ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Βίντεο - ντοκουμέντο: Λύκοι δίπλα από το πάρκινγκ του τελεφερίκ στην Πάρνηθα

Βίντεο - ντοκουμέντο: Λύκοι δίπλα από το πάρκινγκ του τελεφερίκ στην Πάρνηθα
Στα βίντεο φαίνεται καθαρά ο λύκος, ο οποίος φωτίζεται από τα φώτα αυτοκινήτου.
INTIME

Βίντεο-ντοκουμέντο από την παρουσία λύκων, δίπλα από το πάρκινγκ του τελεφερίκ στην Πάρνηθα, φέρνει στο φως της δημοσιότητας το Newsbomb.gr.

Τα δύο βίντεο τραβήχτηκαν από οδηγό αυτοκινήτου, στις αρχές του Ιανουαρίου, σε ένα σημείο με ανθρώπινη παρουσία σχεδόν όλο το 24ωρο.

Στα βίντεο φαίνεται καθαρά ο λύκος, ο οποίος φωτίζεται από τα φώτα αυτοκινήτου. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι δείχνει να μη φοβάται, ακόμα και όταν ο οδηγός του οχήματος πλησιάζει σε απόσταση 2-3 μέτρων. Απομακρύνεται μόνο όταν το αυτοκίνητο αναπτύσσει ταχύτητα.

Τα βίντεο γυρίστηκαν στην περιοχή του τελεφερίκ και αποδεικνύουν ότι οι λύκοι κατεβαίνουν όλο και πιο χαμηλά για να βρουν τροφή. Οι ειδικοί τονίζουν ότι οι λύκοι δεν είναι επιθετικοί απέναντι στους ανθρώπους. Συνιστούν στους πολίτες εάν αντιληφθούν ποτέ κάποιο άγριο ζώο να μην το πλησιάσουν και να μην το ταΐσουν.

Όταν κάποιος συναντήσει έναν λύκο απλά πρέπει να δείξει ψυχραιμία μέχρι εκείνος να απομακρυνθεί συνεχίζοντας το δρόμο του. Μόνο εάν ο λύκος πλησιάσει, δείχνοντας ότι δεν φοβάται την ανθρώπινη παρουσία, σε απόσταση κάτω των 20 μέτρων, τότε πρέπει κάποιος να χτυπήσει παλαμάκια, να κουνήσει έντονα τα χέρια του ή ακόμα και να ρίξει κάποια πέτρα.

Κάποιες από τις βασικές αιτίες, χάρη στις οποίες οι λύκοι εμφανίστηκαν σε περιοχές με ανθρώπινη παρουσία, είναι οι πυρκαγιές, η ανάκαμψη του οικοσυστήματος και η εξοικείωση με τον άνθρωπο.

Συναγερμός στον Διόνυσο

Στον Διόνυσο ο εντοπισμός δύο νεκρών σκυλιών που κατακρεουργηθήκαν από άγριο ζώο σήμανε συναγερμό στις Αρχές. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για να διαπιστωθεί εάν το άγριο ζώο που κατασπάραξε τα δύο σκυλιά είναι λύκος. Ο Δήμος Διονύσου έχει εκδώσει σχετική ανακοίνωση με την οποία καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν βγάζουν βόλτα τα κατοικίδιά τους, ενώ τους καλεί να μην αφήνουν σε εξωτερικούς χώρους τροφή για ζώα.

Στο σημείο όπου βρέθηκαν νεκρά τα δύο σκυλιά στον Διόνυσο μετέβη το πρωί της Δευτέρας ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, ο οποίος ενημερώθηκε αναλυτικά για το περιστατικό.

Σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρεται:

«Ο κ. Αμυράς, συνοδευόμενος από τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Διαχείρισης Δασών της Γενικής Διεύθυνσης Δασών του ΥΠΕΝ, Παναγιώτη Δρούγα έκανε αυτοψία στο σημείο του συμβάντος και ενημερώθηκε για τη διερεύνηση του περιστατικού από το Δασαρχείο Πεντέλης και το Δασονομείο Αγίου Στεφάνου.

Κατά την επίσκεψη αποφασίστηκε να εξεταστούν λεπτομερώς όλα τα διαθέσιμα στοιχεία με έρευνα που ίσως απαιτήσει την εκταφή των δύο σκύλων και την παραλαβή δειγμάτων γενετικού υλικού, παρουσία κτηνιάτρου του Δημοσίου. Στόχος είναι, με τη συνεργασία της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ» που διαθέτει επιστημονική εμπειρία σχετικώς με τα άγρια θηλαστικά, να διαπιστωθεί εαν η επίθεση στα σκυλιά, τα οποία βρίσκονταν σε περιφραγμένο χώρο, έγινε από λύκο ή κάποιο άλλο ζώο και αναλόγως να δοθούν περαιτέρω οδηγίες σε εμπλεκόμενους φορείς και κατοίκους.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Προϊστάμενος του Δασαρχείου Πεντέλης, Αθανάσιος Ρέππας, ο Προϊστάμενος του Δασονομείου Αγίου Στεφάνου, Κώστας Μούγιος, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Διονύσου, Μανόλης Κόκκαλης καθώς και εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας της Δημοτικής Ενότητας Διονύσου και της τοπικής φιλοζωικής οργάνωσης.

Στον σχεδιασμό του ΥΠΕΝ για την ενημέρωση του κοινού εντάσσεται και η άμεση έκδοση ενημερωτικού φυλλαδίου, με χρήσιμες οδηγίες για την προστασία των πολιτών και των κατοικίδιων ζώων τους, σε συνεργασία με την «Καλλιστώ».

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς δήλωσε: «Αν πρόκειται για λύκο, θα προχωρήσουμε σε μέτρα, όπως η σήμανση στην περιοχή και η ενημέρωση των κατοίκων για την παρουσία τέτοιου είδους θηλαστικού, ώστε να αποφύγουμε τη σύγκρουση ανθρωπογενών δραστηριοτήτων και άγριων ζώων. Παρ’ όλα αυτά ας περιμένουμε να δούμε τι θα πουν οι επιστήμονες. Θα δράσουμε βάσει στοιχείων με τη βοήθεια του Δασαρχείου και του Δασονομείου. Πάντως το πιο σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι η εμφάνιση άγριων ζώων σε τέτοιες περιοχές με δάση και βουνά δεν είναι η εξαίρεση, είναι κάτι φυσιολογικό. Άρα πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε μια ισορροπία, ώστε να μην κινδυνεύει κανείς, ούτε η άγρια πανίδα ούτε οι άνθρωποι και τα κατοικίδιά τους».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.