ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown: Ανακοινώθηκε η παράταση – Δείτε μέχρι πότε

Lockdown: Ανακοινώθηκε η παράταση – Δείτε μέχρι πότε
InTime

Lockdown: Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε την παράταση των μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας του κορονοϊού μέχρι τις 18 Ιανουαρίου.

Παράταση του lockdown και επίσημα. Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως τα μέτρα παρατείνονται μέχρι τις 18 Ιανουαρίου, έτσι ώστε να εμποδιστεί η διασπορά του κορονοϊού στην Ελλάδα.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, στη διάρκεια της ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας, εξήγησε τα μέτρα που θα συνεχίσουν να είναι σε ισχύ ενώ έδωσε διευκρινίσεις για τη λειτουργία σχολείων, καταστημάτων και υπηρεσιών στη διάρκεια της παράτασης της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως τα επιδημιολογικά δεδομένα θα αξιολογούνται κάθε εβδομάδα και με βάση αυτά θα ανακοινώνονται τα μέτρα που θα ισχύουν. Με βάση αυτό, ανέφερε το τι ισχύει από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, μέχρι και τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου. Αρχικά έδωσε διευκρινήσεις για τη λειτουργία των σχολείων, των παιδικών σταθμών και των βρεφονηπιακών σταθμών.

Στη συνέχεια εξήγησε πως παρατείνεται η αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου, καθώς και της εφαρμογής του click away των κομμωτηρίων, των βιβλιοπωλείων και των κέντρων αισθητικής. Πρόσθεσε πως συνεχίζουν να ισχύουν και οι απαγορεύσεις για το κυνήγι και το ψάρεμα. Επίσης, παρατείνονται τα υφιστάμενα μέτρα για την κυκλοφορία και για τη λειτουργία των Ιερών Ναών.

Η ατομική λατρεία είναι δυνατή παρεμπιπτόντως, δηλαδή στο πλαίσιο άλλης επιτρεπόμενης μετακίνησης. Ενώ ως προς τις κηδείες υπενθυμίζεται ότι επιτρέπεται η συμμετοχή α' βαθμού συγγενών και έως 9 ατόμων. Σχετικά με τις εταιρείες, συνεχίζεται η υποχρεωτική τηλε-εργασία στο μέγιστο δυνατό ποσοστό, καθώς και η εξυπηρέτηση του κοινού μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και κατόπιν ραντεβού, με τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου.

Όσον αφορά τη λειτουργία των δικαστηρίων, εξακολουθούν να λειτουργούν με πολύ περιορισμένες δραστηριότητες, με ορισμένες επιπλέον δίκες, ιδίως εκούσιας δικαιοδοσίας. Την ίδια στιγμή, παραμένουν σε ισχύ τα υφιστάμενα μέτρα, που μεταξύ άλλων προβλέπουν ανώτατο όριο 15 ατόμων στην αίθουσα, καθώς και τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ τους.

Επίσης, από το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο, 16-17 Ιανουαρίου, ξεκινούν οι αγώνες της Σούπερλιγκ 2 και της volley league με όλα τα υγειονομικά αυστηρά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στη super league 1 και χωρίς παρουσία κοινού.

Όσον αφορά τους προς κατάταξη υπόχρεους Στρατιωτικής Θητείας με την 2021 Α' ΕΣΣΟ, οι νεοσύλλεκτοι μπορούν κατά τη μετάβασή τους στα σημεία κατάταξης να συνοδεύονται από τους γονείς τους και μόνο. Κατά τη μετάβαση, θα πρέπει να έχουν μαζί τους το φύλλο πορείας τους. Για την επιστροφή τους, οι γονείς πρέπει να έχουν βεβαίωση που θα χορηγείται από τις πύλες των κέντρων κατάταξης. Όλοι οι νεοσύλλεκτοι θα υποβληθούν σε rapid test αντιγόνου για Covid-19 για προφανείς προληπτικούς επιδημιολογικούς λόγους.

