Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Ηρωίνη 40 εκατ. ευρώ κατασχέθηκε από το κύκλωμα του αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. (videos)

Ξανθίππη Γιαννάκου Ξανθίππη Γιαννάκου

Στην κατάσχεση μιας από τις μεγαλύτερες ποσότητες ηρωίνης που έχει εντοπιστεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, προχώρησε η Αστυνομία.

Η εγκληματική οργάνωση, αρχηγικό μέλος της οποίας φαίνεται ότι είναι απόστρατος αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας, είχε διεθνή χαρακτήρα.

Ήδη έχει συλληφθεί ο 60χρονος αξιωματικός και δύο Σλοβένοι, ηλικίας 45 και 33 ετών ενώ αναζητούνται δύο συνεργοί τους, ένας 54χρονος Έλληνας και ένας Τούρκος.

Τα 369 κιλά ηρωίνης που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σε φορτηγό στο λιμάνι της Πάτρας, αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες ποσότητες που έχουν εντοπιστεί ποτέ στη χώρα και σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αστυνομικών θα απέφεραν στη σπείρα χρηματικό όφελος, ύψους 40 εκατ. ευρώ στη λιανική αγορά.

narkotika iroini 5

Η εγκληματική οργάνωση εισήγαγε από την Ασία και αποθήκευε στην Ελλάδα μεγάλες ποσότητες ηρωίνης τις οποίες στη συνέχεια διοχέτευε σε ευρωπαϊκές χώρες, χρησιμοποιώντας φορτηγά διεθνών μεταφορών.

narkotika iroini 2

Μετά από πολυήμερη παρακολούθηση της δράσης του κυκλώματος, η Αστυνομία οργάνωσε την Μεγάλη Πέμπτη και την Μεγάλη Παρασκευή, παράλληλες επιχειρήσεις σε Περιστέρι, Άλιμο, Θρακομακεδόνες και Πάτρα όπου συνέλαβε τους τρεις.

Στις έρευνες που ακολούθησαν στα σπίτια τους αλλά και σε αποθήκες και χώρους εργασίας, βρέθηκαν μεταξύ άλλων, πιστόλια, περίστροφο, φυσίγγια, δεκάδες κινητά τηλέφωνα και χρήματα, τα οποία και κατασχέθηκαν.

narkotika iroini 7

Σε βάρος όλων των παραπάνω εμπλεκομένων σχηματίσθηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα για τα κατά περίπτωση αδικήματα της συγκρότησης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και της παράβασης της Νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών και περί όπλων ενώ οι έρευνες της συνεχίζονται ώστε να διαλευκανθεί όλο το πεδίο της εγκληματικής δράσης του οργανωμένου κυκλώματος και να διακριβωθούν οι επιμέρους διασυνδέσεις τους σε ελλαδικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Δείτε σκύλο της Αστυνομίας να εντοπίζει τα ναρκωτικά στο φορτηγό:

Διαβάστε το χρονικό της σύλληψης, όπως το περιέγραψε ο Διοικητής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής Ταξίαρχος Χρήστος Παπαζαφείρης:

Η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών μετά από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών, διασταύρωση στοιχείων, εξακριβώσεις χώρων και ατόμων και δημιουργία προφίλ των εμπλεκομένων ( profiling ), σε συνεργασία σε πληροφοριακό επίπεδο με το Γραφείο DEA της Πρεσβείας Η.Π.Α. στην Αθήνα, πιστοποίησε την εγκληματική δράση των δύο εμπλεκομένων ημεδαπών-συνεταίρων σε επιχειρηματικές δραστηριότητες που σχετίζονται με την εμπορία καυσίμων, ναυτιλιακές πρακτορεύσεις σε μεταφορές εμπορευμάτων και ναυτιλιακές εταιρείες.

Πιστοποίησε επίσης και την εγκληματική δράση των λοιπών εμπλεκομένων, των δύο υπηκόων Σλοβενίας και του υπηκόου Τουρκίας, καθώς και τη μεθοδολογία δράσης τους (modus operandi), η οποία συνίστατο στην αποθήκευση των ποσοτήτων ηρωίνης σε αποθηκευτικό χώρο ιδιοκτησίας τους στην περιοχή Περιστερίου Αττικής και στην περαιτέρω οργάνωση της μεταφοράς τους με φορτηγό αυτοκίνητο (νταλίκα) διεθνών μεταφορών, Σλοβενικής προέλευσης, με την ανεύρεση νόμιμου φορτίου, και προορισμό την Αμβέρσα Βελγίου.

Συγκεκριμένα, την 1-4-2015 εντοπίσθηκε φορτηγό αυτοκίνητο, με επιβαίνοντες τους δύο υπηκόους Σλοβενίας στο πορθμιακό σημείο εισόδου της Ηγουμενίτσας, προερχόμενο από την Σλοβενία μέσω Ιταλίας, έμφορτο με νόμιμο φορτίο τυποποιημένου συσκευασμένου γάλακτος, το οποίο προοριζόταν για υπεραγορά της περιοχής του Πειραιά.

Στις 7-4-2015 μετέβησαν καθοδηγούμενοι σε αποθηκευτικό χώρο στην περιοχή του Περιστερίου, όπου πραγματοποιήθηκε η φόρτωση των προς μεταφορά ναρκωτικών (ηρωίνης).

Την επομένη (8-4-2015) το παραπάνω φορτηγό, φόρτωσε από εταιρεία υλικών επισκευής λεβήτων πλοίων, νόμιμο φορτίο αποτελούμενο από σιδηρές σωλήνες αποκαταστάσεως λεβήτων πλοίων και αντίστοιχα κιβώτια με εργαλεία, με προορισμό την Αμβέρσα Βελγίου. Το παραπάνω φορτίο αποτελούσε το μέσο απόκρυψης και κάλυψης της μεταφερόμενης ποσότητας ηρωίνης.

Στις 9-4-2015, μετέβη στον λιμένα Πατρών, προκειμένου να επιβιβασθεί σε οχηματαγωγό πλοίο με προορισμό την Ευρώπη, μέσω Ιταλίας.

Προ της επιβιβάσεώς του, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών ακινητοποίησαν το προαναφερόμενο φορτηγό, το οποίο αφού ελέγχθηκε, με την συνδρομή των ανδρών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πατρών με ειδικό εξοπλισμό (X-ray Scanner) και ανιχνεύτηκαν ενδείξεις ασύμβατου φορτίου με το δηλούμενο στα παραστατικά έγγραφα μεταφοράς, οδηγήθηκε στις αστυνομικές εγκαταστάσεις Αμυγδαλέζας Αττικής για ενδελεχή έλεγχο.

Κατά τον έλεγχο, πέραν του νόμιμου φορτίου των σιδηρών σωλήνων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τριακόσιες σαράντα (340) όμοιες, ανισοβαρείς, συσκευασίες-πακέτα του ενός κιλού περίπου, περιτυλιγμένες με κίτρινη μονωτική ταινία, που περιείχαν ηρωίνη συνολικού μικτού βάρους -369- κιλών και -200- γραμμαρίων.