ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ιωάννα Καλαντζάκου: Μείζον ζήτημα το δημογραφικό – Επιτακτική ανάγκη εθνικής πολιτικής

Ιωάννα Καλαντζάκου: Μείζον ζήτημα το δημογραφικό – Επιτακτική ανάγκη εθνικής πολιτικής

Η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος είναι πρόκληση ζωτικής σημασίας για το μέλλον και τον δυναμισμό της Ελλάδας

Με ιδιαίτερη επιτυχία έγινε στο Πολιτιστικό Κέντρο Παπάγου η εκδήλωση που οργάνωσε η Δημοτική Τοπική Οργάνωση Παπάγου- Χολαργού της Νέας Δημοκρατίας με θέμα: «H γυναίκα στον 21ο αιώνα: Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής».

Με την παρουσία πλήθους κόσμου σε μια βραδιά προβληματισμού και διαλόγου τοποθετήθηκαν οι κεντρικοί ομιλητές: Ιωάννα Καλαντζάκου, Δικηγόρος, τ. Αντιπρόεδρος Δ.Σ.Α, Υποψήφια Βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, Βόρειου Τομέα, Β’ Αθηνών, Σοφία Βούλτεψη, Βουλευτής Β’ Αθηνών, τ. Υπουργός, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, τ. Υπουργός, Μαρία Γιαννίρη, Πρόεδρος «Παναθηναϊκής» Πανελλαδικής Οργάνωσης Γυναικών, Πολυτίμη Λεονάρδου, Υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος.

Στην ομιλία της η κυρία Καλαντζάκου τόνισε την επιτακτική ανάγκη εφαρμογής μιας σοβαρής και μακρόπνοης εθνικής πολιτικής για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος, που έχει εξελιχθεί σε μείζον εθνικό πρόβλημα, την ενίσχυση της θέσης της γυναίκας και την υποστήριξη της ελληνικής οικογένειας.

Υπογράμμισε ότι η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσωπικά, αντιμετωπίζουν το δημογραφικό ως ζήτημα μείζονος εθνικής σημασίας και πρώτης προτεραιότητας στο κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ.

Η κυρία Καλαντζάκου υπογράμμισε ότι η Νέα Δημοκρατία θα θέσει από τις πρώτες μέρες της διακυβέρνησης της χώρας τις βάσεις για την κινητροδότηση των νέων ώστε να κάνουν οικογένεια και παιδιά.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αδιαφόρησε για την αντιμετώπιση του ζητήματος, γυρίζοντας την πλάτη στην ελληνική οικογένεια, καθώς μονίμως εστιάζει στην στήριξη της κομματικής της πελατείας αδιαφορώντας για την εθνική απειλή της υπογεννητικότητας και του αρνητικού δείκτη μετανάστευσης.

Αν συνεχιστεί η σημερινή τάση ο πληθυσμός στη χώρα μας θα μειωθεί σε 8,3 εκατ. το 2050 και σε 7,3 εκατ. μέχρι το 2070!

• Η μέση ηλικία του πληθυσμού το 1951 ήταν 26 έτη Σήμερα είναι 44 έτη Το 2050 θα αυξηθεί σε 50-53 έτη.

Η τάση μείωσης του πληθυσμού σε παραγωγική ηλικία είναι ακόμη πιο ανησυχητική. Δηλαδή ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός προβλέπεται να μειωθεί κατά 1-1,5 εκατομμύριο. Αυτό σημαίνει αύξηση ελλείμματος του ασφαλιστικού συστήματος κατά ένα και πλέον δισεκατομμύριο ευρώ ανά δεκαετία – δηλαδή 100 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Με τα σημερινά κοινωνικά πρότυπα και με δεδομένο ότι οι σημερινές γυναίκες σπουδάζουν και εργάζονται, χρειάζεται ένα πλέγμα υποστηρικτικών δομών για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας. Στην Ελλάδα μόνο το 9% των παιδιών κάτω των τριών ετών έχει πρόσβαση σε υποδομές φροντίδας, ενώ η Ε.Ε. έχει θέσει ως στόχο το ποσοστό αυτό να είναι 33% μέχρι το 2020. Εκτός από τις υποστηρικτικές δομές στη νηπιακή και μετανηπιακή ηλικία, η γεννητικότητα απαιτεί και μεταγενέστερη βεβαιότητα των γονέων ότι η δημόσια εκπαίδευση και περίθαλψη θα καλύπτουν τις ανάγκες των παιδιών τους.