Σχετικά με τις αφίξεις από το εξωτερικό, όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς όλοι οι επιβάτες που εισέρχονται στην χώρα μας έως και την 21η Ιανουαρίου 2021 από οποιοδήποτε κράτος της αλλοδαπής, συμπεριλαμβανομένων και των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπόκεινται σε υποχρεωτικό προληπτικό περιορισμό κατ' οίκον ή στον τόπο προσωρινής διαμονής που δηλώνεται στη φόρμα PLF, για επτά ημέρες, εκτός αν παραμένουν στην Ελλάδα για μικρότερο χρονικό διάστημα, οπότε ο προσωρινός περιορισμός ισχύει για αυτό το χρονικό διάστημα, δηλαδή μέχρι την αναχώρηση τους. Στους επιβάτες εξωτερικού επιπρόσθετα γίνεται και δειγματοληπτικός έλεγχος (rapid test) κατά την άφιξη τους βάση της διαδικασίας που προβλέπει το Passenger Locator Form (PLF). Ειδικά για τους εισερχόμενους επιβάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο θα γίνεται σε όλους και rapid test κατά την άφιξη. Παράλληλα, προκειμένου να βγουν από την καραντίνα οι επιβάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να υποβληθούν σε νέο PCR τεστ όταν συμπληρωθεί το 7ήμερο, το οποίο να είναι αρνητικό για να γίνει η άρση του υποχρεωτικού προληπτικού περιορισμού. Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι επιβάτες διεθνών πτήσεων προκειμένου να εισέλθουν στη χώρα μας πρέπει να διαθέτουν αρνητικό τεστ Covid-19 το οποίο να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξη τους και να έχουν συμπληρώσει τη φόρμα PLF.

Όσον αφορά τη λειτουργία των σχολείων, ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι ανοίγουν από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά Σχολεία και τα σχολεία ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων, καθώς και οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Ακόμη ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι διατηρούνται σε ισχύ όλα τα ήδη ληφθέντα μέτρα πρόληψης και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων. Παράλληλα τα δημοτικά σχολεία, τα νηπιαγωγεία και οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί θα ανοίξουν και στις περιοχές που ισχύουν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος ΧαρδαλιάςInTime

«Κάθε εβδομάδα εξέταση των δεδομένων και ανακοίνωση μέτρων»

«Η χώρα μας όπως και όλη η Ευρώπη, δίνει σκληρή μάχη με την πανδημία. Είναι μια μάχη που έχει διαρκέσει πάνω από 10 μήνες, επομένως πλέον έχουμε την εμπειρία. Δεν είναι μια ευθύγραμμη πορεία, υπάρχουν στιγμές που κρίνουμε ότι πρέπει να λάβουμε αυστηρά μέτρα, υπάρχουν και περίοδοι που τα επιδημιολογικά δεδομένα επιτρέπουν τη χαλάρωση κάποιων μέτρων και το άνοιγμα κάποιων τομέων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς στην αρχική του τοποθέτηση.

«Έτσι πορευτήκαμε, έτσι θα πορευτούμε όπως και όλη η Ευρώπη. Μέχρι να εμβολιαστεί ένα σημαντικό μέρος των πολιτών και να αφήσουμε πίσω μας οριστικά την πανδημία», πρόσθεσε στη συνέχεια.

«Παρατηρούμε τα δεδομένα, προχωράμε με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών. Βήμα – βήμα, όπως κάναμε μέχρι τώρα. Το lockdown έχει κόστος, ψυχολογικό και οικονομικό, όμως έχει συμβάλει και στη μείωση της διασποράς», ανέφερε στη συνέχεια ο υφυπουργός.

«Σήμερα ανακοινώνουμε τι ισχύει για την επόμενη εβδομάδα, μέχρι τις 18 Ιανουαρίου, κι αυτό θα κάνουμε κάθε εβδομάδα. Αν υπάρχουν περιοχές που χρειάζονται έκτακτα μέτρα, θα ανακοινώνονται από την Πολιτική Προστασία. Θα αξιολογήσουμε την κατάσταση και στις κόκκινες περιοχές και όπου χρειάζεται θα παρέμβουμε», συμπλήρωσε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: «Βράζει» η Αττική - Τριπλάσια από τη Θεσσαλονίκη - Η κατανομή των νέων μολύνσεων