ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Εμπόριο βρεφών στη Θεσσαλονίκη: Ποιους φακέλους ξεσκονίζει η ΕΛ.ΑΣ.

Εμπόριο βρεφών στη Θεσσαλονίκη: Ποιους φακέλους ξεσκονίζει η ΕΛ.ΑΣ.

Έρευνα για υποθέσεις που σχετίζονται με εμπόριο βρεφών ξεκίνησε η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, ύστερα από την παραγγελία προκαταρκτικής εξέτασης από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, με φόντο τις σοβαρές καταγγελίες γυναικών από την Αλβανία για κυκλώματα με έδρα την Ελλάδα.

Όλα ξεκίνησαν από μία διπλή δολοφονία στα Τίρανα. Εκεί την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ένας 59χρονος εκτέλεσε δύο αδερφές, με τις οποίες είχε στο παρελθόν ερωτική σχέση. Οι συγγενείς των θυμάτων κατήγγειλαν μετά το έγκλημα στις αλβανικές Αρχές ότι ο δράστης εξέδιδε τα δύο θύματα στη Θεσσαλονίκη, τα ανάγκαζε σε κυοφορία και ακολούθως πουλούσε τα βρέφη σε άτεκνα ζευγάρια, με τη βοήθεια Έλληνα δικηγόρου από τη βόρεια Ελλάδα.

Η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης έχει ζητήσει μέσω Ιντερπόλ από τις αλβανικές Αρχές το φάκελο με τις σοβαρές καταγγελίες για αγοραπωλησίες βρεφών. Από τη μέχρι στιγμής έρευνα προκύπτει ότι τα δύο θύματα είχαν συλληφθεί το 1992 και το 2003 σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα για το νόμο περί αλλοδαπών και εκδιδόμενων προσώπων. Οι δύο γυναίκες που δολοφονήθηκαν προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τον 59χρονο, ο οποίος τις απειλούσε και τις ζήλευε.

Η Ελληνική Αστυνομία θα προχωρήσει από εδώ και πέρα στις παρακάτω ενέργειες: Αρχικά θα διασταυρώσει εάν με τα ονόματα των δύο αδελφών που δολοφονήθηκαν είχαν γίνει νομιμοφανείς υιοθεσίες στη χώρα μας. Αστυνομικές πηγές εξηγούν ότι σε πολλές περιπτώσεις οι διαδικασίες υιοθεσιών φαίνονται απολύτως νόμιμες, χωρίς κανείς να γνωρίζει ότι πίσω από αυτές κρύβονται βιασμοί, αναγκαστικές κυοφορίες και θύματα μαστροπείας. Τα κυκλώματα εκμεταλλεύονται ευάλωτες γυναίκες, οι οποίες δεν προσφεύγουν στις Αρχές. Όπως δηλαδή ακριβώς έγινε και με την περίπτωση των δύο αδελφών από τα Τίρανα. Η αλβανική Αστυνομία ενημερώθηκε για τη δράση του 59χρονου αφού είχε γίνει πρώτα το κακό.

Οι αστυνομικοί θα διασταυρώσουν λοιπόν εάν έγιναν υιοθεσίες, στις οποίες να εμφανίζονται ως μητέρες τα δύο θύματα, ενώ ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί σε περιπτώσεις στις οποίες μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν πλαστά έγγραφα.

Το δεύτερο αντικείμενο της έρευνας της ΕΛ.ΑΣ. είναι η έρευνα για τη δράση του δικηγόρου. Οι αστυνομικοί θα πάρουν στα χέρια τους το όνομα του Έλληνα δικηγόρου που φέρεται (όπως προκύπτει από τις καταγγελίες των συγγενών των θυμάτων) να μεσολαβούσε για τον εντοπισμό αγοραστών για τα βρέφη. Το όνομα του δικηγόρου (είτε αυτός βρίσκεται εν ζωή είτε όχι) θα ξεκλειδώσει τις έρευνες. Στο παρελθόν η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης έχει χειριστεί ξανά υποθέσεις με αγοραπωλησίες βρεφών. Στις υποθέσεις αυτές είχαν εμπλοκή δικηγόροι, ενώ τα κυκλώματα είχαν «πλοκάμια» στη γειτονική Βουλγαρία. Οι γέννες γίνονταν σε μαιευτήρια στη χώρα μας, οι μητέρες κρατούσαν για λίγες ημέρες τα νεογνά και κατόπιν τα παρέδιδαν στους αγοραστές που πλήρωναν αδρά.

Οι εγκληματικές οργανώσεις εκμεταλλεύονταν την ανάγκη άτεκνων ζευγαριών να υιοθετήσουν ένα παιδί αλλά και τις αυστηρές προϋποθέσεις που έθετε ο νόμος για τη διαδικασία.

Σημειώνεται ότι η παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης έγινε κατόπιν δημοσιευμάτων με καταγγελίες συγγενών των θυμάτων σε αλβανικά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες ο δράστης, που συνελήφθη και κρατείται, εξέδιδε τις δύο αδελφές, τις υποχρέωνε να τεκνοποιούν και στη συνέχεια να πουλούν τα βρέφη τους στην χώρα μας.

Όπως έγινε γνωστό, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, παρήγγειλε την έρευνα στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, ώστε να διαλευκανθούν οι καταγγελίες περί παράνομων υιοθεσιών κι αν υπάρχει εμπλοκή οργανωμένου κυκλώματος. Κατά τις ίδιες καταγγελίες, πάνω από δέκα παιδιά γεννήθηκαν σε ελληνικά μαιευτήρια και πωλήθηκαν έναντι αμοιβής με τη βοήθεια δικηγόρου που δεν βρίσκεται εν ζωή.

Το διπλό φονικό αποκαλύφθηκε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στα Τίρανα, όπου οι άτυχες γυναίκες έπεσαν νεκρές από πυρά του 59χρονου, ο οποίος συνελήφθη και απολογούμενος προανακριτικά ισχυρίστηκε ότι το κίνητρο της αποτρόπαιης πράξης ήταν η τυφλή ζήλια.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Ανακοινώθηκε η παράταση – Δείτε μέχρι πότε