ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

BWIN: Ο χορηγός των 10 εκατομμυρίων στην ΚΑΕ Ολυμπιακός πληρώνει φόρους στο δημόσιο;

BWIN: Ο χορηγός των 10 εκατομμυρίων στην ΚΑΕ Ολυμπιακός πληρώνει φόρους στο δημόσιο;

Πλήρης επιβεβαίωση του Newsbomb.gr για το θολό τοπίο της χορηγίας μεταξύ της στοιχηματικής εταιρείας BWIN και της ΚΑΕ Ολυμπιακός - Δημοσιεύματα του Τύπου έχουν αρχίσει να ερευνούν την περίπτωση της BWIN και τις «περιπέτειες» που έχει με την ΑΑΔΕ( Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) - Πόσους φόρους έχει καταβάλει (αν έχει καταβάλει) στο δημόσιο ο χορηγός του Ολυμπιακού; Πώς εμπλέκεται σε σκάνδαλο φοροδιαφυγής; Πρώτο το Newsbomb.gr είχε αποκαλύψει πριν από ένα μήνα ότι «κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας»

ΠΛΗΡΗΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΟΥ NEWSBOMB.GR πΟΥ ΕΙΧΕ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙ ΟΤΙ «ΚΑΤΙ ΣΑΠΙΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΗΣ ΔΑΝΙΜΑΡΚΙΑΣ»

Μετά τις επικοινωνιακές φιέστες του μπασκετικού Ολυμπιακού με τη στοιχηματική BWIN, ας έρθουμε στην ταμπακιέρα διότι όταν τίθενται ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη διαφάνεια και τους φόρους που πρέπει να καταβάλλονται στο ελληνικό δημόσιο, πρέπει να τα λέμε και να τα γράφουμε όλα.

Η γνωστή διαδικτυακή στοιχηματική εταιρεία bwin διέκοψε το 2013 τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα (επικαλούμενη εμπορικούς λόγους), το 2016 επέστρειμε ως Θυγατρική του Ομίλου GVC, και πριν από έναν μήνα ανακοίνωσε χορηγικό deal ύψους 10.000.000 ευρώ με τον μπασκετικό Ολυμπιακό, χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί αν η εταιρεία έχει τακτοποιήσει τις φορολογικές υποχρεώσεις προς το ελληνικό Δημόσιο από το προηγούμενο πέρασμά της από τη χώρα μας.

Εδώ τα ερωτήματα είναι πολύ σοβαρά και είναι υποχρέωση της ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) να απαντήσει αν το ελληνικό κράτος έχει εισπράξει τα οφειλόμενα ποσά, διότι καλές και χρήσιμες οι χορηγίες και τα «πανηγύρια», αρκεί να είναι καθαρά.

Θυμίζουμε ότι πριν από ένα μήνα η ΚΑΕ Ολυμπιακός και η διαδικτυακή στοιχηματική εταιρεία BWIN, μέλος του διεθνούς ομίλου GVC, ανακοίνωσαν την επίσημη παρουσίαση της χορηγικής τους συνεργασίας.

Η παρουσίαση προβλήθηκε, μάλιστα, με εκτενή ρεπορτάζ στον Τύπο και εντύπωση προκάλεσε τόσο η μακρά διάρκεια της χορηγικής συμφωνίας, όσο και οι «επισημάνσεις» ότι πρόκειται, ίσως, για τη «μεγαλύτερη συμφωνία στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού».

Το οικονομικό όφελος της ΚΑΕ από την πενταετή συμφωνία μπορεί να μην έγινε επίσημα γνωστό, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες στα ταμεία του Ολυμπιακού αναμένεται να εισρεύσουν περισσότερα από 10 εκατομμύρια ευρώ.

Εδώ να υπενθυμίσουμε ότι πρώτο το Newsbomb.gr με αποκλειστικό ρεπορτάζ αποκάλυψε ότι από την GVC-PLC (θυγατρική) απομακρύνθηκαν εντελώς ξαφνικά δύο πολύ σημαντικά στελέχη που ήταν πάνω από 10 χρόνια σε επιτελικές θέσεις. Παράλληλα, η «μαμά» εταιρεία BWIN ζήτησε αμέσως έλεγχο επί της χορηγίας την οποία φαίνεται να διαχειρίστηκαν δυο άλλες εταιρείες που (GVC-PLC και Onside).

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ NEWSBOMB ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ «ΣΕΙΣΜΟ»

Η BWIN έχει το... δικό της παρελθόν στην Ελλάδα

Οι παίκτες του online στοιχήματος γνωρίζουν την bwin από το 2009, όταν και ξεκίνησε να δραστηριοποιείται.

Τότε, η ελληνική αγορά διαδικτυακού στοιχήματος παρείχε τη δυνατότητα στις online εταιρείες που εισέρχονταν σε αυτή να λειτουργούν χωρίς να αποδίδουν φόρους στο ελληνικό Δημόσιο, ελλείψει ονσιαστικής εποπτείας και ρυθμιστικού ελέγχού.

