ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Δημήτρης Λιγνάδης: Το 24ωρο που καθόρισε τις εξελίξεις - Δεύτερη νύχτα στο κελί της ΓΑΔΑ

Δημήτρης Λιγνάδης: Το 24ωρο που καθόρισε τις εξελίξεις - Δεύτερη νύχτα στο κελί της ΓΑΔΑ
INTIME

Το δεύτερο του βράδυ σε κελί στον έβδομο όροφο της ΓΑΔΑ πέρασε χθες ο Δημήτρης Λιγνάδης, που το πρωί της Κυριακής πέρασε το κατώφλι της ανακρίτριας για να λάβει προθεσμία για την απολογία του.

Μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης, ο σκηνοθέτης που κατηγορείται για βιασμό κατά συρροή, καλείται να έχει προετοιμάσει την απολογία του για όσα αποτρόπαια τον καταγγέλλουν τα φερόμενα θύματά του. Το απόγευμα της Κυριακής ο πασίγνωστος θεατράνθρωπος συναντήθηκε ξανά στη ΓΑΔΑ με τον δικηγόρο του Νίκο Γεωργουλέα με σκοπό να του δείξει φωτογραφίες των ανθρώπων που τον καταγγέλλουν και με βάση τις μαρτυρίες των οποίων, του ασκήθηκε η δίωξη.

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το εάν ο σκηνοθέτης θα υποστηρίξει ότι γνωρίζει τα θύματα ή εάν θα ισχυριστεί ότι είναι άγνωστα σε αυτόν πρόσωπα. Πάντως σήμερα το πρωί, ο συνήγορός του αναμένεται να λάβει την δικογραφία και στη συνέχεια θα ενημερώσει τον εντολέα του για το περιεχόμενο προκειμένου να σχηματισθεί η υπερασπιστική του γραμμή. Την ίδια στιγμή, δεν αποκλείεται η εικόνα του σκηνοθέτη έξω από το κτίριο 10 της Ευλεπίδων να πυροδοτήσει και άλλες καταγγελίες, από ανθρώπους που ενδεχομένως φοβήθηκαν να μιλήσουν σε προγενέστερο χρόνο. Τα κοινά σημεία των καταγγελιών σε βάρος του σκηνοθέτη «δείχνουν» ως ορμητήριο του το διαμέρισμά του στο Μεταξουργείο, εντός του οποίου -σύμφωνα με το κατηγορητήριο- βίασε δύο ανήλικα αγόρια.

Το 24ωρο που οδήγησε στη σύλληψη

Από το πρωί της Παρασκευής οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη έτρεχαν με γοργούς ρυθμούς. Την ώρα που οι εισαγγελείς λάμβαναν μαρτυρική κατάθεση για την πρώτη μήνυση που είχε κατατεθεί σε βάρος του σκηνοθέτη -με την υπόθεση όμως να έχει παραγραφεί-, ένας 25χρονος σήμερα άνδρας κατέθετε την δεύτερη μήνυση για βιασμό σε βάρος του σκηνοθέτη, πριν από 11 χρόνια. Η δεύτερη υπόθεση είναι ακόμα «ενεργή» νομικά και το γεγονός αυτό πυροδότησε τις εξελίξεις που ακολούθησαν.

Η εισαγγελία λαμβάνει δεύτερη κατάθεση από μάρτυρα που αφορά στην υπόθεση της δεύτερης μήνυσης αργά το βράδυ της Παρασκεύης, ενώ το πρωί του Σαββάτου υπάρχουν πληροφορίες για κατάθεση φερόμενου θύματος του σκηνοθέτη, που προέκυψε από την πρώτη μήνυση του Βασίλη Κυπαρισσόπουλου. Το ενδεχόμενο του εντάλματος είναι πλέον ανοιχτό και ο Δημήτρης Λιγνάδης επιλέγει να εμφανιστεί στη ΓΑΔΑ μαζί με τον συνήγορό του σε περίπτωση που τον αναζητούν.

