ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Σύλληψη 38χρονου για πώληση παράνομων φαρμακευτικών σκευασμάτων μέσω διαδικτύου

Σύλληψη 38χρονου για πώληση παράνομων φαρμακευτικών σκευασμάτων μέσω διαδικτύου

Σεξουαλικά υποβοηθήματα άγνωστης προέλευσης η πλειονότητα των προϊόντων – Διατηρούσε πλήθος λογαριασμών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Για προώθηση και πώληση παράνομων φαρμακευτικών προϊόντων και σκευασμάτων, μέσω διαδικτύου, συνελήφθη 38χρονος ημεδαπός, μετά από έρευνα κλιμακίου αστυνομικών της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο σπίτι του.

Κατά την έρευνα, παρουσία δικαστικού λειτουργού και εμπειρογνώμονα του ΕΟΦ, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

4.807 δισκία διαφόρων φαρμακευτικών σκευασμάτων,

749 σκευάσματα υπό τη μορφή «gel»,

50 αναβολικά δισκία,

• περίστροφο,

50 φυσίγγια

43.750 ευρώ και 30.000 δολάρια

• ηλεκτρονικός υπολογιστής,

4 κινητά τηλέφωνα,

3 σκληροί δίσκοι και μία φορητή μονάδα αποθήκευσης δεδομένων (usb stick),

• πλήθος παραστατικών που αφορούσαν αποδείξεις αποστολής δεμάτων με αντικαταβολή, μέσω εταιριών ταχυμεταφοράς, με ψευδή στοιχεία αποστολέα,

• πλήθος κενών και ημιτελών παραστατικών και συσκευασιών δεμάτων, που προορίζονταν για μελλοντική χρήση και

• πλήθος εγγράφων και χειρόγραφων σημειώσεων.

Δείγμα των κατασχεθέντων σκευασμάτων και προϊόντων, απεστάλη στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων για εργαστηριακό έλεγχο.

Σε βάρος του 38χρονου σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για νοθεία τροφίμων, παραβάσεις των νόμων για τα όπλα, για τον ερασιτεχνικό και επαγγελματικό αθλητισμό, για τα προσωπικά δεδομένα και για τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από καταγγελία στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σχετικά με την ύπαρξη ιστοσελίδων, λογαριασμών - προφίλ σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και αγγελιών σε ιστοτόπους αγοραπωλησιών, οι οποίες διαφήμιζαν, προωθούσαν και διέθεταν προς πώληση πλήθος παράνομων φαρμακευτικών προϊόντων και σκευασμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, διαπιστώθηκε ότι μέσω αυτών των σελίδων και αγγελιών διαφημίζονταν και διατίθεντο προς πώληση, πλήθος φαρμακευτικών προϊόντων και σκευασμάτων, με διάφορες επωνυμίες και ενδείξεις, αγνώστου προέλευσης και εργοστασίου παρασκευής, που αφορούσαν κυρίως σε σεξουαλικά υποβοηθήματα.

Σημειώνεται ότι, για τα παραπάνω προϊόντα και σκευάσματα δεν είχε εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας από τον ΕΟΦ, ως εκ τούτου η εισαγωγή και διακίνησή τους στην ελληνική αγορά ήταν παράνομη, θέτοντας παράλληλα σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Προφίλ και σελίδες με κλεμμένα στοιχεία

Από την επιτόπια έρευνα που πραγματοποιήθηκε στα ψηφιακά μέσα του 38χρονου, ταυτοποιήθηκε τόσο ως κάτοχος - διαχειριστής της ιστοσελίδας (τύπου ηλεκτρονικού καταστήματος), όσο και ως διαχειριστής της σελίδας σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης.

Παράλληλα, προέκυψε πως διαχειριζόταν τουλάχιστον 10 ακόμη λογαριασμούς και σελίδες σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, τους οποίους χρησιμοποιούσε για προώθηση και πώληση των επίμαχων προϊόντων.

Αξίζει να σημειωθεί, πως ο 38χρονος προκειμένου να καταστήσει δυσχερή τον εντοπισμό του, κατά την κατοχύρωση του ονόματος χώρου (domain name) της ιστοσελίδας, χρησιμοποίησε στοιχεία ανύπαρκτου προσώπου, ενώ για τις συναλλαγές του με τις εταιρίες ταχυμεταφορών, για την αποστολή των φαρμάκων-σκευασμάτων μέσω αντικαταβολής, χρησιμοποιούσε στοιχεία ταυτότητας τρίτου ατόμου, από το οποίο είχε υποκλέψει αντίγραφο της ταυτότητάς του.

Τα ψευδή στοιχεία ταυτότητας χρησιμοποιούσε και για τη δημιουργία προφίλ-λογαριασμών σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και κατά την ανάρτηση των επίμαχων αγγελιών στους ιστοτόπους αγοραπωλησιών, ενώ για την εγκληματική του δραστηριότητα, χρησιμοποιούσε αποκλειστικά τηλεφωνική σύνδεση που είχε καταχωρηθεί σε τρίτο πρόσωπο και βρέθηκε στην κατοχή του.

Ο συλληφθείς με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά και παραπέμφθηκε σε κύρια ανάκριση.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων