ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Διπλό φονικό στα Ανώγεια: Όλοι περιμένουν τη βαλλιστική εξέταση - Οι δύο εκδοχές με το όπλο

Διπλό φονικό στα Ανώγεια: Όλοι περιμένουν τη βαλλιστική εξέταση - Οι δύο εκδοχές με το όπλο
In Τime

Σήμερα (Τετάρτη 6 Μαΐου) στις 12:00 το μεσημέρι, θα βρεθεί ενώπιον του εισαγγελέα ο 29χρονος Μανώλης Καλομοίρης, για την υπόθεση του διπλού φονικού στα Ανώγεια της Κρήτης.

Ο βασικός ισχυρισμός που προβάλλει είναι ότι εκτέλεσε τον Ξυλούρη όταν τον είδε με το πιστόλι στο χέρι πάνω από τον νεκρό πατέρα του. Τρελάθηκε, θόλωσε και άδειασε το 9αρι.

Στην προανακριτική του απολογία ο 29χρονος πυγμάχος υποστήριξε ότι είχε προηγηθεί ο καυγάς με τον Ξυλούρη, μάλωσαν, πιάστηκαν στα χέρια και λίγα λεπτά αργότερα και ενώ ο ίδιος ήταν στο μπάνιο, άκουσε πυροβολισμό και τα ουρλιαχτά της μάνας του, βγήκε με το πιστόλι στο χέρι και έγινε ό,τι έγινε.

Προφορικά ωστόσο, με βάση την κατάθεση αστυνομικού, η περιγραφή των γεγονότων διαφοροποιείται από μέρους του σε κάποια σημεία. Ισχυρίστηκε ότι αφού είδε τον πατέρα του νεκρό στη μέση του δρόμου, μπήκε και πάλι στο σπίτι, πήρε το όπλο, βγήκε έξω, πυροβόλησε τον Ξυλούρη και αφού άδειασε το πιστόλι, άρχισε να χτυπάει τον τραυματισμένο κτηνοτρόφο.

Προκαλεί επίσης εντύπωση η αναφορά του αστυνομικού που καταθέτει τα εξής: «επισήμανε ότι δεν είχε καμίας μορφής αντιπαράθεση με τον Ξυλούρη πριν αντιληφθεί το θανάσιμο τραυματισμό του πατέρα του». Την ίδια ώρα προκαλεί αίσθηση η αναφορά του αστυνομικού ότι βασίστηκαν και σε δημοσιεύματα του Τύπου για τα όσα εκτυλίχθηκαν εκείνη τη νύχτα.

Αυτό έρχεται να ενισχύσει τα όσα αναφέρονται για την απροθυμία αυτοπτών μαρτύρων να καταθέσουν για τα θλιβερά περιστατικά.

Η άλλη εκδοχή

Από την άλλη, ο πατέρας του Γιώργου Ξυλούρη αλλά και συγγενείς του, είπαν πως ο Μανώλης Καλομοίρης ήταν αυτός που ξεκίνησε τον καυγά, αλλά και αυτός που πυροβόλησε τον ίδιο του τον πατέρα.

Συγγενής του Ξυλούρη, ανέφερε στον ΑΝΤ1: «Ήμουν στο σπίτι και άκουσα φωνές. Τον είδα να φωνάζει και να βρίζει. Τρεις άνδρες τον κρατούσαν, αλλά δεν ηρεμούσε. Μέχρι να κατέβω να δω τι έχει συμβεί. Άκουσα τους πυροβολισμούς. Τρόμαξα τόσο που νομίζω ότι άκουσα μόνο τέσσερις. Βγήκα στον δρόμο και είδα τον Γιώργη στο έδαφος και γύρω του κόσμο».

Για στημένο παιχνίδι μιλά ο συνήγορος του κατηγορούμενου

Στο μεταξύ, θέμα χρόνου είναι τα αποτελέσματα της βαλλιστικής όπου θα ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τις καταγγελίες της οικογένειας Ξυλούρη.

Ο πατέρας του θύματος, επιμένει πως δεν πυροβόλησε ο γιος του και πως ο 29χρονος πυγμάχος ήταν αυτός που σκότωσε, πιθανότατα άθελά του, τον πατέρα του και στην συνέχεια τον κτηνοτρόφο από τα Ανώγεια. Παρέδωσαν μάλιστα και το όπλο του γιου τους στην αστυνομία, λέγοντας πως δεν βρέθηκε πυρίτιδα πάνω του. Η οικογένεια Καλομοίρη την ίδια ώρα, αμφισβητεί αν το όπλο που παραδόθηκε στην αστυνομία είναι το πραγματικό.

«Όταν παρουσιάζεις το υποτιθέμενο όπλο μετά από δύο 24ωρα, υπάρχουν ερωτήματα. Ξέρουν ότι η αστυνομία θα το κάνει κόσκινο. Αυτός που το παρέδωσε, πώς ξέρει ότι αυτό το όπλο δεν έχει καμία σχέση με το φονικό; Υπάρχουν αποδεδειγμένα σφαίρες με το αίμα των νεκρών από δύο όπλα. Μόνος ένας το ξέρει. Είναι αυτός που δίνει ένα όπλο που δεν έχει σχέση με το συμβάν, γιατί ξέρει ότι δεν τακτοποιηθεί με το όπλο του συμβάντος. Αντιλαμβάνεται κανείς τι θα συμβεί στην κοινότητα αν όντως το όπλο αυτό σχετίζεται με το συμβάν και προσπάθησαν να παρουσιάσουν ένα άλλο όπλο;», είπε ο συνήγορος του κατηγορούμενου Μανώλη Καλομοίρη, Διονύσης Βέρρας, στον ΑΝΤ1.

