ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Υπόθεση Novartis: Κατατέθηκε η πρόταση της ΝΔ για προανακριτική Παπαγγελόπουλου

Υπόθεση Novartis: Κατατέθηκε η πρόταση της ΝΔ για προανακριτική Παπαγγελόπουλου
ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Κατατέθηκε η πρόταση της ΝΔ περί συγκρότησης Προανακριτικής Επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και το ρόλο του στην υπόθεση Novartis.

Την ανακοίνωση της κατάθεσης έκανε ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, ο οποίος ανέφερε ότι η πρόταση υπογράφεται από 30 βουλευτές της ΝΔ και θα διερευνήσει τυχόν αδικήματα που έχουν τελεστεί κατά την άσκηση των καθηκόντων του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Συγκεκριμένα, η πρόταση περιλαμβάνει δύο ηθικές αυτουργίες: Η μια αναφορικά με τα υπουργικά του καθήκοντα και η άλλη ως προς την υποκίνηση για ψευδείς καταθέσεις. Τα άλλα δύο αδικήματα είναι παράβαση καθήκοντος και πρόκληση κακουργηματικών πράξεων.

«Εκμεταλλευόμενος την πολιτική του ισχύ, με ύφος “νταβατζή”, υποδείκνυε πως πρέπει να διεκπεραιωθούν συγκεκριμένες κρίσιμες υποθέσεις, απαιτώντας άλλες φορές να υπάρξει άμεσα άσκηση ποινικής δίωξης και όταν η ίδια αντέτεινε ότι δεν υπήρχαν προϋποθέσεις νόμιμης άσκησής της, αυτός επιτακτικά και με αφόρητη πίεση έλεγε “άσκησε την και ας πάνε παρακάτω να απαλλαγούν”. Και σε άλλες περιπτώσεις προσώπων που ήθελε να εξυπηρετήσει απαιτούσε και πάλι επιτακτικά την εδώ και τώρα αρχειοθέτηση των εν λόγω δικογραφιών», φέρεται να έχει καταθέσει χαρακτηριστικά η Ελένη Ράικου.

Μετά την κατάθεση της πρότασης και την ανακοίνωσή της στην Ολομέλεια, το κείμενο θα διανεμηθεί στα κόμματα και εντός 22 ημερών θα προγραμματιστεί η συνεδρίαση της Ολομέλειας, η οποία θα αποφασίσει με μυστική ψηφοφορία για τη συγκρότηση της Προανακριτικής Επιτροπής, εφόσον στηριχθεί από την απόλυτη πλειοψηφία 151 βουλευτών.

Δείτε στην gallery την πρόταση που κατατέθηκε:Αν και σε πρώτη φάση η Προανακριτική Επιτροπή θα εξετάσει την αρμοδιότητα ή μη της Βουλής να ασκήσει δίωξη στον κ. Παπαγγελόπουλο και την επιστροφή του φακέλου στη Δικαιοσύνη για τα περαιτέρω σε περίπτωση κρίσης αναρμοδιότητάς της, τα τελευταία στοιχεία από τις καταθέσεις «κόλαφο» της κ. Ράικου φαίνεται να απομακρύνουν τελικά αυτό το σενάριο, προκρίνοντας εκείνο της σε βάθος και για όσο χρειαστεί διερεύνησης από την ίδια την Επιτροπή με κλήση μαρτύρων.

Ενδεικτική άλλωστε αυτού του κλίματος είναι η νομική βαρύτητα του «κατηγορητηρίου» στο οποίο εμφανίζεται να έχει καταλήξει η ΝΔ περί «κατάχρησης εξουσίας» και «παράβασης καθήκοντος» έναντι της ηθικής αυτουργίας στην τέλεσή τους, που κατά πληροφορίες προσανατολιζόταν η πλειοψηφία πριν τη διαβίβαση των καταθέσεων της Ελένης Ράικου στη Βουλή. Άλλωστε και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα στο Κοινοβούλιο από βουλευτές κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι πως κάτι τέτοιο καθίσταται πια «μονόδρομος».