ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Το έγκλημα της Χαλάστρας: Της είπε πως θα «κλεφτούν» και την έριξε στον Αξιό ποταμό

Το έγκλημα της Χαλάστρας: Της είπε πως θα «κλεφτούν» και την έριξε στον Αξιό ποταμό
INTIME / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Τη νύχτα της Πέμπτης προς την έκτη Μαρτίου εξαφανίστηκε από το πατρικό της σπίτι η εικοσιτετράχρονη Ευαγγελία. Η οικογένεια της την αναζήτησε παντού, όπως και οι αρχές, αλλά δεν μπόρεσε κανένας να την εντοπίσει...

Η οικογένεια της πίστευε ότι έχει κλεφτεί με τον αρραβωνιαστικό της Γρηγόρη, με τον οποίο διατηρούσε δεσμό περίπου δύο χρόνια και της είχε υποσχεθεί γάμο παρά την αντίθετη θέλησή της δικής του οικογένειας. Μάλιστα είχε απειλήσει ότι θα ότι θα την απαγάγει και να δημιουργηθεί τετελεσμένο γεγονός. Όταν η οικογένεια της πήγε να την αναζήτηση στο σπίτι του Γρηγόρη, διαπίστωσε ότι εκείνος δεν είχε απομακρυνθεί από εκεί και παρέμενε στο χωριό του όπου εργαζόταν τελείως αδιάφορος.

Τότε άρχισαν οι αρχές να κάνουν διάφορες εικασίες όπως για παράδειγμα ότι η κοπέλα ίσως αυτοκτόνησε ή κατέφυγε σε κάποιο μοναστήρι.

Ένα μήνα μετά την εξαφάνιση της, δηλαδή τον ερχόμενο Απρίλιο, στην παραλία ενός χωριού της Κατερίνης βρέθηκε το πτώμα μιας γυναίκας σε αποσύνθεση ενώ της είχαν αφαιρεθεί τα σπλάχνα. Από το χρυσό δόντι της αναγνωρίστηκε ότι ήταν η άτυχη Ευαγγελία. Από την ιατροδικαστική εξέταση αποδείχτηκε ότι το πτώμα είχε ριφθεί ενώ βρισκόταν εν ζωή, μέσα στη θάλασσα ή στον Άξιο Ποταμό και ότι ο θάνατος επήλθε από πνιγμό.

Οι έρευνες των αρχών στράφηκαν αμέσως σε δύο κατευθύνσεις. Από τις έρευνες αποδείχτηκε ότι το απόγευμα της Τετάρτης Μαρτίου η Ευαγγελία αφού έκανε το μπάνιο της αποσύρθηκε στο δωμάτιο της, και έκτοτε δεν την είδαν ξανά οι γονείς της.

Λίγες ημέρες πριν την εξαφάνιση της, η μητέρα της Ευαγγελίας παρατήρησε ότι αυτοί δε φορούσε το ρολόι της το χέρι και την ρώτησε τι απέγινε. Τότε η Βαγγελή της απάντησε ότι είχε είχε χαλάσει και το πήρε ο Γρηγόρης να το δώσει για επισκευή. Όμως λίγο νωρίτερα σε μια ξαδέρφη της είχε πει ότι του έδωσε το Γρηγόρη για να το πουλήσει και να εξοικονομήσουν χρήματα για να «κλεφτούν.

Η Βαγγελή είχε στηρίξει τις ελπίδες της στο Γρήγορη, αφού λίγα χρόνια νωρίτερα είχε ατυχήσει στη σχέση της. Πέντε χρόνια νωρίτερα ήταν μνηστευμένη ένα συγχωριανό της, τον Γιώργο, ο οποίος αφού την άφησε έγκυο την εγκατέλειψε. Μετά από αυτό εκείνη υπέβαλε αγωγή εναντίον του για αποπλάνηση. Μάλιστα κατάφερε να δικαιωθεί στα δικαστήρια που της επιδίκασαν αποζημίωση 15.000 δραχμών. Η απόφαση αυτή είχε εκδοθεί λίγες ημέρες πριν την εξαφάνιση της Βαγγέλης. Μάλιστα μεταξύ των δύο αντρών για μεγάλο χρονικό διάστημα υπήρχε εχθρικότητα, αλλά οι δύο «μνηστήρες» φαίνεται πως στο τέλος τα βρήκαν, αφού κάτοικοι του χωριού τους είδαν να συνομιλούν σε φιλικό τόνο. Γνωστό δεν έγινε ποτέ το τι έλεγαν μεταξύ τους, αλλά τίποτε δεν απέκλειε το να συνομιλούν για την δικαστική αυτή μάχη, δεδομένου ότι Βαγγελή ήταν ξανά έγκυος από το Γρηγόρη αυτή τη φορά.

