το θεωρεί το 38,9%.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε την έρευνα

Διαβάστε επίσης:

Κρυφές δημοσκοπήσεις: Τι δείχνουν και ποιους... τρομάζουν