ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Παγκράτι: Το «γλωσσάρι» των ληστών με τα Καλάσνικοφ – Το «έργο» και τα «κατσίκια»

Παγκράτι: Το «γλωσσάρι» των ληστών με τα Καλάσνικοφ – Το «έργο» και τα «κατσίκια»
Οι κατηγορούμενοι έχουν κατηγορηθεί και κατά το παρελθόν για πλήθος παρόμοιων και άλλων αδικημάτων
ΕΛ. ΑΣ.

Παγκράτι: Το δικό της «γλωσσάρι» είχε η συμμορία των σκληρών ληστών με τα Καλάσνικοφ που «χτυπούσε» χρηματαποστολές στην Αθήνα.

Πρόκειται για την εγκληματική οργάνωση που επιτέθηκε το πρωί της Τρίτης σε υπαλλήλους χρηματαποστολής στην πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι, με την Ασφάλεια να συλλαμβάνει λίγες ώρες μετά τα μέλη της.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsbomb, οι δράστες χρησιμοποιούσαν κωδικές ονομασίες για να παραπλανήσουν τις Αρχές σε περίπτωση παρακολούθησής τους. Όταν έλεγαν «έργο» εννοούσαν ληστεία, ο «φίλος» ήταν το ΑΤΜ, η «φίλη» ήταν το όχημα της χρηματαποστολής, «ώρες» ήταν τα δρομολόγια που έκαναν οι υπάλληλοι της χρηματαποστολής, «κίτρινο» ήταν το ΑΤΜ της τράπεζας Πειραιώς, «κόκκινο» το ΑΤΜ της Eurobank, «Ε» ήταν το ΑΤΜ της Εθνικής Τράπεζας, ενώ «κατσίκια» ήταν οι μοτοσικλέτες.

Οι δράστες δεν κατηγορούνται μόνο για την επίθεση της περασμένης Τρίτης στην πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι. Φέρονται να είχαν διαπράξει ακόμα δύο επιθέσεις σε χρηματαποστολές. Μία στις 15 Απριλίου 2016 και μία στις 30 Ιουνίου 2016. Και οι δύο ληστείες έλαβαν χώρα στην πλατεία Υμηττού, περιοχή που φαίνεται ότι γνώριζαν και είχαν παρακολουθήσει καλά.

Οι αστυνομικοί εντόπισαν στην κατοχή των δραστών χρονόμετρο. Όπως εκτιμούν, με αυτό είτε χρονομετρούσαν την ανταπόκριση της ΕΛ.ΑΣ. (τους χρόνους κινητοποίησης) είτε τα δρομολόγια των χρηματαποστολών. Ως αρχηγός της οργάνωσης φέρεται ένας 46χρονος Έλληνας, ενώ μέλος της οργάνωσης («επιχειρησιακό μέλος») φέρεται να ήταν και ο κατά τρία χρόνια μεγαλύτερός αδερφός του.

Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας παρακολουθούσαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης εδώ και καιρό και ήταν έτοιμοι να πραγματοποιήσουν μεγάλη επιχείρηση για το «ξήλωμά» της. Οι δράστες «πρόλαβαν», ωστόσο, να επιτεθούν στη χρηματαποστολή στο Παγκράτι πριν την επιχείρηση που σχεδίαζε εδώ και καιρό η Ασφάλεια.

Όταν οι αστυνομικοί πληροφορήθηκαν για τη ληστεία στο Παγκράτι αμέσως κατάλαβαν ότι πρόκειται για «χτύπημα» της συγκεκριμένης συμμορίας και σχεδιάστηκε μεγάλη επιχείρηση για τη σύλληψη των μελών της σε Ηλιούπολη, Κορυδαλλό, Άγιο Δημήτριο και Παιανία.

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν πέντε Έλληνες, κατάσχεσαν βαρύ οπλισμό και 231.000 ευρώ σε μετρητά. Η επίθεση στη χρηματαποστολή στην πλατεία Βαρβάβα ήταν η τρίτη κατά σειρά (με στόχο χρηματαποστολή) που διέπραξε η συμμορία.

Η Αστυνομία είχε «αποκρυπτογραφήσει» τον τρόπο δράσης τους:

