ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Δολοφονία Καραϊβάζ: Έρχονται νέες συλλήψεις - Κοντά στον ηθικό αυτουργό η ΕΛ.ΑΣ.

Δολοφονία Καραϊβάζ: Έρχονται νέες συλλήψεις - Κοντά στον ηθικό αυτουργό η ΕΛ.ΑΣ.

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι έρευνες των Αρχών για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, ενώ έχουν ήδη συλληφθεί δύο άτομα που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Θέμα χρόνου είναι, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του Σωματείου Ειδικών Φρουρών, Στράτο Μαυροειδάκο, να συλληφθούν όλοι όσοι πήραν μέρος στη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ.

«Το μεγάλο στοίχημα για την Ελληνική Αστυνομία και για τους αξιωματικούς που χειρίζονται αυτή την υπόθεση είναι και πιστεύω ότι θα γίνει, δηλαδή είμαστε πολύ κοντά, να βρεθεί ο ηθικός αυτουργός, αυτός που λένε “στην πιάτσα” έβαλε τα λεφτά στο τραπέζι για ένα συμβόλαιο θανάτου, για έναν από τους ικανότερους αστυνομικούς συντάκτες της ελληνικής επικράτειας», ανέφερε χαρακτηριστικά στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ ο κ. Μαυροειδάκος, επισημαίνοντας ότι ο Γιώργος Καραϊβάζ ήταν αυτός που έβαλε τη φωνή του συνδικαλισμού στα υπουργικά γραφεία και αυτός που τους βοηθούσε.

«Νομίζω ότι θα ακολουθήσουν και κάποιες άλλες συλλήψεις. Και για να κλείσει αυτή η υπόθεση και για να ησυχάσει και η ψυχή του Γιώργου. Δεν θα τον φέρει πίσω κανένας, αλλά νομίζω ότι θα δικαιωθεί η μνήμη του, να συλληφθούν όλοι όσοι είχαν συμμετοχή σε αυτή την αποτρόπαια πράξη. Νομίζω ότι είναι θέμα χρόνου», συμπλήρωσε.

«Φαίνεται ότι είναι από άνθρωπο του κοινού ποινικού δικαίου της νύχτας, συμμορίες που λυμαίνονται τη νύχτα τα τελευταία χρόνια και αλληλοσκοτώνονται μεταξύ τους. Νομίζω ότι κάποιο ρεπορτάζ του ή κάπου μεταξύ των ομάδων που σκοτωνόντουσαν, κάποια επαφή που μπορούσε να είχε ο Γιώργος και να γνώριζε κάποια πράγματα, τον έφερε σε αυτό το σημείο, γιατί κάποιοι δεν ήθελαν να ακουστούν ή να υπάρχουν στα χέρια του Γιώργου κάποιες αποδείξεις που να τους ενοχοποιούν. Και από τις νόμιμες επισυνδέσεις που γίνανε, φαινόντουσαν ότι μπορεί να φοβόντουσαν, που να μην ίσχυε κιόλας, ότι ο Καραϊβάζ είχε μιλήσει σε κάποιους αξιωματικούς της αστυνομίας για κάτι πράγματα που γνώριζε. Μπορεί και αυτό να τους φόβισε σε κάτι» προσέθεσε ο κ. Μαυροειδάκος.

Γιώργος Καραϊβάζ: Πάνω από 300 βίντεο οδήγησαν τις Αρχές στα ίχνη των εκτελεστών

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι έρευνες των Αρχών για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, ενώ έχουν ήδη συλληφθεί δύο άτομα που εμπλέκονται στην υπόθεση. Ωστόσο, οι Αρχές στρέφονται και σε άλλα πρόσωπα. Ήδη στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί, γίνονται αναφορές και σε τρία ακόμη πρόσωπα.