Λίγο μετά την ψήφιση τον νόμου 4002/2011 από την Βουλή που αξίωνε τον απόδοση φόρων επί των μεικτών κερδών (GGR) και των διαδικτυακών στοιχηματικών εταιρειών, η BWIN εντάσσεται στη «μαύρη λίστα» των μη αδειοτημένων παρόχων της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ).

Τότε, η εταιρεία αποφασίζει να διακόψει οριστικά της τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα το 2013.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα εκείνης της περιόδου, σε ανακοίνωσή της προς τους «παίκτες», η ΒWIN επικαλέστηκε εμπορικούς λόγους για την έξοδό της από την ελληνική αγορά, χωρίς να κάνει ωστόσο οποιαδήποτε αναφορά σε νομικά και φορολογικά ζητήματα.

Το καυτό ζήτημα με τα πενιχρά φορολογικά έσοδα του κράτους από τη στοιχηματική δραστηριότητα στο διαδίκτυο έχουν αναδειχθεί ως θέμα πάρα πολλές φορές και από τους αρμόδιους φορείς χωρίς ωστόσο να έχει γίνει κάτι ουσιαστικό προς αυτή την κατεύθυνση.

Τι φόρους έχει καταβάλει η BWIN στην Ελλάδα - Μπορεί να μας πει η ΑΑΔΕ;

Την περίοδο 2009-2013, υπολογίζεται ότι μπήκαν στα ταμεία της BWIN ως μικτά έσοδα (GGR) περίπου 125 εκατομμύρια ευρώ!

Αλήθεια μπορεί να μας πει κάποιος τι φόρους κατέβαλε αυτή η εταιρεία προς τυο ελληνικό κράτος;

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Η Άποψη», σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία (ετήσιες εκθέσεις, παρουσιάσεις σε αναλυτές, κ.λπ.), η BWIN κατέγραψε από τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα μικτά έσοδα 48 εκατ. ευρώ το 2009, 33 εκατ. ευρώ το 2011, 32 εκατ. ευρώ το 2012 και 19,6 εκατ. ευρώ το 2013 (τα εκτιμώμενα μικτά έσοδα για το 2010 είναι 40 εκατ. ευρώ).

Προσέξτε τώρα:

Με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο, το ποσό που όφειλε να έχει καταβάλει η BWIN στο Δημόσιο ως φόρο επί του GGR εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 35 εκατ. ευρώ!!!

Ας περάσουμε τώρα στα «φρέσκα» νέα.

Το 2016 η BWIN επέστρεψε στην ελληνική αγορά ως θυγατρική πλέον του Ομίλου GVC, κάνοντας χρήση της άδειας της Sportίng Odds, επίσης Θυγατρικής της GVC.

Και εδώ κάπου, τα εύλογα ερωτήματα αρχίζουν να γίνονται καυτά:

  • Έχει τακτοποιήσει τις φορολογικές της υποχρεώσεις, ώστε να μπορεί να πανηγυρίζει για τη συμφωνία της με τον μπασκετικό Ολυμπιακό;
4546343 1

Και εμπλοκή σε υπόθεση φοροδιαφυγής

Η υπόθεση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο από την εμπλοκή και της μητρικής GVC σε υπόθεση φοροδιαφυγής στην Ελλάδα.

Μόλις πριν από λίγους μήνες, ο ελληνικός Τύπος αποκάλυψε ότι το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων έχει επιβάλει πρόστιμο ύψους 186,77 εκατ. ευρώ στην GVC για φορολογικές οφειλές άλλης θυγατρικής της (Sportίngbet.gr) που δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά διαδικτυακού στοιχηματισμού.

Ο καταλογισμός αφορά τα ανέλεγκτα φορολογικά έτη 2010 και 2011.

Η σοβαρότητα των αποδιδόμενων παραβάσεων και το ύψος τον προστίμου «ανάγκασαν» την GVC να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία, αν και δηλώνει ότι θα προσφύγει ενα-ντίον τον προστίμου, αναφέρει ότι προτίθεται να συνάψει πρόγραμμα πληρωμών με τις ελληνικές αρχές, με το οποίο Θα καταβάλλονται στην εφορία περίπου 7,8 εκατ. ευρώ τον μήνα για μία περίοδο δύο χρόνων.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν τα ποσά αυτά εισπράττονται απο το κράτος.

Την απάντηση προφανώς έχει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και ο προϊστάμενός της κύριος Πιτσιλής.

Το δεύτερο μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής:

Στην ΚΑΕ Ολυμπιακός δεν ήξεραν τίποτα από όλα αυτά; Δεν είχαν αντιληφθεί τίποτα; ή μήπως τα 10 μύρια είναι ικανά να....

Πηγή: Με πληροφορίες από την εφημερίδα «Η Άποψη»