Όπως αντιλήφθηκαν οι αστυνομικοί από τις έρευνες ο Γρηγόρης είχε σκοπό να απαλλαγεί από την ατυχή Ευαγγελία, η οποία μάλιστα είχε μείνει έγκυος από εκείνον, ενώ αυτός δεν ήθελε να χαλάσει τις σχέσεις με τους γονείς του. Την έπεισε λοιπόν ότι θα την απαγάγει και την οδήγησε στον άξιο ποταμό όπου την έριξε ζωντανή για να βρεθεί τελικά το πτώμα της ένα μήνα αργότερα στην ακτή ενός χωριού της Κατερίνης.

Πατέρας: «Εμείς πιστέψαμε ότι είχε ακολουθήσει το Γρηγόρη, γιατί την αγαπούσε και μάλιστα μας την είχε ζητήσει σε γάμο, αλλά κρυφά από τους γονείς του. Μετά την εξαφάνιση του κοριτσιού μου, τον αναζήτησα στο σπίτι του αλλά και με πληροφόρησαν ότι δε γνωρίζουν τίποτα. Ένα μήνα αργότερα όταν βρέθηκε ένα πτώμα η σύζυγος μου αναγνώρισε την κόρη μας από τις κάλτσες και ένα σκουλαρίκι.

Προεδρος: Έμαθες ότι η κόρη σου ήταν έγκυος;

Πατέρας θύματος: Μου είχε πει ένα τέτοιο πράγμα η σύζυγός μου.

Πρόεδρος: Μήπως δεν την αγαπούσε την κόρη σας ο Γρηγόρης;

Πατέρας θύματος: Μέχρι τελευταία την αγαπούσε.

Τη σκυτάλη στο βήμα του μάρτυρα πήρε η μητέρα της Βαγγελής, λέγοντας στο δικαστήριο ότι η κόρη της είχε δώσει το ρολόι της στο Γρηγόρη για να πάνε να κάνουν έκτρωση. «Έφυγε από το παράθυρο του δωματίου της, βρήκαμε και αντρικές πατημασιές εκεί. Πήρε μαζί της μόνο εσώρουχα» είπε με λυγμούς.

Πως ήταν «μια σχέση για να περνάει την ώρα του ο Γρηγόρης», κατέθεσε ένας φίλος του, υποστηρίζοντας ότι το βράδυ της εξαφάνισης ήταν μαζί σε καφενείο και στη συνέχεια πήγε ο καθένας στο σπίτι του, χωρίς να μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να ξαναβγήκε έξω ο Γρηγόρης.

Στο δικαστήριο κλήθηκε να καταθέσει και ο πρώην αρραβωνιαστικός της Βαγγελής, ο Γιώργος, πάνω στον οποίο αρχικά είχαν πέσει οι έρευνες για την εξαφάνισης της. «Εγώ είχα σχέσεις με την Βαγγελή το 1952-1953. Όταν απολύθηκα από το στρατό και την έπιασα να συναναστρέφεται και με άλλα παιδιά, την έδιωξα το 1954 εγώ παντρεύτηκα εκεί η Ευαγγελία έχει σχετιστεί με κάποιον άλλο. Λίγο καιρό αργότερα σχετικά και με τον κατηγορούμενο. Ένα μήνα πριν την εξαφάνιση της με είχε πλησιάσει ο κατηγορούμενος και μου είπε: «Α εσυ ξέμπλεξες από αυτή την κοπέλα αλλά εγώ πως θα ξεμπλέξω;». Μου είπε δε ότι θα φροντίσει να της ρίξει το παιδί γιατί ήταν έγκυος. Όταν με είχαν ρωτήσει προανακριτικά αρνήθηκα ότι είχα συναντηθεί με το Γρηγόρη γιατί προσπαθούσα να μάθω κάτι για να να το καταθέσω. Ο κόσμος νόμιζε πως εγώ ευθύνομαι για την εξαφάνιση.».

Η απολογία

Ως «μια απλή σαρκική σχέση» περιέγραψε το δεσμό του με την άτυχη Βαγγελή, ο Γρηγόρης κατά την απολογία του στο δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι εκείνη είχε δεσμό και με άλλον. «Κάποτε μας είδε η μητέρα της στο δρόμο, και μας ρώτησε πως βρεθήκαμε μαζί. Τότε εκείνη απάντησε ότι θα κλεφτούμε. Εγώ είχα τη σκέψη να την πάρω, αλλά κατόπιν έμαθα ότι σχετιζόταν και μένουν αλλού και της έκανα παρατήρηση. Αλλά η Βαγγελή δε μου απάντησε. Κάποτε πήγα στο σπίτι της την νύχτα όπου έμεινα για λίγο. Όταν βγήκα είδα να περιφέρεται απ’ έξω απ’ το σπίτι της εκείνος ο άλλος και όταν εγώ απομακρύνθηκα τον είδα να μπαίνει μέσα στο σπίτι της. Έμεινα παίξω και περίμενα. Περίπου στις πέντε το πρωί τον είδα να βγαίνει από το σπίτι της και έκτοτε αφού βεβαιώθηκα για την διαγωγή της την εγκατέλειψα. Κάποτε όταν με έβρισκε στον περίπατο και με πλησίαζε και μου μιλούσε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.