  • Είχαν πάντοτε καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους φορώντας κράνη μοτοσικλέτας, ενώ σε κάποιες από τις περιπτώσεις, μάσκα σιλικόνης.
  • Έίχαν βαρύ οπλισμό (Καλάσνικοφ), καθώς και πιστόλια, με τα οποία απειλούσαν τους υπαλλήλους των χρηματαποστολών, ενώ είχαν προμηθευτεί και αλεξίσφαιρα γιλέκα.
  • Για τη μετάβαση και τη διαφυγή τους χρησιμοποιούσαν κλεμμένες μοτοσυκλέτες, ενώ μετά τη διάπραξη των ληστειών, τις εγκατέλειπαν σε κοντινά σημεία και διέφυγαν με κλεμμένο αυτοκίνητο, στο οποίο είχαν τοποθετήσει πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας.
  • Κατά την διάπραξη των ληστειών είχαν τη συνδρομή έτερων ατόμων-συνεργών, που ενεργούσαν ως προπομποί και ¨τσιλιαδόροι¨, ώστε να ενημερώνονται για την άφιξη του οχήματος της χρηματαποστολής και τις κινήσεις των αστυνομικών δυνάμεων που δραστηριοποιούνταν στην περιοχή
  • Πριν τη διάπραξη των ληστειών, κατόπτευαν τα συγκεκριμένα Α.Τ.Μ και επιτηρούσαν-χρονομετρούσαν τα δρομολόγια των οχημάτων των χρηματαποστολών.
  • Ήταν ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη χρήση των κινητών τους τηλεφώνων, εγκαταλείποντας τις «επιχειρησιακές» τηλεφωνικές συνδέσεις μετά την διάπραξη των ληστειών, ενώ για τις επικοινωνίες τις λοιπές ημέρες και κατά την διάρκεια των προπαρασκευαστικών πράξεων, είχαν τηλεφωνικές συνδέσεις με τις οποίες μιλούσαν αυστηρά και μόνο μεταξύ τους, με κωδικοποιημένες λέξεις.
  • Διέθεταν χώρους που απέκρυπταν τα επιχειρησιακά αυτοκίνητα και τον οπλισμό τους

Όσον αφορά στη ληστεία στη χρηματαποστολή στο Παγκράτι, οι δράστες είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, ο ένας με κράνος μοτοσικλετιστή και ο άλλος με μάσκα σιλικόνης, ακινητοποίησαν με την απειλή πιστολιού και Καλάσνικοφ, υπάλληλο ιδιωτικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, τη στιγμή που αυτός ενεργούσε ανεφοδιασμό ΑΤΜ Τράπεζας που βρίσκεται στην Πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι. Ακολούθως αφαίρεσαν τέσσερις κασετίνες του ΑΤΜ, που περιείχαν μεγάλο χρηματικό ποσό.

Στη συνέχεια επιβιβάσθηκαν σε μοτοσυκλέτα που είχαν σταθμεύσει πλησίον, προκειμένου να διαφύγουν, πλην όμως λόγω μηχανικής βλάβης δεν κατέστη αυτό εφικτό και στη συνέχεια ακινητοποίησαν διερχόμενη οδηγό, της αφαίρεσαν το αυτοκίνητο, το οποίο στη συνεχεία εγκατέλειψαν σε κοντινό σημείο και διέφυγαν.

Από την προανακριτική έρευνα διαπιστώθηκε ότι η ανωτέρω εγκληματική οργάνωση είχε διαρκή δράση, τα μέλη της ακολουθούσαν κανόνες αυστηρής ιεραρχίας και είχαν διακριτούς ρόλους.

Ως προς τους ρόλους των μελών της οργάνωσης, ο 46χρονος κατείχε ηγετικό ρόλο, ο 49χρονος και ο 51χρονος το ρόλο του φυσικού αυτουργού, ο 53χρονος διέθετε τους χώρους που αποκρύπτονταν τα επιχειρησιακά-κλεμμένα οχήματα, ο οπλισμός και ο εξοπλισμός (αλεξίσφαιρα γιλέκα, είδη ρουχισμού) που χρησιμοποιούσε η οργάνωση κατά τη διάπραξη των ληστειών και ο 48χρονος είχε αναλάβει την επιδιόρθωση και προετοιμασία των επιχειρησιακών-κλεμμένων αυτοκινήτων.

Διενεργήθηκαν οκτώ έρευνες σε οικίες και αποθηκευτικούς χώρους, κατά τις οποίες μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, το χρηματικό ποσό των 231.400 ευρώ, δύο πολεμικά τυφέκια τύπου Kalashnikov , έξι πιστόλια, δύο περίστροφα, δύο καραμπίνες και αεροβόλα όπλα, πλήθος φυσιγγίων, πυροκροτητές, εκρηκτικές ύλες και αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί, κυνηγετικά μαχαίρια, αλεξίσφαιρα, χρονόμετρα, φορητοί ασύρματοι, διαρρηκτικά εργαλεία, πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας, πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών και κινητών τηλεφώνων, τρία Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτα.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, προκύπτει ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης έχουν διαπράξει επιπλέον, δύο ένοπλες ληστείες σε χρηματαποστολές και δύο κλοπές μοτοσυκλετών.

Επιπρόσθετα οι κατηγορούμενοι έχουν κατηγορηθεί και κατά το παρελθόν για πλήθος παρόμοιων και άλλων αδικημάτων.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ η έρευνα για τη συμμετοχή του και σε άλλες αξιόποινες πράξεις συνεχίζεται.

Διαβάστε επίσης:

Οι δράστες της ληστείας σε χρηματαποστολή είχαν «στρατιωτικό» εξοπλισμό: Αλεξίσφαιρα και καλάσνικοφ