Από την άλλη πλευρά, για να ανακοπεί η μετανάστευση των Ελλήνων νέων στο εξωτερικό, πρέπει να ανακτηθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, αλλά και να οικοδομηθεί ένα σύγχρονο, αξιοκρατικό κράτος και ένα γνήσιο ασφαλιστικό σύστημα διαγενεακής αλληλεγγύης με κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου.

Μέσα στο γενικό αυτό πλαίσιο, η Ν.Δ. έχει εξαγγείλει και σειρά άμεσων μέτρων για την ενίσχυση της γεννητικότητας και της οικογένειας. Πρόκειται για μέτρα κοστολογημένα που μπορούν να εφαρμοστούν χωρίς κανένα δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

Όπως υπενθύμισε η κ.Καλαντζάκου, τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν:

• Άμεση ενίσχυση 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί το οποίο θα γεννιέται στην πατρίδα μας. Το κόστος αυτού του μέτρου δεν ξεπερνά τα 150 εκ. τον χρόνο, είναι δηλαδή το 1/4 από το …κοινωνικό μέρισμα το οποίο μοίρασε η Κυβέρνηση πέρυσι τα Χριστούγεννα.

• Αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ακόμη ευρώ για κάθε παιδί. Έτσι, θα ωφεληθούν κυρίως οι πιο αδύναμοι, που σήμερα διστάζουν να κάνουν παιδιά. Αλλά και θα δοθούν πρόσθετα κίνητρα σε νέα ζευγάρια να τεκνοποιήσουν νωρίτερα από τα 30 χρόνια της γυναίκας, που είναι σήμερα η μέση ηλικία απόκτησης πρώτου παιδιού.

• Υπαγωγή στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ όλων των βρεφικών ειδών και ειδών πρώτης ανάγκης για τις γυναίκες.

• Παιδικοί σταθμοί για όλα τα Ελληνόπουλα.

• Ελεύθερη επιλογή της γυναίκας να ορίσει εκείνη τον χρόνο της άδειας εγκυμοσύνης και λοχείας.

• Αύξηση, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, της άδειας για τις μονογονεϊκές οικογένειες και επέκταση της προστασίας από απόλυση σε 24 μήνες αντί των 18 μετά τον τοκετό.

• Ειδικά προγράμματα κατάρτισης για όσους επιστρέφουν στην εργασία μετά από διακοπή για την ανατροφή των παιδιών.

• Σταδιακή εφαρμογή διετούς υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και ενίσχυση του θεσμού των ολοήμερων σχολείων.

• Επαναφορά των ποσών επιδότησης προς τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, που περιέκοψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

• Εγκαίνια προγράμματος «βοήθεια στην εργαζόμενη μητέρα».

• Γραμματεία και γιατί όχι θέσπιση υφυπουργείου ή υπουργείου οικογενειακής πολιτικής και ισότητας των φύλων.

Η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος είναι πρόκληση ζωτικής σημασίας για το μέλλον και τον δυναμισμό της Ελλάδας. Η Νέα Δημοκρατία, τόνισε η κ.Καλαντζάκου, είναι η μόνη παράταξη που έχει εκπονήσει συνολικό πρόγραμμα για την ενδυνάμωση της ελληνικής οικογένειας, την αύξηση της τεκνοποίησης και την επάνοδο των ξενιτεμένων Ελλήνων νέων στον τόπο μας.

Σχετικές ειδήσεις