ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποτελέσματα εκλογών: Στις 21:30 η πρώτη ασφαλής εκτίμηση

Αποτελέσματα εκλογών: Στις 21:30 η πρώτη ασφαλής εκτίμηση

Περισσότερες δυνατότητες για να παρακολουθήσουν την πορεία της ανακοίνωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων το βράδυ της 25ης Ιανουαρίου θα έχουν οι Έλληνες πολίτες, καθώς πλέον θα μπορούν να τα παρακολουθήσουν και μέσω των smartphones ή των tablets.

Του Δημήτρη Μαλλά

Τα αποτελέσματα των εκλογών, το έργο της συγκέντρωσης των οποίων έχει και σε αυτές τις εκλογές η εταιρεία SingularLogic, θα παρουσιάζονται διαδικτυακά μέσω της ιστοσελίδας http://ekloges.ypes.gr, μία διεύθυνση που έχει χρησιμοποιηθεί σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις της τελευταίας 15ετίας.

Στις εκλογές 2015, όμως, έχουν γίνει ορισμένες σημαντικές βελτιώσεις, όπως σημειώνει στο newsbomb.gr ο Μιχάλης Καριώτογλου, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της SingularLogic. Η πρώτη είναι ότι η ανανέωση των αποτελεσμάτων για το σύνολο της επικράτειας στην ιστοσελίδα θα γίνεται -για πρώτη φορά- ανά λεπτό, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι ο επισκέπτης της ιστοσελίδας θα τα βλέπει σε σχεδόν πραγματικό χρόνο.

Το δεύτερο και πιο ενδιαφέρον σχετίζεται με τη δυνατότητα παρακολούθησης των αποτελεσμάτων μέσω smartphones ή tablets, καθώς το περιεχόμενο της ιστοσελίδας θα προσαρμόζεται αυτόματα στο μέγεθος της οθόνης της φορητής συσκευής που χρησιμοποιεί ο πολίτης. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι η εμπειρία θα είναι πολύ βελτιωμένη σε σχέση με το παρελθόν.

Η πρώτη ασφαλής εκτίμηση για το τελικό αποτέλεσμα θα δοθεί μεταξύ 9.30 μ.μ. και 10 μ.μ. το βράδυ της Κυριακής χάρη στη χρήση των 4815 κινητών τηλεφώνων του Συστήματος Ασφαλούς Μετάδοσης Αποτελεσμάτων (SRT) που χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια με μεγάλη επιτυχία. Τα 4815 τμήματα αποτελούν το 25% του συνολικού αριθμού των εκλογικών τμημάτων και θεωρούνται ένα ασφαλές δείγμα, δεδομένου ότι προέρχονται από όλες τις εκλογικές περιφέρειες καθώς και τους 5 μεγαλύτερους δήμους της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιάς, Πάτρα, Ηράκλειο).

Μία σημαντική καινοτομία είναι ότι σε αυτές τις εκλογές, 30 πρωτοδικεία από όλη την Ελλάδα θα έχουν πρόσβαση σε ένα κεντρικό web-based σύστημα που έχει δημιουργήσει η SingularLogic και εκεί θα μπορούν περνούν τα αποτελέσματα της σταυροδοσίας. Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα η SingularLogic είχε την υποστήριξη για τη συγκέντρωση των αποτελεσμάτων της σταυροδοσίας στην Αττική. Με το νέο σύστημα θα μειωθεί σημαντικά ο χρόνος συγκέντρωσης των αποτελεσμάτων όσον αφορά τους σταυρούς προτίμησης και όπως σημειώνει ο κ. Καριώτογλου "μέχρι την Τρίτη το πρωί θα έχουμε εκτίμηση και για το ποιοι είναι οι βουλευτές που εκλέγονται".

Ο κ. Καριώτογλου τονίζει ότι στόχος της SingularLogic, οι άνθρωποι της οποίας υποστηρίζουν το έργο της συγκέντρωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων από το 1981, είναι να βελτιώνει συνεχώς τη διαδικασία. Τα κινητά τηλέφωνα ήταν ένα σημαντικό βήμα προς την επιτάχυνση της διαδικασίας αλλά ο χρόνος μπορεί να μειωθεί περαιτέρω. Η SingularLogic σκόπευε να υλοποιήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα με τη χρήση tablets για τη συγκέντρωση των αποτελεσμάτων, αλλά τελικώς δεν υπήρξαν τα χρονικά περιθώρια για να προχωρήσει.

Τα tablets θα αντικαταστήσουν τα κινητά τηλέφωνα και λόγω της μεγαλύτερης οθόνης τους θα επιτρέπουν στον δικαστικό αντιπρόσωπο να στείλει εκτός από τα αποτελέσματα για τους συνδυασμούς και αυτά για τους σταυρούς προτίμησης. Ο κ. Καριώτογλου τονίζει ότι αν όλα τα εκλογικά τμήματα χρησιμοποιούσαν tablets, τότε η διαδικασία θα επιταχυνόταν σε μεγάλο βαθμό, ενώ επιπλέον θα υπήρχε και μείωση του κόστους.

Σχετικές ειδήσεις