Τους εκτελεστές πρόδωσαν το βανάκι καθαρισμού που κινούταν στην περιοχή εκείνη την ημέρα και η πορεία του που καταγράφηκε σε κάμερες. Η κοινή παρουσία στην περιοχή του Αλίμου του λευκού βαν εταιρείας καθαρισμού και του δικύκλου που χρησιμοποίησαν οι δράστες, οδήγησε τις Αρχές στα ίχνη των εκτελεστών.

Την ημέρα της δολοφονίας, το λευκό βαν καταγράφεται πρώτη φορά στις 12:57 και το μηχανάκι στις 13:13. Στις 14:15 το μηχανάκι με τους δύο δράστες κατευθύνεται προς το σημείο της δολοφονίας. Μετά από μία πρώτη κατόπτευση του χώρου, επιστρέφουν και πυροβολούν εν ψυχρώ τον Γιώργο Καραϊβάζ.

Μέχρι στιγμής οι αστυνομικοί έχουν αναλύσει πάνω από 300 βίντεο προκειμένου να χαρτογραφήσουν την πορεία του λευκού βαν και να φτάσουν στην σύλληψη των δύο εμπλεκόμενων.

Οι δράστες επικοινωνούσαν μέσω ειδικής εφαρμογής, καθώς ήθελαν να διασφαλίσουν ότι οι Αρχές δεν θα καταφέρουν να τους εντοπίσουν ή να ακούσουν τις συνομιλίες τους.

Παράλληλα, στο στόχαστρο της αστυνομίας μπαίνουν οι σχέσεις και οι επαφές που είχε αναπτύξει τους τελευταίους 6 μήνες ο 40χρονος, με αστυνομικές πηγές να αναφέρουν πως μέσω της εφαρμογής θα μπορέσουν να διαπιστώσουν με ποιους επικοινώνησε αυτούς τους μήνες και να αντλήσουν στοιχεία για άλλες υποθέσεις.

Τα μηνύματα που «έκαψαν» τους δράστες

Τα μηνύματα των τριών προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση, αλλά ακόμα δεν έχουν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις στις Αρχές, είναι αυτά που εξετάζονται ενδελεχώς έτσι ώστε να βρεθούν αδιάσειστα στοιχεία που θα «δέσουν» την υπόθεση και θα υπάρξουν νέες συλλήψεις.

Οι αστυνομικοί ερευνούν τις συνομιλίες του 53χρονου ποινικού με τα δύο αδέρφια που έχουν ήδη συλληφθεί. Στο «κάδρο» είναι και ο 54χρονος που θεωρείται πως είχε ενεργό ρόλο στη δολοφονία, ενώ ο 50χρονος με το καθαρό ποινικό μητρώο επίσης είχε δραστηριότητα την προηγούμενη και την ίδια ημέρα της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ.

Σύμφωνα με πληροφορίες και τα πέντε πρόσωπα, οι δύο συλληφθέντες και οι τρεις ύποπτοι, που αναφέρονται στη δικογραφία είχαν υποπτευθεί πως οι Αρχές τους παρακολουθούν. Όχι απαραίτητα για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, αλλά και για άλλες υποθέσεις. Έτσι, χρησιμοποιούσαν για τις μεταξύ τους συνομιλίες διάφορες εφαρμογές κωδκοποίησης. Οι αστυνομικοί προσπαθούν να τις αποκωδικοποιήσουν, έχοντας μάλιστα ζητήσει βοήθεια από την Europol.

Η βοήθεια της Interpol

Σύμφωνα με τον Σταύρο Μπαλάσκα, ο ένας από τους δύο συλληφθέντες είναι ο δολοφόνος.

Η αστυνομία ζήτησε την βοήθεια της Interpol για τα πακιστανικά τηλέφωνα. Έτσι, αποκαλύφθηκε πως οι δύο συλληφθέντες έκαναν παραπλανητικά τηλεφωνήματά ώστε να μπορέσουν να έχουν άλλοθι εάν εντοπιστούν.

Οι έρευνες των Αρχών στρέφονται προς μία «οικογένεια» της Greek Mafia.

