ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το προεκλογικό δώρο της Fitch στην κυβέρνηση

Το προεκλογικό δώρο της Fitch στην κυβέρνηση

Προεκλογικό "δώρο" έκανε σήμερα ο οίκος Fitch στην κυβέρνηση, κατά την προγραμματισμένη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Όπως αναμενόταν και σας είχε ενημερώσει το Newsbomb, ο οίκος αξιολόγησης Fitch προχώρησε έτσι στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από B- σε B.

Η έκθεση του διεθνούς οίκου "συμπίπτει" ασφαλώς με την προτελευταία μέρα των διπλών εκλογών.

Δεν γνωρίζουμε αν η κυβέρνηση είχε ενημερωθεί από τον οίκο για τις προθέσεις της (όπως γίνεται συνήθως όταν έρχεται αναβάθμιση ή υποβάθμιση), αλλά διαρροές κάνουν λόγο για τον τελευταίο προεκλογικό "άσσο" στο μανίκι του Μαξίμου.

Να σας θυμίσουμε ότι για το θέμα σας ενημέρωσε πρώτο το Newsbomb στις 14 Μαΐου, γράφοντας ότι "θα μας σερβίρουν αναβάθμιση δυο μέρες πριν τις εκλογές".

Όπως φαίνεται, τα θαύματα "σκάνε" λίγες ώρες πριν ανοίξουν τα παραβάν στα εκλογικά κέντρα, ενώ έχουν προηγηθεί υποσχέσεις για μισό και πλέον εκατομμύριο θέσεις εργασίας τα επόμενα χρόνια, επενδύσεις, ανάπτυξη, μείωση του χρέους και πόσα άλλα ακόμα.

Δεν μας λένε όμως, τι θα έρθει μετά τις κάλπες. Καλές οι προεκλογικές εξαγγελίες, αλλα η πραγματικότητα διαφέρει. Για το επόμενο εξάμηνο, η κυβέρνηση έχει υπολογίσει να εισπράξει το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού!

Η "αβάντα" της Fitch

Εδώ και λίγες μέρες κυκλοφορούσε η φήμη ότι έρχεται αναβάθμιση μιας ή και δυο μονάδων της ελληνικής οικονομίας. Στην εσχάτη περίπτωση, σύμφωνα με την ίδια φημολογία, θα αναβαθμίσουν τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε "θετικές". Τι σημαίνει αυτό; Ότι είναι αυξημένες οι πιθανότητες να μας αναβαθμίσουν γενικά, μέσα στους επόμενους μήνες, εφόσον όμως πετύχουμε τις προϋποθέσεις που θα θέσει ο διεθνής οίκος.

Η φημολογία εντάθηκε την Τρίτη, όταν το χρηματιστήριο εκτοξεύθηκε, σημειώνοντας κέρδη άνω του 5%. Δεν υπάρχει χρηματιστηριακό γραφείο που να μην έχει αποδώσει μέρος αυτής της "έκρηξης" στην φημολογία περί αναβάθμισης.

Στο ίδιο έργο θεατές;

Φυσικά, το ίδιο έργο το έχουμε ξαναδεί τους τελευταίους μήνες όχι μια αλλά δυο φορές. Πρώτα, κυκλοφόρησε η φήμη ότι θα μας αναβαθμίσει η Standard and Poor's. Τελικά, η αναβάθμιση δεν ήρθε.

Έπειτα, ήταν η σειρά της Moody's που συνέπιπτε χρονικά με το άτυπο Eurogroup της Αθήνας. Τελικά ο οίκος αποφάσισε να μην βγάλει καν έκθεση για την ελληνική οικονομία, μεταφέροντας την αξιολόγηση για το τέλος του καλοκαιριού και αφήνοντας τις διαρροές να ονειρεύονται... αναβαθμίσεις!

Τελικά το... δώρο στην κυβέρνηση Σαμαρά ήρθε σήμερα από τον οίκο Fitch, δυο ημέρες πριν τις ευρωεκλογές...

Διαβάστε επίσης:

Θα μας σερβίρουν «αναβάθμιση» δυο μέρες πριν τις ευρωεκλογές

Ευρωεκλογές 2014: Ποια κόμματα δεν θα συμμετάσχουν

Εκλογές 2014 - Τσίπρας: Την Κυριακή ο λαός γράφει ιστορία