ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

«Λίφτινγκ» στην ΕΛΑΣ: Το πρωτόκολλο του 2013 και οι αλλαγές με... γαλλικό άρωμα

«Λίφτινγκ» στην ΕΛΑΣ: Το πρωτόκολλο του 2013 και οι αλλαγές με... γαλλικό άρωμα
Οι αλλαγές στην Ελληνική Αστυνομία
INTIME / ΒΛΑΣΗΣ ΜΠΑΜΠΗΣ

ΕΛΑΣ: Το… μακρινό 2013 αναθεωρήθηκαν για τελευταία φορά τα πρωτόκολλα του κανονισμού λειτουργίας της Άμεσης Δράσης.

Όπως επισημαίνουν στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, από τότε τα δεδομένα στο μέτωπο της εγκληματικότητας έχουν αλλάξει σημαντικά. Το αποτέλεσμα είναι ο κανονισμός, με τον οποίο λειτουργεί η πιο κρίσιμη υπηρεσία της ΕΛΑΣ, να θεωρείται απαρχαιωμένος. Στη διαπίστωση αυτή προχώρησε η πολιτική ηγεσία της Αστυνομίας, που προχωρά στις απαραίτητες ενέργειες για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας της Άμεσης Δράσης. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, θα αναθεωρηθεί –μεταξύ άλλων- το πρωτόκολλο για τις καταδιώξεις οχημάτων.

Το ισχύον πρωτόκολλο αναφέρει: «Σε περίπτωση καταδίωξης οχήματος: Ενημέρωσε το κέντρο για ποιο λόγο ενεργείς την καταδίωξη (ληστεία, κλοπή κλπ). Δώσε περιγραφή του οχήματος. Δώσε περιγραφή του ατόμου. Ακολούθησε το όχημα κρατώντας απόσταση ασφαλείας. Ενημέρωνε συνεχώς το κέντρο για το σημείο όπου βρίσκεσαι προκειμένου να ενισχυθείς και από άλλους σταθμούς. Μείνε ψύχραιμος και σε πλήρη ετοιμότητα για να αντιμετωπίσεις τυχόν εκδήλωση επίθεσης. Να θυμάσαι πάντα ότι κατά την καταδίωξη ΔΕΝ επιτρέπονται: Πυροβολισμοί για ακινητοποίηση του οχήματος. Επικίνδυνοι ελιγμοί για την εκτροπή του οχήματος. Φραγμοί οδών άνευ εντολής του κέντρου. Σε περίπτωση που λάβεις εντολή να ενεργήσεις φραγμό σε όδό τότε να θυμάσαι ότι πρέπει να φύγεις μακριά από το όχημά σου (κίνδυνος εμβολισμού) και να αναζητήσεις αλλού κάλυψη».

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναμένεται να συστήσει επιτροπές, οι οποίες θα «τρέξουν» τον εκσυγχρονισμό της Άμεσης Δράσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να αντληθεί τεχνογνωσία από τις γαλλικές Αρχές.

Σημειώνεται ότι ο διοικητής της Άμεσης Δράσης απομακρύνθηκε από τη θέση του. Φέρεται να είναι αυτός που έδωσε την εντολή για να σταματήσει η καταδίωξη στο Πέραμα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Newsbomb.gr ήδη έχει βρεθεί ο αξιωματικός που θα τον αντικαταστήσει.

Οι πέντε αλλαγές

Οι άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθούν οι αλλαγές στην ΕΛ.ΑΣ. ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο:

  1. Πλήρης αναμόρφωση του Κανονισμού Λειτουργίας της Άμεσης Δράσης με αξιοποίηση των βέλτιστων πρακτικών ευρωπαϊκών κρατών. Ακριβής περιγραφή των επιχειρησιακών σχεδίων και των καθηκόντων που αντιστοιχούν στους αστυνομικούς. Ξεκαθαρίζεται ότι δεν μπορεί να διακόπτεται καμία καταδίωξη και έρευνα ατόμων που ελέγχονται για παραβατική και παράνομη συμπεριφορά και δεν μπορεί να υπάρχει ανοχή σε περιοχές και ομάδες υψηλής παραβατικότητας. Την ευθύνη υλοποίησης, αξιοποιώντας την κατάλληλη ομάδα αξιωματικών, αναλαμβάνει ο υφυπουργός, Λευτέρης Οικονόμου, και η δράση αυτή πρέπει να ολοκληρωθεί ως το τέλος Νοεμβρίου.
  2. Διασφάλιση της συνεχούς επανεκπαίδευσης του συνόλου των αστυνομικών με προτεραιότητα τους αστυνομικούς που υπηρετούν στην Ομάδα ΔΙΑΣ, οι οποίοι διαχειρίζονται μεγάλο εύρος θεμάτων ασφάλειας και αστυνόμευσης στην υπηρεσία του πολίτη. Τόσο στο επιχειρησιακό πεδίο, όσο και στην επικοινωνία με τους πολίτες και τη γνώση των Νόμων. Δημιουργούνται ειδικά «σχολεία μετεκπαίδευσης» των ειδικών φρουρών. Η δράση αυτή ξεκινά 01/12/2021 και ολοκληρώνεται ως τις 30/09/2022 για την ομάδα ΔΙΑΣ.
  3. Ψηφιοποίηση του Κέντρου Επιχειρήσεων, με αξιοποίηση τεχνολογίας αιχμής, προκειμένου να διευκολύνεται η ολοκληρωμένη επιχειρησιακή εικόνα και ο καλύτερος δυνατός συντονισμός των δυνάμεων στο πεδίο της Αμέσου Δράσεως. Και, άμεση αντίστοιχη εκπαίδευση των αξιωματικών που υπηρετούν στο Κέντρο Επιχειρήσεων. Ολοκλήρωση ως το Σεπτέμβριο ’22.
  4. Άμεσος εφοδιασμός με κάμερες του συνόλου των αστυνομικών της Ομάδας ΔΙΑΣ, της ΟΠΚΕ, των ΜΑΤ και των περιπολικών της Ελληνικής Αστυνομίας. Εξάντληση κάθε νομικής δυνατότητας ώστε η σχετική προμήθεια από την ΕΛ.ΑΣ. να πραγματοποιηθεί μέσα στο 2022.
  5. Αλλαγές στη διάταξη δυνάμεων και στην ηγεσία της Άμεσης Δράσης με στόχο τον καλύτερο δυνατό συντονισμό και την παροχή των καλύτερων δυνατών υπηρεσιών προς την κοινωνία. Ενίσχυση του Κέντρου Επικοινωνίας με 20 νέους αστυνομικούς, με στόχο να βελτιωθεί η ταχύτερη δυνατή ανταπόκριση της Άμεσης Δράσης στα περιστατικά που ενδιαφέρουν τους πολίτες. Έχω ζητήσει από τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. η υλοποίηση των σχετικών μέτρων να πραγματοποιηθεί μέσα σε αυτή την εβδομάδα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Tραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρή η ποδηλάτισσα που παρασύρθηκε από φορτηγό

Δανάη Μπάρκα: Το πρώτο μήνυμα μετά το «χοντρή παρουσιάστρια» του Τάσου Ξιαρχό (photo)

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Η πρώτη της δημόσια εμφάνιση μετά τη δίκη για το βιτριόλι (pics)

Τάσος Ξιαρχό: Η απόπειρα αυτοκτονίας, τα «πισω-μπρος» στο Instagram και η «αμνησία»