ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όχι απο το ΣτΕ στο αίτημα για την ανακατονομή τηλεοπτικού χρόνου στα κόμματα

Όχι απο το ΣτΕ στο αίτημα για την ανακατονομή τηλεοπτικού χρόνου στα κόμματα

Για λόγους "δημοσίου συμφέροντος" ο συνασπισμός κομμάτων «Γέφυρες / Δημιουργία Ξανά - Θάνος Τζήμερος / Δράση - Θόδωρος Σκυλακάκης» έχασε τη μάχη στο ΣτΕ για το "πάγωμα" της υπουργικής απόφασης σχετικά με την κατανομή του τηλεοπτικού χρόνου στα κόμματα (διαφημιστικά μηνύματα) κατά την προεκλογική περίοδο.

Ο εν λόγω συνδυασμός υποστήριζε ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση, μεταξύ άλλων, παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της ισότητας.

Σύμφωνα με τα δύο κόμματα που συνασπίστηκαν αν και έχουν παρουσία ετών στον πολιτικό στίβο (το 2009 ιδρύθηκε η Δράση και το 2012 η Δημιουργία Ξανά) θα έπρεπε -με βάση τα κριτήρια της αναλογικής ισότητας- να λάβουν τηλεοπτικό χρόνο ανάλογο τουλάχιστον των κομμάτων Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός και Οικολόγοι Πράσινοι.

Ωστόσο σύμφωνα με τους δικαστές (απόφαση 84/2014) η αναστολή εκτέλεσης της επίμαχης υπουργικής απόφασης για την κατανομή του τηλεοπτικού χρόνου θα αντέβαινε στο δημόσιο συμφέρον, διότι θα είχε ως συνέπεια τη διεξαγωγή των επερχόμενων Ευρωεκλογών χωρίς επαρκή ενημέρωση του εκλογικού σώματος για τις πολιτικές θέσεις των κομμάτων και συνασπισμών κομμάτων. Άλλωστε, όπως σημειώνουν οι δικαστές το ΣτΕ δεν έχει «την εξουσία επιβολής κανονιστικής ρυθμίσεως όσον αφορά την προεκλογική προβολή των κομμάτων» μέσω: α) ανακαθορισμού των κριτηρίων για την κατανομή του δωρεάν διατιθέμενου χρόνου προβολή τους στους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς και β) της άρσης της νομοθετικής απαγόρευσης προβολής τους με ίδιους πόρους από τους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς.

Για να δείτε τα αποτελέσματα στις Δημοτικές Εκλογές και Περιφερειακές Εκλογές πατήστε ΕΔΩ