ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Ανασκόπηση 2021 - «Generation Knife Crime»: Πώς οι συμμορίες ανηλίκων έγιναν καθημερινό φαινόμενο

Σε έξαρση το φαινόμενο επιθέσεων από συμμορίες ανηλίκων το 2021
Σε έξαρση το φαινόμενο επιθέσεων από συμμορίες ανηλίκων το 2021
Intimenews

Ανασκόπηση 2021: Ένα από τα φαινόμενα που παρουσίασε μεγάλη έξαρση τη χρονιά που μας πέρασε είναι χωρίς αμφιβολία οι επιθέσεις από συμμορίες ανηλίκων. Η δράση πολυμελών ομάδων αποτελούμενων από μικρά παιδιά που προκειμένου να κάνουν επίδειξη δύναμης σκ'ορπισαν τον τρόμο, απειλώντας και χτυπώντας συνομηλίκους τους.

Οι επιθέσεις από συμμορίες ανηλίκων που καταγράφηκαν στη διάρκεια του 2021 προκάλεσαν προβληματισμό τόσο σε ειδικούς όσο και στην Αστυνομία λόγω της συχνότητας αλλά και της αγριότητας που τις χαρακτηρίζει.

Η αρχή έγινε στα τέλη Ιανουαρίου του 2021 με την επίθεση εναντίον ενός 16χρονου από δύο άτομα με μαχαίρι. Η επίθεση έγινε λίγο μετά τις δέκα το βράδυ της 30ής Ιανουαρίου, στη συμβολή των οδών Καραολή Δημητρίου και Νέας Ελβετίας στον Βύρωνα, μπροστά από ένα κλειστό φαρμακείο.

Οι δράστες ήταν δύο και επέβαιναν σε αυτοκίνητο, μάρκας BMW. Το όχημά τους σταμάτησε μπροστά στον πεζό 16χρονο. Ο συνοδηγός κατέβηκε κάτω με γρήγορες κινήσεις και αμέσως μαχαίρωσε τον ανήλικο στο πόδι. Σε κοντινή απόσταση βρισκόταν μία ομάδα ΔΙ.ΑΣ., η οποία εντόπισε το όχημα των δραστών και συνέλαβε τον οδηγό. Ο συνοδηγός, ωστόσο, είχε προλάβει να αποβιβαστεί και να εξαφανιστεί.

Όπως προέκυψε τότε από την έρευνα της Αστυνομίας η επίθεση σχετιζόταν με κόντρα ανάμεσα σε αντίπαλες παρέες διαφορετικών περιοχών.

Συμμορία ανηλίκων με 11χρονο επιτέθηκε με μαχαίρια σε 14χρονο

Ακόμη μία επίθεση από συμμορία ανηλίκων σημειώθηκε και το βράδυ της 7ης Ιουλίου 2021, ημέρα Τετάρτη. Αυτή τη φορά θύμα ήταν ένας 14χρονος και θύτες τρία άτομα ηλικίας 11, 14 και 17 ετών. Το περιστατικό σημειώθηκε στη συμβολή των οδών Παπαναστασίου και Πρατίνου στην Ηλιούπολη όπου την ώρα που περπατούσε ο 14χρονος δέχθηκε επίθεση από τρία άτομα που κρατούσαν δύο μεγάλα μαχαίρια.

Οι δράστες απαίτησαν από τον 14χρονο να τους δώσει το κινητό απειλώντας τον ότι σε διαφορετική περίπτωση θα τον μαχαιρώσουν, στη συνέχεια το άρπαξαν και εξαφανίστηκαν μέχρι τελικά να συλληφθούν λίγο αργότερα από άνδρες της ΕΛ.ΑΣ.

Τα μαχαίρια που κρατούσαν οι ανήλικοι
Τα μαχαίρια που κρατούσαν οι ανήλικοι

Η συμμορία ανηλίκων «Strassenbande»

Ήταν προς τα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου όταν η Αστυνομία έβαλε τέλος στη δράση μίας εκ των σκληρότερων συμμοριών ανηλίκων που απασχόλησαν τις Αρχές. Ο λόγος για τη συμμορία «Strassenbande» η οποία λήστευε μαθητές με ρόπαλα, σουγιάδες και «πεταλούδες».

Το χαρακτηριστικό των μελών της εν λόγω συμμορίας ήταν η βιαιότητα με την οποία εξαπέλυαν τις επιθέσεις τους. Η συμμορία δραστηριοποιούνταν στις περιοχές Καισαριανής-Ζωγράφου-Βύρωνα, στο χώρο της Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου, αλλά και πλησίον σχολείων της Καισαριανής και του Βύρωνα.

Πολλές φορές οι ενέδρες σε μαθητές στήνονταν δίπλα από σχολεία, με τη λεία τους να περιλαμβάνει συνήθως κινητά τηλέφωνα και μικρά χρηματικά ποσά.

