ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Δολοφονία Καραϊβάζ: Δύο οι ομάδες στην εκτέλεση - «Ο ένοπλος ήταν έτοιμος για μάχη»

Δολοφονία Καραϊβάζ: Δύο οι ομάδες στην εκτέλεση - «Ο ένοπλος ήταν έτοιμος για μάχη»

Δολοφονία Καραϊβάζ: Στο συμπέρασμα ότι οι δύο δράστες της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ είχαν «ομάδα υποστήριξης» καταλήγουν οι εκτιμήσεις των αξιωματικών της Αστυνομίας, όσο περνούν οι ώρες και οι έρευνες διευρύνονται.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι στη δολοφονία του δημοσιογράφου είχαν -κατά τις εκτιμήσεις- εμπλοκή δύο διαφορετικές ομάδες. Η μία είναι αυτή που φαίνεται σε βίντεο ντοκουμέντο και η οποία είχε αναλάβει να πυροβολήσει τον Γιώργο Καραϊβάζ και η άλλη ομάδα είχε το ρόλο να ειδοποιεί τους δύο άντρες που επέβαιναν στο σκούτερ για τις κινήσεις του δημοσιογράφου.

Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι η δεύτερη ομάδα ειδοποίησε την πρώτη για την ώρα άφιξης του Καραϊβάζ στο σπίτι του στον Άλιμο. Στην περίπτωση που επαληθευτεί κάτι τέτοιο, τότε θα έχει γίνει χρήση κινητού τηλεφώνου. Αυτό είναι και ο λόγος που εδώ και δύο 24ωρα οι Αρχές σαρώνουν τα στίγματα των κινητών τηλεφώνων γύρω από το σπίτι του δημοσιογράφου.

Το ίδιο συμβαίνει και στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας που βρίσκονται κοντά στο τηλεοπτικό στούντιο όπου εργαζόταν ο αστυνομικός συντάκτης. Οι Αρχές με ειδικές τεχνικές θα προσπαθήσουν να απομονώσουν το κινητό τηλέφωνο του ατόμου που μπορεί να ειδοποίησε τον εκτελεστή και τον συνεπιβάτη του.

Οι δύο δράστες αποκαλύπτεται ότι βρίσκονταν στην οδό Άννινου και στη γειτονιά του δημοσιογράφου αρκετά λεπτά πριν την άφιξή του.

Εκτιμάται ότι ο εκτελεστής, συνοδικός του σκούτερ, φορούσε αλεξίσφαιρο και ήταν έτοιμος να απαντήσει σε περίπτωση αστυνομικού ελέγχου. Το συμπέρασμα συνάγεται από το γεγονός ότι έδρασε σε ώρα αιχμής (μεσημέρι), σε μία περιοχή όπου υπάρχουν (σε διπλανούς κεντρικούς δρόμους) συνεχείς περιπολίες της ΕΛ.ΑΣ. Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι σε περίπτωση που κάποια ομάδα ΔΙ.ΑΣ. «συναντιόταν» με τους δράστες, τότε οι τελευταίοι δεν θα δίσταζαν να ανοίξουν πυρ για να διαφύγουν.

Οι αστυνομικοί του Τμήματος Ανθρωποκτονιών ερευνούν σε δύο μέτωπα την υπόθεση. Το πρώτο αφορά στον εντοπισμό των φυσικών αυτουργών και το δεύτερο στον εντοπισμό (εδώ έχουμε να κάνουμε με εκτιμήσεις) αυτών που έδωσαν την εντολή της εκτέλεσης.

Καλά πληροφορημένη πηγή από την ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει ότι «έχουν πέσει όλοι πάνω σε αυτή την υπόθεση. Μπορεί να την ανέλαβε το Ανθρωποκτονιών, ωστόσο, ασχολούνται όλες οι ειδικές υπηρεσίες που μπορούν να παρέχουν στοιχεία για τη δολοφονία του Καραϊβάζ. Το έγκλημα έχει θορυβήσει ακόμα και κλιμάκια ξένων υπηρεσιών με έδρα την Αθήνα. Η κινητοποίηση του πληροφοριακού δικτύου είναι από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει ποτέ».

Τα προηγούμενα χρόνια έχουν σημειωθεί και άλλες εκτελέσεις από επαγγελματίες δολοφόνους, οι οποίες παραμένουν ανεξιχνίαστες (με εξαίρεση δολοφονία που είχε γίνει σε βάρος επιχειρηματία στη Βούλα). Υπάρχουν εκτιμήσεις στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ. ότι κάποιες από τις δολοφονίες των τελευταίων τριών ετών (στις οποίες έκανε αναφορά σε τηλεοπτική του συνέντευξη στην ΕΡΤ και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου), μπορεί να συνδέονται μεταξύ τους.

Ήρθαν από το εξωτερικό

Μία άλλη παράμετρος είναι η ταυτότητα των εκτελεστών. Μισθώθηκαν για να έρθουν από το εξωτερικό στην Ελλάδα; Αυτό είναι ένα ερώτημα που ζητά απάντηση. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχουν πληροφορίες ότι άτομα από το εξωτερικό αναλαμβάνουν την εκτέλεση συμβολαίων θανάτου και μάλιστα χωρίς ιδιαίτερα υψηλή αμοιβή (για τα δεδομένα των εντολέων τους).

Στην περίπτωση της εκδοχής των μισθωμένων δολοφόνων από το εξωτερικό το επίπεδο δυσκολίας της έρευνας ανεβαίνει. Και αυτό διότι σε αυτές τις περιπτώσεις οι φυσικοί αυτουργοί δεν γνωρίζουν τους εντολείς της εκτέλεσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ακόμα και σε περίπτωση σύλληψής τους να μην αποκαλύπτεται ο ηθικός αυτουργός. Τα «στεγανά» που υπάρχουν ανάμεσα σε ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς είναι το «δέλεαρ» για τους εντολείς των επιθέσεων.

Όσον αφορά στις κάμερες ασφαλείας, φαίνεται ότι έχουν βοηθήσει τους αστυνομικούς του Τμήματος Ανθρωποκτονιών στη χαρτογράφηση της διαφυγής των δύο δραστών με το σκούτερ. Αναπάντητο βέβαια παραμένει το ερώτημα τι απέγινε αυτή η μηχανή. Μία από τις εκδοχές είναι οι δράστες να την έκρυψαν σε κάποιο γκαράζ, όπου ενδεχομένως επιχειρήσουν να της αλλάξουν τα χαρακτηριστικά για να μην αναγνωρίζεται. Μία άλλη εκδοχή είναι να φόρτωσαν το σκούτερ σε βαν και να εξαφανίστηκαν με αυτό.

Επίσης, έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη για να διαπιστωθεί εάν τα 24ωρα που προηγήθηκαν της εκτέλεσης του δημοσιογράφου είχε δηλωθεί στην Αθήνα κάποια κλοπή σκούτερ, τύπου Beverly. Εάν οι αστυνομικοί έβρισκαν από πού εκλάπη η μηχανή, ενδεχομένως να οδηγούνταν σε νέα στοιχεία για τους φυσικούς αυτουργούς της δολοφονικής επίθεσης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Άρση lockdown: Ποιο είναι το επόμενο μεγάλο άνοιγμα