ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Εξαρθρώθηκε το μεγαλύτερο κύκλωμα διαρρηκτών στην Αττική με λεία πάνω από 2.000.000 ευρώ! (pics)

Εξαρθρώθηκε το μεγαλύτερο κύκλωμα διαρρηκτών στην Αττική με λεία πάνω από 2.000.000 ευρώ! (pics)

Η μεγαλύτερη εγκληματική οργάνωση διαρρηκτών και ληστών που έχει εντοπιστεί μέχρι τώρα από την ΕΛΑΣ, η οποία είχε «ρημάξει» την Αττική, τουλάχιστον τα τελευταία έξι χρόνια, είναι το πολυμελές κύκλωμα που εξαρθρώθηκε τις τελευταίες ημέρες από την Ασφάλεια Αττικής.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις που έκαναν σήμερα, Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016, ο διευθυντής της Ασφάλειας Αττικής, υποστράτηγος Χρήστος Παπαζαφείρης και η εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ, Ιωάννα Ροτζιώκου, μετά απο πολύμηνες συστηματικές έρευνες, ταυτοποιήθηκαν συνολικά 155 άτομα, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, στη συντριπτική πλειψηφία τους Γεωργιανοί, από τα οποία συνελήφθησαν 30, κατά τη διάρκεια συντονισμένης επιχείρησης στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Οι υπόλοιποι 125 αναζητούνται. Συλληφθέντες είναι 25 Γεωργιανοί, τέσσερις Αλβανοί και ένας Βούλγαρος.

Το κύκλωμα λειτουργούσε με την οργάνωση πραγματικής μαφίας και τα μέλη του συνεργάζονταν με διάφορα ενεχυροδανειστήρια και κλεπταποδόχους για την πώληση των κλοπιμαίων, ενώ τα κέρδη τα έστελναν, κατά κύριο λόγο στη Γεωργία, με εταιρείες ταχυμεταφορών.

Ως χώρο συγκέντρωσης και ορμητήριο, οι «ομάδες κρούσης» χρησιμοποιούσαν την πλατεία Βικτωρίας και τον Άγιο Παντελεήμονα, από όπου ξεκινούσαν για τη «δουλειά» στις περιοχές που είχαν εντοπίσει τους στόχους τους.

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί 137 κλοπές σε οικίες και τέσσερις ένοπλες ληστείες, επίσης σε σπίτια, από τις οποίες υπολογίζεται ότι οι δράστες έχουν αποκομίσει περισσότερα από 2.000.000 ευρώ, από το 2010, οπότε ξεκίνησε η εγκληματική δράση τους. Ωστόσο, οι έρευνες είναι ακόμη σε εξέλιξη και εξετάζεται η συμμετοχή των κατηγορουμένων σε σωρεία ακόμα υποθέσεων που εκκρεμούν.

Όπως τόνισε ο κ. Παπαζαφείρης, πρόκειται για μία πολύ μεγάλη επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας, αφού, πέρα από την αποδόμηση της οργάνωσης, ουσιαστικά, απέτρεψε μπαράζ επιθέσεων, καθώς το κύκλωμα ετοιμαζόταν για νέα «εξόρμηση» με στόχο τα σπίτια των κατοίκων της Αττικής, τους θερινούς μήνες.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης, πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε 16 σπίτια και δύο ενεχυροδανειστήρια, όπου βρέθηκε πλήθος κλοπιμαίων, (κοσμήματα, φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, TABLET, διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές), τα οποία φυλάσσονται στην Ασφάλεια Αττικής και άρχισε, ήδη, η απόδοση στους ιδιοκτήτες τους.

Για την αναγνώριση των κλοπιμαίων, όλα τα ανευρεθέντα θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να μπορούν να τα δουν οι πολίτες.

Σημειώνεται, ότι η οργάνωση αποτελείτο από πολλές μικρές ομάδες, οι οποίες είχαν μοιράσει τις περιοχές δράσης, δημιουργώντας ένα εκτεταμένο δίκτυο διαρρηκτών, ενώ συνεργάζονταν, κυρίως, στην αποθήκευση των κλοπιμαίων και στην προώθησή τους για πώληση.

Σε βάρος όλων εμπλεκομένων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα - κατά περίπτωση - αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, των διακεκριμένων κλοπών και ληστειών καθώς και αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση.

Εκτός από τον τεράστιο όγκο κλοπιμαίων, κατά τη διάρκεια των ερευνών της Ασφάλειας, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων, τέσσερα πιστόλια (ρέπλικα), χάρτες - σχεδιαγράμματα με σημειώσεις περιοχών και οικιών, αποδείξεις μεταφοράς χρημάτων στο εξωτερικό, κλειδαριές ασφαλείας και κλειδιά «passé a partout», που χρησιμοποιούνταν από μέλη της οργάνωσης για «εκπαίδευση» και το χρηματικό ποσό των 2.120 ευρώ.

Τονίζεται, ότι τα μέλη της εγκληματικής ομάδας, σχεδόν στο σύνολό του, έχουν συλληφθεί αρκετές φορές στο παρελθόν για κλοπές ή ληστείες και έχουν εκτίσει διάφορες ποινές ή τους έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν για τακτική ανάκριση, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται, για την ταυτοποίηση, τόσο των αγνώστων μελών της ομάδας, όσο και παρόμοιων περιπτώσεων.

Η αστυνομία καλεί όσους πολίτες αναγνωρίσουν κάποια από τα κλοπιμαία που θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα, να προσέλθουν στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών, από τις 09:00 έως τις 17:00 ή να επικοινωνήσουν απευθείας στο τηλέφωνο 210-8695532.

Σχετικές ειδήσεις