ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Θεοδωρικάκος: Σύνδεσμοι οπαδών μόνο με μέλη που θα έχουν λευκό ποινικό μητρώο

Τάκης Θεοδωρικάκος
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.
INTIME / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σε συνέντευξή του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, μίλησε για την αυστηροποίηση του πλαισίου λειτουργίας των συνδέσμων οπαδών αλλά και για τα άλλα ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του.

Την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να δώσει λύση στο χρόνιο πρόβλημα της οπαδικής βίας επανέλαβε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος. Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά», ο κ. Θεοδωρικάκος επανέλαβε τις αλλαγές που έγιναν στο νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας των συνδέσμων αλλά και σε αυτό των ποινών για περιστατικά οπαδικής βίας.

Μάλιστα, εξήγησε πως δεν θα τεθεί θέμα προσωπικών δεδομένων, αναφορικά με τη χρήση ονομαστικών εισιτηρίων στις θύρες των οργανωμένων, ενώ παράλληλα σχολίασε πως θα απαιτείται λευκό ποινικό μητρώο από το ελάχιστο των μελών (50) που είναι προαπαιτούμενο για να πάρει άδεια λειτουργίας μια λέσχη φιλάθλων.

«Ο χουλιγκανισμός είναι ένα φαινόμενο που δυστυχώς είναι και παγκόσμιο αλλά και ελληνικό. Τα τελευταία δύο χρόνια βιώνουμε μια κρίση και μια δοκιμασία λόγω της πανδημίας του κορονοϊού η οποία έχει επηρεάσει πάρα πολύ τις ανθρώπινες συμπεριφορές. Βλέπετε γύρω μας υπάρχουν βίαιες συμπεριφορές πάρα πολλές φορές αναίτιες και σε ότι αφορά το συγκεκριμένο θέμα θεωρώ ότι σε ένα βαθμό είχε υπάρξει υποτίμηση του φαινομένου γιατί είχαμε κλειστά γήπεδα. Ο κόσμος δεν πήγαινε στις εξέδρες γιατί δεν υπήρχαν αγώνες ή στη συνέχεια γίνονταν αγώνες αλλά δεν υπήρχε κόσμος στις εξέδρες με αποτέλεσμα σταδιακά αυτός ο χουλιγκανισμός να μεταφερθεί εκτός γηπέδου, τους δρόμους. Βλέπω ότι ένα τραγικό γεγονός έχει μετατραπεί σε ένα πολύ σημαντικό σημείο αναφοράς και σε μια εκκίνηση για άλλου είδους συμπεριφορές», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Θεοδωρικάκος πρόσθεσε: «Πρέπει να αλλάξει το σύνολο της κουλτούρας των πάντων που εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία, να αποδεχτούμε την πράξη ότι είναι γιορτή και δεν είναι πόλεμος για αυτό έχουμε καλέσει από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκαν αυτά τα μέτρα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας πολιτικά κόμματα, αθλητικοί παράγοντες ιδίως οι ιδιοκτήτες των ποδοσφαιρικών ομάδων και των ομάδων του μπάσκετ που έχουν πολύ σημαντικό ρόλο να παίξουν, θετικό ρόλο σε όλη αυτή την υπόθεση και πιστεύω ότι μπορούμε να έχουμε παρά πολύ σημαντικά αποτελέσματα. Η κυβέρνηση έδωσε ένα πλαίσιο πολύ σοβαρής αυστηροποίησης των ποινών και η Αστυνομία αποδεικνύει με τις πράξεις της ότι ελέγχει την εφαρμογή του νόμου, δεν χαρίζεται σε κανέναν. Κλείσαμε 67 παράνομους συνδέσμους. Παράνομοι σημαίνει ότι τους λείπουν τα χαρτιά που χρειάζονται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, κάποιος σύνδεσμος που μια μέρα είναι παράνομος την αμέσως επόμενη μέρα με κάποια χαρτιά είναι νόμιμος. Τώρα πάμε να κάνουμε κάτι τελείως διαφορετικό λέμε ότι θα είναι λέσχες φιλάθλων και θα έχουν έδρα την έδρα της ΠΑΕ, της ΚΑΕ ή του ερασιτεχνικού συλλόγου υπέρ του οποίου είναι οι συγκεκριμένοι φίλαθλοι. Θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον 50 μέλη οι οποίοι πρέπει να είναι με λευκό ποινικό μητρώο, θα μπορούν να έχουν παραρτήματα ένα σε κάθε νομό και θα πρέπει να έχουν και μητρώο μελών το οποίο θα είναι ψηφιοποιημένο. Επομένως αυστηροποιείται πλήρως το πλαίσιο λειτουργίας μιας λέσχης φίλων μιας ομάδας και διευκολύνονται πλέον πλήρως και οι έλεγχοι».