Εκείνες τις ώρες του μεσημεριού του Σαββάτου, η Εισαγγελία συγκέντρωνε τα στοιχεία και την στιγμή που ο σκηνοθέτης με τον δικηγόρο του περνούσαν το κατώφλι της ΓΑΔΑ, το ένταλμα δεν είχε εκδοθεί. Η απάντηση που έλαβαν ήταν αρνητική και σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Λιγνάδης έδωσε το προσωπικό του τηλέφωνο, ώστε εάν χρειαζόταν, να τον καλέσουν για να μεταβεί εκ νέου. Η κίνηση του σκηνοθέτη δεν ήταν τυχαία, αφού με τον τρόπο αυτό έδειξε στις Αρχές ότι από είναι διαθέσιμος και δεν έχει πρόθεση αποφυγής της Δικαιοσύνης, ισχυρισμό που αναμένεται να προβάλλει και κατά την απολογία του, στο σκέλος που θα αφορά στην προφυλάκισή του ή μη και το αν κρίνεται ύποπτος φυγής.

Στις πέντε ώρες που ακολούθησαν, η εισαγγελία συγκέντρωσε το αποδεικτικό υλικό, το οποίο διαβιβάστηκε στην ανακρίτρια που άναψε το πράσινο φως για την έκδοση του εντάλματος σύλληψης. Ένα ένταλμα που περιγράφει λεπτομερώς την δράση του σκηνοθέτη, καθώς αναφέρεται η ιδιαίτερα ευαίσθητη ηλικία των θυμάτων, ενώ γίνεται λόγος για «συστηματική και μεθοδική προσέγγιση, καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης και εκμετάλλευση της επαγγελματικής του ιδιότητας». Επιπλέον οι αρχές φέρεται να έχουν σοβαρές ενδείξεις, σύμφωνα με το ένταλμα σύλληψης, ότι ο σκηνοθέτης «οδηγούσε τα θύματά του σε κατάσταση ανικανότητας ή αναισθησίας», πως οι «στόχοι» του ήταν κυρίως «αλλοδαποί ανήλικοι παθόντες», αλλά και πως είχε «εμμονή και εγκληματική ροπή για πολλά έτη».

Ο Δημήτρης Λιγνάδης μετά την έκδοση του εντάλματος ενημερώθηκε και παρουσιάστηκε στη ΓΑΔΑ, όπου κρατείται έκτοτε. Ο συνήγορός του Νίκος Γεωργουλέας σε δηλώσεις του τόνισε πως η θέση του εντολέα του «είναι πλήρης άρνηση για τέτοια περιστατικά». Απαντώντας δε σε σχετική ερώτηση είπε πως δεν είναι σε θέση να πει αν ο κατηγορούμενος γνωρίζει τους καταγγέλλοντες σημειώνοντας πως δεν έχει ακόμη μελετήσει τα στοιχεία της δικογραφίας.

Το χρονικό των μηνύσεων

Η εισαγγελία της Αθήνας συγκέντρωσε τρεις μαρτυρικές καταθέσεις που κατέστησαν αναπόφευκτη την άσκηση δίωξης για το αδίκημα του βιασμού κατά συρροή. Η καθοριστική κατάθεση, ήταν αυτή ενός εκ των φερόμενων ως θυμάτων του σκηνοθέτη, πρόσωπο το οποίο υποδείχθηκε από τον Βασίλη Κυπαρισσόπουλο. Ο τελευταίος είχε υποβάλλει μήνυση σε βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη, υποστηρίζοντας ότι τον γνώρισε σε ηλικία 15 ετών.

Αν και τα καταγγελλόμενα αδικήματα στην συγκεκριμένη μήνυση είχαν παραγραφεί, ο Βασίλης Κυπαρισσόπουλος φέρεται να υπέδειξε ένα ακόμη θύμα του σκηνοθέτη, του οποίου η υπόθεση ήταν ακόμα «ζωντανή». Αυτό ήταν και το πρόσωπο κλειδί που κατέθεσε την μαρτυρία του στις εισαγγελικές αρχές. Μάλιστα, η δικηγόρος του, Μαρία Κουρτέση είχε κάνει γνωστό ότι υπάρχουν δύο ακόμη μαρτυρίες προσώπων, εκ των οποίων το ένα υπήρξε θύμα του σκηνοθέτη, με τα περιστατικά να τοποθετούνται μεταξύ 2014 -2017.

