ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ομόφωνα αθώος ο πρώην υπουργός Μιχάλης Καρχιμάκης

Ομόφωνα αθώος ο πρώην υπουργός Μιχάλης Καρχιμάκης

Ομόφωνα αθώος κρίθηκε ο πρώην υπουργός, Μιχάλης Καρχιμάκης ο οποίος κατηγορείτο για ηθική αυτουργία σε παραβίαση μυστικών πολιτείας. Σύμφωνη με την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας ήταν και η πρόταση του εισαγγελέα της έδρας.

Ο κ. Καρχιμάκης οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη με αφορμή μία ερώτηση που είχε κάνει στη Βουλή το 2006 για τα ελικόπτερα ΣΙΝΟΥΚ και σύμφωνα με την κατηγορία, σε αυτήν περιλαμβάνονταν στοιχεία από απόρρητο έγγραφο.

Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε από τον εισαγγελέα, στην υπόθεση δεν στοιχειοθετείτο η νομοτυπική μορφή του αδικήματος. «Ποιο είναι το κρατικό μυστικό όταν ο αρμόδιος υπουργός απαντά στον κ. Καρχιμάκη αναλυτικά; Δεν αποδεικνύεται ότι εξώθησε άλλον να του χορηγήσει τα στοιχεία» είπε ο εισαγγελέας.

Ο Μιχάλης Καρχιμάκης στην απολογία του δήλωσε αθώος, ενώ τόνισε πως στοχοποιήθηκε τότε καθώς ήταν εκείνος που αποκάλυψε την υπόθεση των ομολόγων αλλά το θέμα των off-shore πολιτικών προσώπων. «Εγώ λειτούργησα θεσμικά με γνώμονα το εθνικό συμφέρον για να μην θρηνήσουμε κι άλλες ζωές συνανθρώπων μας όπως έγινε στην τραγωδία με το ΣΙΝΟΥΚ. Είμαι αθώος».

Επικαλέστηκε μάλιστα το γεγονός ότι ο τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, είχε απαντήσει εκτενώς στην ερώτηση του και χωρίς να αναφέρει πουθενά πως τα στοιχεία που επικαλείτο στην ερώτηση του ήταν απόρρητα.

Ως μάρτυρας υπεράσπισης του Μιχάλη Καρχιμάκη κατέθεσε ο πρώην υπουργός, Μιχάλης Ρέππας, ο οποίος τόνισε πως ο συνάδελφος του ήταν εξαιρετικά δραστήριος, «ουδείς τον κρατούσε» και είχε υψηλό αίσθημα ευθύνης με αποτέλεσμα να γίνεται αποδέκτης υλικού και εγγράφων όσοι λίγοι εκείνη την περίοδο στο ελληνικό κοινοβούλιο. Επισήμανε ακόμη πως ο Μιχάλης Καρχιμάκης είχε γίνει στόχος «επειδή τον φοβούνταν».

Μετά την έκδοση της ετυμηγορίας ο Βασίλης Δημακόπουλος συνήγορος του Μιχάλη Καρχιμάκη δήλωσε πως «η απόφαση του Δικαστηρίου δεν δικαιώνει μόνο τον Μιχάλη Καρχιμάκη αλλά και την ορθή άποψη πως εκείνος δεν είχε διαπράξει καμία αξιόποινη πράξη».