Ο δικηγόρος του κατηγορούμενου μάλιστα, ανέφερε πως «έχει στηθεί παιχνίδι» από «συμβουλάτορες της οικογένειας Ξυλούρη» να δώσει ένα διαφορετικό όπλο (αν αποδειχθεί πως όντως δεν ήταν το όπλο αυτό που είχε ο Ξυλούρης στο φονικό).

Στο σημείο του φονικού βρέθηκαν 9 σφαίρες από δύο διαφορετικά όπλα.

Κάτοικοι Ανωγείων: «Η οπλοκατοχή δεν είναι παράδοση, είναι λεκές…»

Το διπλό φονικό που συγκλόνισε τη χώρα επαναφέρει στο προσκήνιο την συζήτηση για την οπλοκατοχή που σε αρκετές περιοχής της Κρήτης είναι διαδεδομένη σε ανησυχητικά επίπεδα.

Το ΔΣ του Συλλόγου Αποφοίτων Σταυράκειου Γυμνασίου – Λυκείου Ανωγείων σε κείμενο που υπογράφει, αναφέρεται προς τιμήν των υπογραφόντων το… αυτονόητο. Ξεκάθαρα, χωρίς αστερίσκους και «θολά» σημεία.

«Η οπλοκατοχή δεν είναι παράδοση. Η οπλοκατοχή όπου αυτή υπάρχει, είναι για να καλύψει σκοτάδια, φόβους, κενά και συμπλέγματα. Είναι ο κόκκινος λεκές πάνω στην ομορφιά του άσπρου υφαντού βαμβακερού χασέ, που με κόπο έφτιαξε με τα ίδια της τα χέρια, η πρώτη και δεύτερη μεταπολεμική γενιά Ανωγειανών», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Με ομόνοια μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά ως κοινωνία»

«Μόνο με σεβασμό, αλληλεγγύη και αγάπη προς στον συνάνθρωπό μας, τον συγχωριανό μας, χωρίς εγωισμούς, μονοιασμένοι και δυνατοί μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά ως ανωγειανή κοινωνία». Αυτό επισημαίνει ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανωγείων Νίκος Βρέντζος, ο οποίος, εκφράζοντας την οδύνη του και εκ μέρους όλων των μελών του Συλλόγου για το θλιβερό και απρόσμενο γεγονός του διπλού φονικού που έχει συνταράξει την τοπική κοινωνία αλλά και την Κρήτη ολόκληρη, τονίζει πως οι οικογένειες των δύο θυμάτων της αιματηρής συμπλοκής, πρέπει «να βρουν τη δύναμη να αντέξουν τον πόνο που βιώνουν, αλλά και το κουράγιο για να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων που ορίζουν οι θλιβερές ετούτες στιγμές, με λογική, σωφροσύνη και ψυχραιμία για το διαφορετικό αύριο που ξημέρωσε, ώστε το κακό να σταματήσει εδώ».

Αυτό που προέχει από όλους είναι να διατηρηθεί η ηρεμία και να διαφυλαχτεί ως κόρη οφθαλμού η κοινωνική συνοχή του χωριού και του Δήμου Ανωγείων αναφέρει ο κ. Βρέντζος δηλώνοντας: «Ο σύλλογός μας, μαζί με το Δήμο Ανωγείων και όλους τους άλλους φορείς, αλλά και με τους ανθρώπους που κατέχουν ένα "ειδικό" και "ηθικό" βάρος μέσα και έξω από το χωριό, θα πρέπει άμεσα να πάρουμε ουσιαστικές πρωτοβουλίες ώστε να υπάρξει ο τερματισμός του θλιβερού γεγονότος». Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανωγείων με πολύ πλούσια δράση σε Κρήτη, Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, εκφράζει επίσης τη θέση πως όλοι «πρέπει να εργοποιηθούμε με όλες μας τις δυνάμεις, προς τη σωστή κατεύθυνση, κάνοντας πρώτα την αυτοκριτική μας και μια σωστή εκ βάθους ενδοσκόπηση της ανωγειανής κοινωνίας, όπου ζούμε, χωρίς όμως να εθελοτυφλούμε, βλέποντας κατάματα τις πικρές αλήθειες και τα κακώς κείμενα… και σε όποια συμπεράσματα καταλήξουμε και σε όποια προβλήματα αναδείξουμε, να αναζητήσουμε και να δώσουμε όλοι μαζί ενωμένοι τις δραστικές και καίριες λύσεις, ώστε να σταματήσουμε να θρηνούμε θύματα και να δικάζουμε θύτες».

Προς αυτή την κατεύθυνση σύσσωμο το συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου ζητάει να σταθούν στο πλευρό τους η ελληνική Πολιτεία, η πανεπιστημιακή κοινότητα, η δικαιοσύνη, η αστυνομία, όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης και όσοι θεσμοί χρειαστούν ώστε μεταξύ άλλων να δοθεί «στο υπέρτατο αγαθό της ζωής το πραγματικό νόημα που της αξίζει και όχι ευτελίζοντάς την».

Ο κ. Βρέντζος τονίζει παράλληλα προς κάθε κατεύθυνση ότι ως σύλλογος «καταδικάζουμε απερίφραστα την οπλοφορία και την οπλοχρησία που είναι μια από τις μεγαλύτερες αιτίες, που εν καιρώ ειρήνης και εν έτει 2020, κυλάει αθώο αίμα στους δρόμους του χωριού μας».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Οι εικόνες που προκάλεσαν την οργή Χαρδαλιά: «Μάχη» για ένα ποτό στο Βόλο