«Αν τολμήσεις να μιλήσεις, θα σου τινάξω τα μυαλά στον αέρα»

Η δεύτερη κατάθεση που έχουν στα χέρια τους οι εισαγγελείς, δόθηκε από 40χρονη γυναίκα, που φέρεται να κινούνταν στο στενό περιβάλλον του σκηνοθέτη και να γνώριζε πρόσωπα και καταστάσεις. Η ίδια φέρεται να κατέθεσε ότι έβλεπε νεαρά αγόρια και κορίτσια να πηγαινοέρχονται στο σπίτι του σκηνοθέτη. «Το 2016 του είπα «Θα πάω στην Αστυνομία και θα σε δώσω». Μου απάντησε «Αν τολμήσεις να μιλήσεις, θα πάρω το όπλο και θα σου τινάξω τα μυαλά στον άερα»», φέρεται να λέει στην κατάθεσή της η 40χρονη.

Τέλος, η τρίτη κατάθεση που «έδεσε» τον φάκελο σε βάρος του κ. Λιγνάδη ήρθε από μάρτυρα - φιλικό πρόσωπο του δεύτερου ανθρώπου που έχει μηνύσει τον σκηνοθέτη για βιασμό το 2010. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη μήνυση αναφέρεται ότι ο σκηνοθέτης τον προσέγγισε στην πλατεία του Μεταξουργείου, με την υπόσχεση ότι θα τον βοηθήσει να αναδειχθεί στον καλλιτεχνικό χώρο, προβάλλοντάς του τον κύκλο των γνωριμιών του. Το θύμα φέρεται να υποστηρίζει ότι συχνά πήγαιναν σε συναυλίες και ότι ο καταγγελλόμενος τον βίασε στο σπίτι του. Πρέπει να σημειωθεί, ότι στη μήνυση του φέρεται να κάνει αναφορά και σε αλλά παιδιά, τα οποία ο καταγγελλόμενος δεχόταν στο σπίτι του.

Ο 25χρονος σήμερα άνδρας φέρεται να καταγγέλλει: «Μας πλησίασε λέγοντάς μας ότι ψάχνει νέα ταλέντα για το θέατρο. Μας είπε ότι είχε πολλές γνωριμίες και μπορούσε να βοηθήσει όποιον ήθελε να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Μ’ έπαιρνε και πηγαίναμε σε συναυλίες πολύ γνωστών τραγουδιστών». Μάλιστα, σύμφωνα με τη μήνυση ο γνωστός σκηνοθέτης δεχόταν και άλλους ανήλικους στο σπίτι του. «Είχαμε συναντηθεί στο σπίτι του και με άλλα παιδιά, όπου συνέχιζε να μας λέει ότι θα μας αναδείξει. Εκεί στο διαμέρισμά του με θέα την Ακρόπολη με βίασε. Προσπαθούσα να αντισταθώ. Τον έβριζα. Μ’ έδιωξε. Έκτοτε δεν τον ξανασυνάντησα. Ήμουν 14 χρόνων, πήγαινα στη Β` Γυμνασίου».

Ωστόσο, ο 25χρονος μηνυτής βρίσκεται στη Σουηδία και δεν ήταν εφικτό να καταθέσει, αλλά είχε προτείνει μάρτυρα προς επίρρωση των ισχυρισμών του. Αυτός ο μάρτυρας κατέθεσε αργά το βράδυ της Παρασκευής, επιβεβαιώνοντας πολλές από τις καταγγελίες του 25χρονου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μάρτυρας ισχυρίστηκε πως βρέθηκε στο σπίτι του σκηνοθέτη, μαζί με τον μηνυτή κι άλλους συνομηλίκους του, και πως ο σκηνοθέτης τους πρόσφερε αλκοόλ και ναρκωτικές ουσίες. Στη συνέχεια -σύμφωνα με την κατάθεση- ο σκηνοθέτης φέρεται να τους πρότεινε να προχωρήσουν όλοι μαζί σε ερωτικές πράξεις. Όμως, η παρέα αποφάσισε να φύγει αμέσως από το σπίτι και ο ίδιος ο μάρτυρας δεν ξαναπήγε ποτέ, ενώ -όπως υποστηρίζει- είναι σίγουρος ότι φίλος του λέει την αλήθεια για τον βιασμό του, κρίνοντας από τη συμπεριφορά του σκηνοθέτη.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.