ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Καταδίωξη στο Πέραμα: Στα δικαστήρια υπό δρακόντεια μέτρα οι 7 αστυνομικοί - «Ήρωες», τους φώναζαν

Καταδίωξη στο Πέραμα: Στα δικαστήρια υπό δρακόντεια μέτρα οι 7 αστυνομικοί - «Ήρωες», τους φώναζαν
Υπό δρακόντεια μέτρα μεταφέρθηκαν στα δικαστήρια στον Πειραιά το πρωί της Τετάρτης 27 Οκτωβρίου οι επτά αστυνομικοί.
Newsbomb.gr / Ευδοκία Μύτιλη

Πέραμα: Στον τακτικό ανακριτή για να απολογηθούν οδηγήθηκαν σήμερα Τετάρτη 27 Οκτωβρίου, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας οι επτά αστυνομικοί, για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο. 

Υπό δρακόντεια μέτρα μεταφέρθηκαν στα δικαστήρια στον Πειραιά το πρωί της Τετάρτης 27 Οκτωβρίου, οι επτά αστυνομικοί, οι οποίοι συμμετείχαν στην αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα που είχε ως αποτέλεσμα να πέσει νεκρός ένας 18χρονος Ρομά, ο οποίος οδηγούσε κλεμμένο αυτοκίνητο. Δυνάμεις των ΜΑΤ είχαν αποκλείσει από νωρίς το δρόμο μπροστά από τα δικαστήρια, προκειμένου να μην υπάρξει ένταση.

drakonteia_metra2.jpg
Αποκλεισμένοι οι δρόμοι στα δικαστήρια του ΠειραιάΕυδοκία Μύτιλη

Οι 7 αστυνομικοί έφτασαν στον ανακριτή λίγο πριν από τις 9, με τους συγκεντρωμένους να τους αποκαλούν «ήρωες» και να ξεσπούν σε χειροκροτήματα.

Την ίδια ώρα, σε επιφυλακή θα βρίσκονται οι αστυνομικές δυνάμεις υπό το φόβο επεισοδίων σε περιοχές όπου διαμένουν Ρομά (Ασπρόπυργο, Λιόσια, Μέγαρα). Και αυτό διότι οδηγούνται στον Ανακριτή οι εφτά αστυνομικοί που κατηγορούνται για την υπόθεση, με τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. να χαρακτηρίζουν την ημέρα κρίσιμη.

Στα δικαστήρια και ο συνήγορος υπεράσπισης των 7 αστυνομικών, Αλέξης Κούγιας.Ευδοκία Μύτιλη

Φορτισμένο το κλίμα στην ΕΛ.ΑΣ.

Ανώτατος αξιωματικός της Αστυνομίας έχει αναλάβει –κατ’ εντολή του αρχηγού του Σώματος- την «εσωτερική έρευνα» για την αξιολόγηση των δράσεων από τους αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και τους συντονιστές αξιωματικούς του επιχειρησιακού κέντρου της Άμεσης Δράσης.

Αυτό που προκαλεί εντονότερο προβληματισμό δεν είναι η εντολή από το κέντρο επιχειρήσεων για διακοπή της καταδίωξης αλλά το γεγονός ότι δεν υπήρξε «plan b». Αστυνομικές πηγές εξηγούν: «Δεν είναι επιχειρησιακά ορθό να διακόπτεται έτσι απλά μία καταδίωξη. Μπορεί να θεωρηθεί ορθό να διακοπεί μία καταδίωξη για λόγους έκτακτων συνθηκών και κινδύνων, ωστόσο, ακολούθως πρέπει να γίνουν οι ανάλογες επιχειρησιακές ενέργειες για την εκπόνηση σχεδίου για τον εντοπισμό των ατόμων που καταδιώκονται».

Έμπειρα στελέχη της Αστυνομίας εξηγούν ότι στην προκειμένη περίπτωση, στην καταδίωξη στο Πέραμα, το βέλτιστο επιχειρησιακά θα ήταν να υπήρχε συνδρομή αστυνομικών της ομάδας ΟΠΚΕ και περιπολικών της Άμεσης Δράσης. Δηλαδή, η καταδίωξη να συνεχιζόταν από οχήματα της ΕΛ.ΑΣ. που θα ήταν σε θέση να εγκλωβίσουν και να ακινητοποιήσουν το όχημα των υπόπτων με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.

Στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη τονίζουν ότι «ουδέποτε δόθηκαν εντολές είτε από την πολιτική είτε από τη φυσική ηγεσία να διακόπτονται οι καταδιώξεις». Στην περίπτωση του Περάματος εντούτοις ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. έδωσε εντολή στον διαβιβαστή των σημάτων στο επιχειρησιακό κέντρο να σταματήσει η καταδίωξη.

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης τονίζουν ότι «το πρόβλημα δεν είναι τωρινό». Πολλές φορές στο παρελθόν καταδιώξεις στη δυτική Αττική είχαν ξεφύγει από τον έλεγχο, με αποτέλεσμα να προκρίνεται η λύση της «επίδειξης ανοχής». Στο πλαίσιο της επιχειρησιακής αξιολόγησης φαίνεται ότι συμπεραίνεται η ανάγκη για περισσότερες ομάδες ΟΠΚΕ, όπως και για περιπολικά, κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο της «εσωτερικής έρευνας» αξιολογούνται οι χειρισμοί των αξιωματικών που βρίσκονταν την επίμαχη ώρα στο επιχειρησιακό κέντρο. Ήταν επιβεβλημένη η εντολή για διακοπή καταδίωξης; Υπήρξαν ενέργειες προκειμένου να βρεθεί «plan b» για την καταδίωξη των υπόπτων; Αυτά είναι τα δύο πιο κρίσιμα ερωτήματα. Στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη επισημαίνουν στο Newsbomb.gr ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να περάσει προς την κοινωνία η εικόνα ότι η Αστυνομία αφήνει τους κακοποιούς ανενόχλητους όταν αυτοί εντοπίζονται να κινούνται στους δρόμους της Αθήνας».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φώφη Γεννηματά: Με τρεις σημαίες καλυμμένο το φέρετρο με τη σορό για το λαϊκό προσκύνημα

Πολεμικό Ναυτικό: Άνοιξαν πυρ πλοία και υποβρύχια – Μήνυμα ετοιμότητα στον Ερντογάν

Πρόωρη σύνταξη έως και 9 χρόνια νωρίτερα για μητέρες ανήλικων τέκνων