Τα μέλη της συμμορίας χαρακτηρίζονταν από την ένδυση και τον τρόπο επίθεσης. Συγκεκριμένα τα μέλη της ομάδας φορούσαν μαύρα ρούχα και είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους με κουκούλες ή μπλούζες. Ως προς τον τρόπο δράσης επιτίθονταν κυρίως με ρόπαλα και μαχαίρια, αφαιρώντας από τα θύματα προσωπικά τους αντικείμενα και προκαλώντας τους σωματικές βλάβες. Επίσης και με σκοπό την επίδειξη ισχύος αφαιρούσαν από τα θύματά τους, τα ρούχα.

Φωτογραφίες ντοκουμέντο από τη συμμορία

Στο εύρος της εγκληματικής της δράσης, η εν λόγω συμμορία είχε αντιπαλότητα με άλλη ομάδα ανηλίκων που δραστηριοποιείται στην περιοχή του Ζωγράφου και συχνά πραγματοποιούσαν συντονισμένες εφορμήσεις σε σημεία της περιοχής του Ζωγράφου, με σκοπό την πρόκληση και την επίδειξη ισχύος.

Σε μεγάλη αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο συνελήφθησαν 10 ανήλικοι και δύο ενήλικοι, ενώ κατασχέθηκαν αεροβόλο όπλο, ρόπαλο, πεταλούδες-σουγιάδες, θραύστης τζαμιών, οχήματα, μοτοσυκλέτα, κινητά τηλέφωνα και χρήματα.

«Hooligans Κολωνού» - Η «αγέλη» με τους σουγιάδες

Έναν μήνα αργότερα και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 2021 την ειδησεογραφία απασχόλησε ακόμη μία σκληρή συμμορία ανηλίκων που ακούει στο όνομα «Hooligans Κολωνού».

Πρόκειται για συμμορία ιδιαιτέρως βίαιη τα μέλη της οποίας λειτουργούσαν ως αγέλη. Ορμούσαν όλοι μαζί –συνήθως οχτώ άτομα- εναντίον του θύματός τους, το έριχναν κάτω και στη συνέχεια τον γρονθοκοπούσαν και τον κλωτσούσαν ανελέητα. Υπήρξαν, παράλληλα και περιπτώσεις που δεν δίστασαν να βγάλουν ακόμη μαχαίρια.

Μάλιστα κοινοποιούσαν τα… κατορθώματά τους και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς για λόγους επίδειξης δύναμης βιντεοσκοπούσαν τις περισσότερες από τις επιθέσεις τους.

Στις φωτογραφίες που δημοσίευαν απεικονίζονταν ανήλικοι, μέλη της συμμορίας, να κρατάνε μεγάλα μαχαίρια, ναρκωτικά, δολοφονικούς σουγιάδες, σιδερογροθιές, κλεμμένα κινητά, ακόμα και όπλα.

Το «φωτογραφικό άλμπουμ» της συμμορίας

Στις 6 Νοεμβρίου έπειτα από επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. συνελήφθησαν τρεις ανήλικοι, ενώ τέσσερις ημέρες αργότερα συνελήφθη και ο «σκληρός» της ομάδας – ένας 15χρονος, κάτοικος του Κολωνού, αλβανικής υπηκοότητας, ο οποίος είχε επιτεθεί και τραυματίσει με μαχαίρι έναν 16χρονο μέσα σε ΕΠΑΛ της Αθήνας.

Επίθεση σε τρεις 15χρονους κάτω από την Ακρόπολη

Τα περιστατικά όμως επιθέσεων από ομάδες ανηλίκων δεν σταμάτησαν εκεί. Τέλη Νοεμβρίου καταγράφτηκε ακόμη ένα τέτοιο περιστατικό. Συγκεκριμένα στις 25 Νοεμβρίου τρία ανήλικα παιδιά έπεσαν θύματα ξυλοδαρμού και ληστείας από συμμορία στο κέντρο της Αθήνας, κάτω από την Ακρόπολη.

Το περιστατικό έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια εκδρομής σχολείου από το Παγκράτι. Οι τρεις ανήλικοι δέχθηκαν επίθεση από επίσης τρεις ανηλίκους οι οποίοι με την απειλή κατσαβιδιού τους ακινητοποιήσαν, τους έδειραν με κλωστές και μπουνιές και τους λήστεψαν.

Πριν τραπούν σε φυγή, έκλεψαν δύο κινητά από τους μαθητές και τους άφησαν αιμόφυρτους στο έδαφος.

Τα στελέχη των Αρχών συσχετίζουν την αυξητική τάση στη βία των ανηλίκων στην έλλειψη αθλητικών χώρων και στην αποχή από άλλες δραστηριότητες που λειτουργούν εκτονωτικά και το μόνο σίγουρο είναι ότι αν δεν παρθούν σημαντικές αποφάσεις, το τραγικό αυτό φαινόμενο θα μας απασχολήσει και στο μέλλον.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.