ΕΚΛΟΓΕΣ

Κόντρα ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας

Κόντρα ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας

Τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ να καταργήσει τις φυλακές υψίστης ασφαλείας κατέκρινε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη.

«Προστασία στους πιο σκληρούς βαρυποινίτες, που έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα μεγάλης απαξίας και τρομοκρατία, προσφέρει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ. Μας υπενθυμίζει μάλιστα τη "δέσμευσή του" να καταργήσει τις φυλακές υψίστης ασφαλείας Τύπου Γ, των πρώτων που ανταποκρίνονται στα ευρωπαϊκά πρότυπα», τόνισε.

«Μετά τη "δέσμευση" του κ. Τσίπρα να αφοπλίσει την αστυνομία, να δημιουργήσει "ένοπλες δυνάμεις νέου τύπου" και να μοιράσει ιθαγένειες στους μετανάστες, τώρα μοιράζει υποσχέσεις στους πιο επικίνδυνους κατάδικους», πρόσθεσε η κ. Βούλτεψη.

«Παραδίδουμε στην κρίση του ελληνικού λαού αυτούς που για άλλη μια φορά επιλέγουν να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των θυτών και όχι των θυμάτων», κατέληξε.

Νωρίτερα, ο ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωσή του, υπενθύμιζε τη δέσμευσή του να καταργήσει τις φυλακές Τύπου Γ, εξαπολύοντας πυρά κατά της κυβέρνησης.

«Αγνοώντας τη δραματική κατάσταση των φυλακών και των νοσοκομείων κρατουμένων, περιφρονώντας τις εκθέσεις της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για το σωφρονιστικό και της Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (CPT), που εισηγούνται εντελώς διαφορετικές προτεραιότητες, την προτελευταία μέρα της χρονιάς η κυβέρνηση προχωρά σε μεταγωγές κρατουμένων στις φυλακές του Δομοκού. Είναι ενδεικτικό, σε ό,τι αφορά την εμμονή της στον αυταρχισμό, ότι ακόμα και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών του Δομοκού διαπιστώνουν ότι οι φυλακές δεν έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα για να λειτουργήσουν όπως προβλέπει ο νόμος», ανέφερε το τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ.

«Υπενθυμίζουμε ότι οι κρατούμενοι ή οι κατηγορούμενοι, των οποίων η κράτηση ρυθμίζεται με το νόμο για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας, στην πραγματικότητα εξαιρούνται πλέον του κράτους δικαίου και με το νόμο. Ο νόμος δηλαδή εισάγει δυσμένη διάκριση στη μεταχείρισή τους, με βάση το αδίκημα για το οποίο κατηγορούνται ή έχουν καταδικαστεί – και δεν γίνεται καν διαχωρισμός υποδίκων και καταδικασθέντων. Τον περασμένο Οκτώβριο, εξάλλου, με επιστολή τους στο προεδρείο της Βουλής, 40 πανεπιστημιακοί επεσήμαναν ότι ο νόμος για τις φυλακές τύπου Γ παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας, και δημιουργεί ανασφάλεια δικαίου εκεί όπου προέχει η προστασία των ατομικών δικαιωμάτων», τόνιζε.

«Για όλους αυτούς τους λόγους», ο ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει «τη δέσμευσή του να καταργήσει τις φυλακές τύπου Γ και να δώσει προτεραιότητα στην αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων των φυλακών. Στις δημοκρατικές χώρες, η ασφάλεια της φυλακής δεν εξαιρεί τους κρατούμενους, ενώ σκοπός της ποινής είναι η επανένταξη και όχι η εκδίκηση, πολύ δε περισσότερο η εξόντωση των κρατουμένων».

Ακολουθήστε μας στη σελίδα μας στο Τwitter @newsbombgr

Κάντε like και ακολουθήστε μας στο facebook.com/newsbombgr