«Ο Γιώργος ήξερε πολλά για την Greek Mafia και πολλοί φοβόντουσαν. Με πολλούς είχε και φιλικές σχέσεις. Ήταν ένας δημοσιογράφος που εάν τα έβγαζε στον αέρα όσα ήξερε, τότε θα τους κατέστρεφε», δήλωσε ο Σταύρος Μπαλάσκας.

Ο Σταύρος Μπαλάσκας ανέφερε, επίσης, πως οι έρευνες για τους υπόπτους στρέφεται προς τρία άτομα, με τον έναν να είναι εγκληματίας και να βρίσκεται στις φυλακές.

Ο Σταύρος Μπαλάσκας επεσήμανε πως ο Γιώργος Καραϊβάζ δεν είχε ζητήσει προστασία από την αστυνομία.

Γιώργος Καραϊβάζ: Εξετάζεται το «κίνητρο» της δολοφονίας - Στο «μάτι» της ΕΛΑΣ ο πιθανός ηθικός αυτουργός

Μετά από τις δύο συλλήψεις αλλά και όσα στοιχεία έχει συγκεντρώσει η ΕΛΑΣ, που συνεχίζει τις έρευνες, έχει γίνει σαφές ότι η εκτέλεση του Γιώργου Καραϊβάζ ήταν μία πληρωμένη δολοφονία. Ένα συμβόλαιο θανάτου, μια πράξη αντεκδίκησης.

Το θέμα είναι το «γιατί». Ποιο ήταν το κίνητρο για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ αλλά και ποιος είναι ο ηθικός αυτουργός.

Οι Αρχές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να είναι περισσότεροι από ένας οι ηθικοί αυτουργοί. Ένα πρόσωπο είναι αυτό που έχει δώσει την εντολή για να εκτελεστεί το συμβόλαιο θανάτου, όμως, δεν αποκλείεται να υπάρχουν κι άλλα πρόσωπα που πυροδότησαν τις εξελίξεις έτσι ώστε ο ύποπτος για την ηθική αυτουργία να πήρε την απόφαση για την εκτέλεση του δημοσιογράφου. Αυτό είναι ένα από τα σενάρια που εξετάζουν πολύ σοβαρά οι Αρχές να είναι και το ισχύων.

Αναφορικά με τα άλλα τρία πρόσωπα, πέρα από τους δύο συλληφθέντες, που συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία, δεν αποκλείεται σύντομα να δώσουν εξηγήσεις. Μάλιστα, φαίνεται πως υπάρχει σχέση ενός από τους κατηγορούμενους με το πρόσωπο που η αστυνομία έχει αναγνωρίσει ως ύποπτο για ηθικό αυτουργό. Σε συνομιλία του συλληφθέντα τον Σεπτέμβριο, γίνεται αναφορά στον ύποπτο για ηθική αυτουργία και χρησιμοποιεί το όνομά του, αναφέροντας και τη δολοφονία Καραϊβάζ.

Ένα δεύτερο στοιχείο, είναι το υποκατάστημα από το οποίο έχουν προμηθευτεί τα κινητά τηλέφωνα οι δράστες της δολοφονίας. Τα «Πακιστανικά» τηλέφωνα που ενεργοποιήθηκαν την προηγούμενη αλλά και την ίδια ημέρα της δολοφονίας, αγοράστηκαν από ένα υποκατάστημα στην Πανόρμου στο οποίο δεν κρατήθηκε κανένα παραστατικό έτσι ώστε οι Αρχές να πιστοποιήσουν το ποιος προμηθεύτηκε αυτά τα κινητά.

Ο υπεύθυνος αυτού του υποκαταστήματος, όμως, φέρεται να έχει επαφές με έναν από τους τρεις υπόπτους αλλά και με τον ύποπτο ως ηθικό αυτουργό. Στον συγκεκριμένο έχει προμηθεύσει το 2015 κάρτες SIM που βρέθηκαν στον έλεγχο που έγινε αργότερα σπίτι του, καθώς το πρόσωπο αυτό έχει κατηγορηθεί για εγκληματική οργάνωση.

Σχετικές ειδήσεις