Επίσης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σχολίασε πως «Κριτήριο των πάντων είναι οι πράξεις. Πρέπει να μιλάμε με έργα και πράξεις συνεπώς δεν θέλω να σας πω λόγια ας μιλήσουμε ύστερα από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα για να δείτε τι πράξεις θα έχουν συμβεί. Όταν υπάρχει πολιτική βούληση όλων δεν πρόκειται να πέσει τίποτα ούτε πρόκειται να σταματήσει. Εξάλλου η νομοθέτηση όλη είναι σύννομη και είναι στο πλαίσιο του συντάγματος συνεπώς δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση να συμβεί ένα τέτοιο γεγονός».

Νωρίτερα, στη συνέντευξή του, ο κ. Θεοδωρικάκος απάντησε για τη διαχείριση της κακοκαιρίας στην Αττική, λέγοντας «Αυτό το θέμα σε ότι αφορά το τι συνέβη έχει απαντηθεί πλήρως και σε όλα τα επίπεδα. Θέλω να εκφράσω την ικανοποίηση μου για τον τρόπο που ανταποκρίθηκε η ελληνική Αστυνομία και εκείνη την ημέρα και όλες τις υπόλοιπες μέρες σε κρίσεις και δύσκολες καταστάσεις ακόμα και εκτός πρωτοκόλλου γιατί δεν είναι η δουλειά της Αστυνομίας να κάνει ορισμένα πράγματα. Έχει βγει το πόρισμα της Επιτροπής που δημιούργησε ο υπουργός Υποδομών το οποίο ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει ευθύνη της Τροχαίας για το θέμα αυτό παρά μόνο στην Αττική Οδό. Η δική μας συνεργασία με το νεοσυσταθέν υπουργείο Πολιτικής Προστασίας είναι στενότατη και ασφαλώς υπάρχει πλήρης προετοιμασία. Το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας έχει το συντονισμό του συνόλου των κρατικών υπηρεσιών που εμπλέκονται σε τέτοιου είδους».

Σε ερώτηση για τους ισχυρισμούς της Τουρκίας, για εκπαίδευση τρομοκρατών στο Λαύριο, απάντησε «Εκφράζω τη λύπη μου που η Τουρκία συνεχίζει να επαναλαμβάνει αυτούς τους συκοφαντικούς ισχυρισμούς χωρίς να διαθέτει το παραμικρό στοιχείο, και δεν διαθέτει το παραμικρό στοιχείο γιατί όλα όσα λεει δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Είναι μυθεύματα και αποτελούν ωμή προπαγάνδα η οποία δεν μπορεί να έχει αποτελέσματα στην παγκόσμια κοινή γνώμη ούτε σε διεθνείς θεσμούς γιατί οι πάντες γνωρίζουν ότι η Ελλάδα είναι ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου, σέβεται το διεθνές δίκαιο απολύτως και πρωτοστατεί στον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία. Όσα ειπώθηκαν από την τουρκική πλευρά είναι μυθεύματα, δεν έχουν καμία σχέση με την αλήθεια και την πραγματικότητα».

Σχετικά με τις εκλογές, εξήγησε πως «Όταν θα έρθει η ώρα των εκλογών και η ώρα αυτή θα έρθει στο τέλος της τετραετίας οι Έλληνες θα πρέπει να κρίνουν και να συγκρίνουν ποιες εναλλακτικές λύσεις έχουν μπροστά τους. Θα έχει ολοκληρωθεί μια τετραετία η οποία παρά τις τεράστιες δυσκολίες που προήλθαν από εξωγενείς κρίσεις συνοδεύεται και από τη δημιουργία μιας νέας Ελλάδας με σημαντικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που δίνουν βιώσιμες προοπτικές στη χώρα, ισχυρή ανάπτυξη, δυνατότητες για κοινωνική συνοχή και σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Η μια πλευρά θα είναι αυτή η άλλη πλευρά θα είναι η αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ και της γνωστής τετραετίας δημαγωγίας, λαϊκισμού και αποτυχίας. Οι Έλληνες θα κρίνουν και θα συγκρίνουν. Και προσωπικά έχω την πεποίθηση ότι θα ξαναεκλεγεί κυβέρνηση της ΝΔ και πρωθυπουργός ο Κυρ. Μητσοτάκης».

