ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Σύλληψη πρωταθλητή στίβου που έκλεβε βίντεο από φοιτήτριες

Σύλληψη πρωταθλητή στίβου που έκλεβε βίντεο από φοιτήτριες

Στα χέρια των αστυνομικών της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος έπεσε σύμφωνα με πληροφορίες πρωταθλητής του στίβου, ο οποίος με το πρόσχημα ότι θα βάλει πρόγραμμα προστασίας από ιούς σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές υπέκλεψε χωρίς να το γνωρίζουν φωτογραφίες και βίντεο από περισσότερες από 100 φοιτήτριες.

Ο Έλληνας πρωταθλητής παγίδευε τα θύματά του μέσω Facebook και οι αστυνομικοί εξετάζουν τώρα το ενδεχόμενο να έστελνε το κλεμμένο οπτικό υλικό σε ιστοσελίδες ερωτικού περιεχόμενου του εξωτερικού.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας, ο δράστης προσέγγιζε νεαρά κορίτσια, κυρίως φοιτήτριες διαφόρων Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, στις οποίες έστελνε αιτήματα φιλίας, στα «προφίλ» τους στην εν λόγω ιστοσελίδα, καθώς και σε διαδικτυακές φίλες τους, υποδυόμενος τον μεταπτυχιακό φοιτητή στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

Για να επιτύχει τους σκοπούς του, ανέφερε ψευδώς στις παθούσες ότι στο πλαίσιο εκπόνησης της διπλωματικής του εργασίας, ήταν απαραίτητο να «ελέγξει» εξ’ αποστάσεως προσωπικούς τους υπολογιστές για να διαπιστώσει εάν έχουν προσβληθεί από κακόβουλο λογισμικό ή ιούς, προκειμένου να «δοκιμάσει» την ισχύ και την αποτελεσματικότητα ενός νέου αντι-ϊικού προγράμματος.

Αφού τελικά τις έπειθε, ζητούσε να εγκαταστήσουν συγκεκριμένο πρόγραμμα απομακρυσμένης διαχείρισης, με το οποίο αποκτούσε πλήρη πρόσβαση στα υπολογιστικά συστήματά τους, εν αγνοία τους και στη συνέχεια ανέσυρε - αντέγραφε πληθώρα προσωπικών τους δεδομένων, ψηφιακά αρχεία (φωτογραφίες και βίντεο, μεταξύ των οποίων και ερωτικού περιεχομένου, κ.λπ.).

Κλιμάκιο αστυνομικών της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, πραγματοποίησε την Τετάρτη (12/11) αιφνιδιαστική νομότυπη έρευνα στην κατοικία του, σε περιοχή της Αθήνας, όπου από τον επιτόπιο ψηφιακό έλεγχο εξειδικευμένων Αξιωματικών διακριβώθηκε η παράνομη δράση του.

Από την έρευνα ανευρέθηκαν και κατασχέθηκαν 3 εσωτερικοί σκληροί δίσκοι, 2 εξωτερικοί σκληροί δίσκοι και 1 εξωτερικός φορητός δίσκος τύπου USB , τα οποία θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, για τις δέουσες εργαστηριακές εξετάσεις, προκειμένου να προσδιοριστεί επακριβώς το μέγεθος των ψηφιακών δεδομένων, που είχε αποσπάσει με τον ως άνω παράνομο τρόπο.

Επιπλέον ανευρέθηκαν, σε ψηφιακά μέσα που κατείχε, αποθηκευμένα πληθώρα απλών και ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων (ψηφιακά αρχεία), ήτοι χιλιάδες φωτογραφίες, βίντεο κ.λπ. τα οποία είχε αποσπάσει από τις παθούσες, αθέμιτα με τον ως άνω τρόπο δράσης με σκοπό την δόλια εκμετάλλευση τους .

Από τις 116 συνολικά περιπτώσεις έχουν καταγγελθεί και ταυτοποιηθεί οι 16, ενώ τις υπόλοιπες 100 ομολόγησε ο δράστης και διενεργείται έρευνα για τον εντοπισμό των παθόντων.

Ο δράστης με την σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία, αυτόφωρης διαδικασίας, οδηγείται στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Σχετικές ειδήσεις