ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Διευθυντής Ασφάλειας Folli Follie στην PwC: Τα 80.000 ήταν χορηγία και όχι δωροδοκία

Διευθυντής Ασφάλειας Folli Follie στην PwC: Τα 80.000 ήταν χορηγία και όχι δωροδοκία

Πριν από 165 ημέρες, στις 10 Ιουλίου 2020 ο Νικόλαος Σάκκος, ο Διευθυντής Ασφάλειας και Διοικητικού του Ομίλου Folli Follie έδωσε συνέντευξη στους ελεγκτές της Price Water House Coopers για όσα γνώριζε για το σκάνδαλο.

Μεταξύ άλλων ο κ. Σάκκος ρωτήθηκε από τους ελεγκτές για το αίτημα που του είχε υποβληθεί το Μάιο του 2018 από πρόσωπό σχετιζόμενο με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μάκη Μπαλαούρα, για κάλυψη αναγκών 80.000 ευρώ, και για το οποίο ο ίδιος είχε ενημερώσει τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο με ηλεκτρονική αλληλογραφία στις 13 Μαΐου 2018.

Ο Διευθυντής Ασφάλειας και Διοικητικού του Ομίλου Folli Follie επιβεβαίωσε πως το αίτημα τέθηκε από πρόσωπο σχετιζόμενο με τον κ. Μπαλαούρα, ωστόσο υποστήριξε πως επρόκειτο για χορηγία και όχι για καταβολή μετρητών στον ίδιο.

Η ενδιάμεση έκθεση διαχειριστικού ελέγχου που η Price Water House Coopers κατέθεσε στην τακτική ανακρίτρια αναφέρει τα εξής:

«Σε συνέντευξη που πραγματοποιήθηκε με τον κ. Ν. Σάκκο, ο ίδιος ανέφερε ότι το πρόσωπό με το οποίο πραγματοποιήθηκε η προαναφερόμενη συνάντηση είχε κάποια σχέση με τον Γ.Μ. (σ.σ. Γεράσιμο Μπαλαούρα) αν και ο κ. Ν. Σάκκος ισχυρίστηκε ότι δε θυμόταν ούτε τον τίτλο ούτε το όνομα του συγκεκριμένου προσώπου.

Όσον αφορά στο θέμα των «αναγκών» το οποίο είχε αναφέρει στο mail του προς τον ΓΚ (σ.σ. Τζώρτζη Κουτσολιούτσο), ο κ. Ν. Σάκκος επιβεβαίωσε ότι υπήρξε ένα αίτημα ύψους 80 χιλ. ευρώ, αλλά ισχυρίσθηκε ότι δε θυμόταν αν το αίτημα ήταν για πληρωμή σε μετρητά ή για κάποιο είδος φιλανθρωπικής δωρεάς.

Εν πάση περιπτώσει, αρνήθηκε ότι πραγματοποίησε οποιαδήποτε πληρωμή μετρητών ως απάντηση σε αυτό το αίτημα, και αντ' αυτού ισχυρίστηκε ότι προχώρησε σε μια χορηγία (ή χορηγίες) για φιλανθρωπικούς σκοπούς από την εταιρεία σε οντότητα ή οντότητες που εδρεύουν στην περιφέρεια που εκπροσωπούσε ο Γ.Μ. (σ.σ. Γεράσιμος Μπαλαούρας)».

Η πληρωμή αυτή άλλωστε προκύπτει και από αρχεία που πιθανολογείται πως ανήκουν στο κεντρικό ταμεία της Folli Follie Βασίλη Κατσαμπή και τα οποία όχι μόνον δείχνουν πως υπήρχε σχετική εκταμίευση, αλλά δίνουν την εντύπωση πως τα χρήματα δόθηκαν από τον κ. Σάκκο σε κάποιον που εργαζόταν είτε σε υπουργείο ή στην κεφαλαιαγορά. Η ενδιάμεση έκθεση διαχειριστικού ελέγχου της Price Water House Coopers αναφέρει τα εξής:

«Σε ατζέντα που ανευρέθηκε στα γραφεία της εταιρείας και που πιθανολογείται πως ανήκει στον ταμία κ. Β. Κατσαμπή , εντοπίστηκε καταχώρηση με περιγραφή «Ν ΣΑΚΚΟΣ (ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΕΦ/ΑΓΟΡΑ)» για ποσό € 80.000 με ημερομηνία 14-05-2018. Σημειώνουμε, επίσης, ότι σε σκληρό δίσκο που ανευρέθηκε στο γραφείο του κ. Β. Κατσαμπή, εντοπίστηκε αρχείο με τον τίτλο «ΔΚ-ΚΚ-ΓΚ» το οποίο φαίνεται να απεικονίζει δαπάνες για τα μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου ανά μήνα και έτος από τον Ιούλιο του 2014 μέχρι τον Μάρτιο του 2019. Στις 14-05-2018 υπάρχει η εξής εγγραφή. «Γ.Κ. 80,000.00».

Αξίζει να σημειωθεί πως στην ενδιάμεση έκθεση διαχειριστικού ελέγχου της Price Water House Coopers έχουν εντοπιστεί πολλαπλές περιπτώσεις μη χρηστής διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων της Folli Follie, όπως συναλλαγές και μεταφορές χρημάτων από και προς τον Δημήτρη Κουτσολιούτσου για εξυπηρέτηση προσωπικών του σκοπών, επιβάρυνση της εταιρείας με προσωπικά έξοδα της οικογένειας Κουτσολιούτσου, χρήση των περιουσιακών της στοιχείων για μη επιχειρηματικούς σκοπούς, καθώς και τιμολογήσεις προς την εταιρεία από τρίτες εταιρείες για τις οποίες υπάρχουν ενδείξεις ότι ήταν συνδεδεμένες, είτε με τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο, είτε με τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, είτε και με τους δύο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: «Πρωταθλήτρια» η Αττική με 242 νέα - Ο χάρτης της διασποράς των μολύνσεων