ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Μετακινήσεις αξιωματικών από Ανθρωποκτονιών και Εκβιαστών: Ο άκομψος χειρισμός και οι κακοφωνίες

Μετακινήσεις αξιωματικών από Ανθρωποκτονιών και Εκβιαστών: Ο άκομψος χειρισμός και οι κακοφωνίες

Όλο το παρασκήνιο από τις αιφνιδιαστικές μετακινήσεις ανώτατων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ.

Νούμερο ένα θέμα συζήτησης στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ. αποτελεί η απόφαση του αρχηγού του Σώματος για την αιφνιδιαστική μετακίνηση τριών αξιωματικών της Ασφάλειας Αττικής.

Τη θέση του μέχρι χθες διοικητή του Τμήματος Ανθρωποκτονιών, Κώστα Χασιώτη, θα πάρει αξιωματικός (αστυνομικός υποδιευθυντής στο βαθμό), ο οποίος υπηρετεί στη Δίωξη Ναρκωτικών του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Για κάποιους στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ. η είδηση των μετακινήσεων δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Και αυτό γιατί το τελευταίο διάστημα ο διοικητής Ασφαλείας Αττικής είχε δώσει «δείγμα» των προθέσεων της ηγεσίας του Σώματος για αλλαγές, ύστερα από την αναβάθμισή του στις κρίσεις της Αστυνομίας που έλαβαν χώρα πριν από πέντε εβδομάδες.

Σχολιάζοντας τις «καρατομήσεις» στελέχη της Αστυνομίας ανέφεραν ότι -ανεξαρτήτου αιτίας- ο τρόπος με τον οποίο έγιναν οι μετακινήσεις ήταν άκομψος: «Ανεξάρτητα από το σκεπτικό της απόφασης, δηλαδή εάν έχουμε να κάνουμε με σωστό ή λάθος σκεπτικό, ο τρόπος με τον οποίο έγιναν αυτές οι μετακινήσεις ήταν αδόκιμος απέναντι σε αξιωματικούς του Σώματος που επελέγησαν να υπηρετήσουν σε αυτές τις νευραλγικές θέσεις. Θα μπορούσαν να μετακινηθούν με τρόπο που να μη δίνεται η εντύπωση ότι φεύγουν τιμωρητικά».

Στη λεωφόρο Κατεχάκη ανώτατοι παράγοντες αποδίδουν στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών «δυστοκία» στις έρευνες σοβαρών υποθέσεων, που αφορούν κυρίως σε φακέλους του οργανωμένου εγκλήματος. Επίσης, καθυστερήσεις είχαν διακρίνει παράγοντες του υπουργείου στην υπόθεση της δολοφονίας της Κάρολάιν στα Γλυκά Νερά.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση ο τέως υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, είχε ανακοινώσει την επικήρυξη των δραστών με 300.000 ευρώ, με το σκεπτικό ότι πρόκειται για ληστεία μετά φόνου. Η σύλληψη του συζυγοκτόνου είχε έρθει, σύμφωνα με παράγοντες της λεωφόρου Κατεχάκη, με καθυστέρηση.

Υψηλόβαθμοι παράγοντες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη θεώρησαν πάντως ως καθοριστικότερο σημείο για τις αλλαγές προσώπων στην Ασφάλεια Αττικής την εξέλιξη των ερευνών για τα περίπου 25 συμβόλαια θανάτου που έχουν εκτελεστεί τα τελευταία πέντε χρόνια. Θρυαλλίδα εξελίξεων αποτέλεσε η δολοφονία του Γιάννη Σκαφτούρου στην εξοχική του κατοικία στα Σκούρτα Βοιωτίας, η οποία φαίνεται ότι επιτάχυνε τη διαδικασία για αλλαγές προσώπων στην Ασφάλεια Αττικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αξιωματικοί του Ανθρωποκτονιών (διοικητής και υποδιοικητής) θα μετακινηθούν σε υπηρεσίες του αρχηγείου, ενώ ο επικεφαλής της Δίωξης Εκβιαστών θα μετακινηθεί στη Διεύθυνση Μεταγωγών.