Ο κ. Θεοδωρικάκος ρωτήθηκε και για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, όπου απάντησε ότι «Δεν θέλω να μετέχω σε μια τέτοια συζήτηση με δημόσιο τρόπο για ένα θέμα για το οποίο έχει απαντήσει ο Πρωθυπουργός της χώρας. Από τη στιγμή που έχει μιλήσει ο πρωθυπουργός για αυτό το θέμα δεν έχω κανένα δικαίωμα να μιλώ εγώ».

Σε ερώτηση για το κύμα ακρίβειας, ο υπουργός σχολίασε πως «Είμαστε τμήμα της κοινωνίας και βιώνουμε τα προβλήματα όπως όλοι και δίνουμε μάχη για να αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια και τη μείωση του εισοδήματος των πολιτών αλλά οι πάντες γνωρίζουν ότι αυτή η ακρίβεια είναι εισαγόμενη, σχετίζεται με την ενεργειακή κρίση. Η επιθετική στάση της Ρωσίας έναντι της Ουκρανίας επιβαρύνει έτι περαιτέρω αυτό το πρόβλημα παρόλα αυτά η κυβέρνηση είναι εδώ, στηρίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις πληρώνοντας ένα τμήμα της αύξησης αυτής και ελπίζουμε ότι η σημαντική οικονομική ανάπτυξη που θα πετύχουμε αυτό το χρόνο θα συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος».

Στη συνέχεια, ο κ. Θεοδωρικάκος ρωτήθηκε για τη σύλληψη του αντιδημάρχου στη Σπάρτη για την κακοποίηση ζώων, για να απαντήσει «Υπήρξαν καταγγελίες γύρω από αυτό το θέμα, μάλιστα το θέμα έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου, για το ζήτημα αυτό επικοινώνησε μαζί μου ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης ο κ. Δημητριάδης. Ασχολήθηκα προσωπικά ζητώντας από την αστυνομία να κάνει αυτό που κανει πάντα, τη δουλειά της. Ο νόμος είναι νόμος, δεν μας ενδιαφέρει ποιος είναι ο παραβάτης. Ηταν πάρα πολύ θλιβερό φαινόμενο, υπήρχαν στοιχεία πολύ σοβαρής κακοποίησης, στο δε ένα κυνοκομείο ήταν αδύνατον να παρέμβουν οι αστυνομικοί γιατί δεν μπορούσαν να πλησιάσουν είναι εξαγριωμένα τα σκυλιά εκεί. Εμείς κάνουμε μια σειρά πράγματα για να αλλάξουμε τις νοοτροπίες με εκπαιδευτικά προγράμματα στους αστυνομικούς, με αυστηρότητα στην εφαρμογή των νόμων. Αρκεί να σας πω ότι μόνο τον Ιανουάριο του ’22 έχουν γίνει σε όλη τη χώρα 92 σχετικές δικογραφίες και έχουν συλληφθεί 29 άτομα. Πρέπει να μπει τέλος στην κακοποίηση των ζώων. Είναι θέμα πολιτισμού και ανθρωπιάς το πώς συμπεριφέρεσαι στο ζώο».

Τέλος, αναφορικά με την πανεπιστημιακή αστυνομία, απάντησε: «Οι φρουροί των ομάδων προστασίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων θα εκπαιδεύονται μέχρι της 20 Μαΐου και στη συνέχεια θα ενταχθούν σε συγκεκριμένα πανεπιστήμια που προβλέπουν αυτές τις ομάδες για την ασφάλειά τους. Οι πρυτάνεις πρέπει να έχουν φροντίσει να τοποθετήσουν τα τουρνικέ και τις κάμερες προκειμένου να διευκολύνουν τη δράση των παιδιών αυτών που θα μετέχουν στις ομάδες προστασίας των πανεπιστημίων».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε σήμερα:

Αυγενάκης – Θεοδωρικάκος στο Newsbomb: Ο νόμος θα ισχύσει για όλους, κάθε κατεργάρης στον πάγκο του

Οπαδική βία: Αυξάνονται οι ποινές, ιδιώνυμο η κουκούλα, αυστηροί έλεγχοι από την ΕΛΑΣ

Αποστομωτική απάντηση Θεοδωρικάκου στις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν