ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Έκρηξη στο υπουργείο Εργασίας: Η Αντιτρομοκρατική εντόπισε τη μοτοσικλέτα των βομβιστών

Έκρηξη στο υπουργείο Εργασίας: Η Αντιτρομοκρατική εντόπισε τη μοτοσικλέτα των βομβιστών

Ένα σημαντικό στοιχείο έχουν στη διάθεσή τους οι Αρχές, στις έρευνες που πραγματοποιούνται για τον εντοπισμό των τρομοκρατών που τοποθέτησαν βόμβα στο υπουργείο Εργασίας.

Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. εντόπισε εδώ και αρκετές ημέρες, τη μοτοσικλέτα που χρησιμοποίησαν οι δράστες που τοποθέτησαν βόμβα στο υπουργείο Εργασίας, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, οι αστυνομικοί άφησαν επίτηδες τη μηχανή στο συγκεκριμένο σημείο και παρακολουθούσαν το σημείο διακριτικά, προκειμένου να εντοπίσουν κάποιον ύποπτο, εάν και εφόσον εμφανιζόταν κοντά στο μέσο μεταφοράς των βομβιστών.

Κάτι τέτοιο δεν συνέβη και τελικά η μηχανή, μεγάλου κυβισμού, μεταφέρθηκε στα εγκληματολογικά εργαστήρια προκειμένου να γίνουν έλεγχοι για τυχόν γενετικό υλικό των επιβαινόντων.

Η μηχανή εντοπίστηκε κοντά στο υπουργείο Εργασίας.

Οι 45αρηδες επίγονοι του Κουφοντίνα – Πώς ακτινογραφεί ο Χρυσοχοΐδης τη νέα γενιά της τρομοκρατίας

«Ελεύθερο τοπίο» για να οργανωθούν φαίνεται πως βρήκαν οι επίδοξοι τρομοκράτες το προηγούμενο διάστημα μέσα από μία σειρά καταστάσεων που προηγήθηκαν. Η τελευταία μεγάλη βόμβα που απασχόλησε τις Αρχές ήταν το 2018 όταν τότε μέλη της «Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών» (ΟΛΑ) τοποθέτησαν μία βόμβα μεγάλης ισχύος στον περίβολο του τηλεοπτικού Σταθμού ΣΚΑΪ.

Έκτοτε οι Αρχές δεν είχαν κληθεί να ασχοληθούν με κάποιο περιστατικό που να αφορά ξεκάθαρα την εγχώρια τρομοκρατία. Ωστόσο όπως φαίνεται τα γεγονότα από τότε μέχρι και τώρα (η πανδημία, η δεύτερη εκλογή της Νέας Δημοκρατίας, το εκκωφαντικό κενό της αντιπολίτευσης) έκαναν τους αμετανόητους της ένοπλης βίας να κρίνουν ότι ήρθε η ώρα να επανέλθουν δριμύτεροι. Αυτό αναφέρει κυριακάτικο δημοσίευμα του «Βήματος». Πριν από λίγο καιρό και συγκεκριμένα στις 18 Δεκεμβρίου του 2023, πέντε ακριβώς χρόνια από την τρομοκρατική επίθεση στον ΣΚΑΪ, τοποθέτησαν ισχυρή βόμβα στην οδό Κοκκινοπούλου κοντά στην έδρα των ΜΑΤ στην Καισαριανή και ακριβώς απέναντι από την είσοδο της Πολυτεχνειούπολης.

Η βόμβα εκείνη εξουδετερώθηκε εγκαίρως από τις Αρχές και κατόπιν των προειδοποιητικών μηνυμάτων που απέστειλαν οι βομβιστές. Την ευθύνη για την βόμβα είχε αναλάβει τότε η «Ένοπλη Προλεταριακή Δικαιοσύνη» η οποία μάλιστα προειδοποίησε ότι θα πλήξει και αστυνομικούς στόχους.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα του «Βήματος», επόμενη ημερομηνία σταθμός είναι η 3η Φεβρουαρίου και η βομβιστική επίθεση που πραγματοποιήθηκε στην Σταδίου, ακριβώς απέναντι από το υπουργείο Εργασίας. Η βόμβα αυτή τη φορά εξερράγη με αποτέλεσμα υλικές ζημιές στην ευρύτερη περιοχή. Την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση ανέλαβε η «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα», η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει προβεί σε κάποια προκήρυξη γεγονός που προβληματίζει τις Αρχές με το σενάριο ενός νέου «χτυπήματος» να είναι ανοικτό.

«Από τον ίδιο κύκλο»

Όπως όλα δείχνουν φαίνεται πως είμαστε αντιμέτωποι με την αναβίωση της εγχώριας τρομοκρατίας. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης εκτιμά ότι πρόκειται για ένα «παλιό» κύμα ένοπλης βίας το οποίο θέλησε ανεπιτυχώς να παρέμβει στην προηγούμενη φάση. «Προέρχονται από την ίδια ζώνη από τον ίδιο κύκλο και διατηρούν αυτές τις απόψεις και ιδέες», λέει χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ξέρει από πρώτο χέρι την κουλτούρα που διέπει την δράστη των βομβιστών και δεν κρύβει ότι με τις πράξεις τους έρχονται να δηλώσουν σε κυβέρνηση και Αρχές πως «δεν είστε μόνοι σας έχουμε τις δυνάμεις να αντιδράσουμε, μπορούμε να σας φοβίσουμε». Σύμφωνα με τον Χρυσοχοΐδη αυτό είναι το δόγμα του κύκλου των αμετανόητων που φαντασιώνονται παρέμβαση στην πολιτική ζωή της χώρας. Ο ίδιος ωστόσο δεν κρύβει την ανησυχία του για νέες βομβιστικές επιθέσεις. Μάλιστα σύμφωνα με τον ίδιο επείγει η εξάρθρωση αυτής της ομάδας καθώς μπορεί να «γκριζάρει» την εικόνα της χώρας την ώρα που αυτή βρίσκει ξανά τη θέση τη ως ζώνη ασφάλειας και σταθερότητας στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Οι ανησυχίες

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Βήματος» χαίρει μεγάλης εκτίμησης η πεποίθηση ότι οι θιασώτες αναβίωσης των φαινομένων και δράστες των τελευταίων πράξεων της ένοπλης βίας είναι κατά βάση 40-45 ετών και προέρχονται κυρίως από τον κύκλο των σκληρών υποστηρικτών του Δημήτρη Κουφοντίνα. Υπό αυτό το πρίσμα και βάσει της πρώτης προκήρυξης οι Αρχές εκτιμούν ότι το πιθανότερο είναι οι εμφανισθείσες οργανώσεις ένοπλης βίας να μην περιοριστούν μόνο σε βομβιστικές ενέργειες, παρά ίσως και να σηκώσουν τα όπλα εναντίον αστυνομικών και οικονομικών στόχων. Οι υπεύθυνοι επίσης της Αντιτρομοκρατικής εκτιμούν επίσης ότι οι λόγοι ασφαλείας επιβάλλουν στους δράστες να χρησιμοποιούν παραδοσιακά μέσα και εργαλεία στις ενέργειές τους.