ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Υπόθεση Novartis: Επιμένει στις καταγγελίες της η Τουλουπάκη

Υπόθεση Novartis: Επιμένει στις καταγγελίες της η Τουλουπάκη
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επιμένει στις καταγγελίες της σε βάρος του πρώην επόπτη της Γιάννη Αγγελή, η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, η οποία έδωσε σήμερα, Τρίτη (17/09/2019) πολύωρη κατάθεση στον συνάδελφό της πρωτοδίκη Σπύρο Παπά, στο πλαίσιο της διερεύνησης των ισχυρισμών της.

Σύμφωνα με πληροφορίες η εισαγγελέας έδωσε περισσότερα στοιχεία για όσα καταλογίζει στον άλλοτε επόπτη της Εισαγγελίας Διαφθοράς, τον οποίο κατηγορεί για παρέμβαση στο έργο της που είχε ως σκοπό να καθυστερήσει την εξέλιξη της έρευνας για την υπόθεση της Novartis.

Ειδικότερα η Ελένη Τουλουπάκη στην κατάθεσή της αναφέρθηκε αναλυτικά στην υπεξαγωγή απόρρητων εγγράφων από την Εισαγγελία Διαφθοράς, περιγράφοντας με λεπτομέρειες πως ο Γιάννης Αγγελής μπήκε συνοδεία αστυνομικού στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και πήρε τα δεδομένα για τη Novartis και άλλες υποθέσεις σε στικάκι, σε δύο διαφορετικούς χρόνους κι ενώ η ίδια έλειπε από το γραφείο της. Τα στοιχεία αυτά, τα οποία περιλαμβάνουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, φέρεται να είπε η Ελένη Τουλουπάκη ότι δεν έχουν επιστραφεί στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Οι γραμματείς ωστόσο έδωσαν έγγραφες καταθέσεις περιγράφοντας τα περιστατικά και μάλιστα σε χρόνο πριν προχωρήσει στις δικές του καταγγελίες ο Γιάννης Αγγελής.

Επίσης, η εισαγγελέας αναφέρθηκε και στην υπεξαγωγή πρωτότυπων απόρρητων εγγράφων του FBI για τη Novartis από τον Γιάννη Αγγελή, τα οποία τελικά επέστρεψε χωρίς όμως να είναι γνωστό αν κράτησε αντίγραφα.

Η εισαγγελέας περιέγραψε, σύμφωνα με πληροφορίες και τη συνάντηση με το FBI το Δεκέμβριο του 2017 στη Βιέννη, κατά την οποία οι Αμερικανοί φέρονται να επιχείρησαν να δώσουν συγκεκριμένα στοιχεία σε βάρος πολιτικού προσώπου το οποίο κατονόμασαν, αλλά ο Γιάννης Αγγελής αρνήθηκε να παραληφθούν με το επιχείρημα ότι όλα τα στοιχεία από τις ΗΠΑ θα έπρεπε να παραλαμβάνονται από τις δικαστικές αρχές της χώρας μας μέσω Eurojust.

Η Ελένη Τουλουπάκη φέρεται να μίλησε και για παρεμβάσεις στη διερεύνηση της υπόθεσης Novartis από τον επόπτη της Ιωάννη Αγγελή. Σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να περιέγραψε περιστατικά κατά τα οποία ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου άλλαζε τις εντολές της προς τους επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης. Επίσης φέρεται να του καταλόγισε προσπάθειες να καθυστερήσει την εξέλιξη της έρευνας.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της έρευνας, τις επόμενες ημέρες ο εισαγγελέας Πρωτοδικών θα καλέσει για κατάθεση και τους δυο επίκουρους εισαγγελείς Διαφθοράς, Χρήστο Ντζούρα και Στέλιο Μανώλη.

Η «γιάφκα»

Πηγές της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, απαντώντας σε δημοσιεύματα για τη λεγόμενη «γιάφκα» στην πλατεία Μαβίλη στην οποία φέρονται να συναντούσαν οι εισαγγελείς τους προστατευόμενους μάρτυρες στην υπόθεση της Novartis, παραδέχονται ότι η συγκεκριμένη πρακτική προβλέπεται από το νόμο περί προστασία μαρτύρων.

Όντως υπάρχει το συγκεκριμένο διαμέρισμα έλεγαν, το οποίο βρίσκει το Τμήμα προστατευόμενων μαρτύρων και εκεί γίνονται οι συναντήσεις. «Αυτό, όμως δεν είναι αρμοδιότητα της Εισαγγελίας αλλά της Αστυνομίας. Οι προστατευόμενοι μάρτυρες για λόγους ασφαλείας δεν επιτρέπεται να προσέρχονται στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς για καταθέσεις», διευκρίνιζαν οι ίδιες πηγές.

Οι περισσότερες καταθέσεις δόθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες στο διαμέρισμα ή στην Ασφάλεια. Το Τμήμα προστασίας μαρτύρων μετέφερε οδικώς τους εισαγγελείς στο σημείο κάτω από άκρα μυστικότητα, για λόγους προστασίας των μαρτύρων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, επειδή δεν υπήρχαν χρήματα το διαμέρισμα ξενοικιάστηκε από την Αστυνομία και οι τελευταίες καταθέσεις δόθηκαν στην Ασφάλεια.

Πηγές της Εισαγγελίας τόνιζαν πάντως, πως αν υπήρχαν κοριοί στο επίμαχο διαμέρισμα αυτό είναι παράνομο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις