ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Υπόθεση βιτριόλι: Τι αναφέρει ο εισαγγελέας στην πρόταση «φωτιά» προς το δικαστικό συμβούλιο

Υπόθεση βιτριόλι: Τι αναφέρει ο εισαγγελέας στην πρόταση «φωτιά» προς το δικαστικό συμβούλιο

«Καταπέλτης» ήταν η πρόταση του εισαγγελέα που ζητά την παραπομπή σε δίκη της 36χρονης για την επίθεση με βιτριόλι σε βάρος της Ιωάννας τον Μάιο του 2020

Στις 12 σελίδες της εισαγγελικής πρότασης που συνέταξε ο εισαγγελέας Γιώργος Νούλης, περιγράφεται η πρόθεση της κατηγορουμένης να σκοτώσει την 35χρονη, συμπέρασμα που προκύπτει -σύμφωνα με όσα φέρεται να λέει η εισαγγελική πρόταση- από τα στοιχεία των εγκληματολογικών εργαστηρίων της ασφάλειας λόγω της ποσότητας και της πυκνότητας του υλικού.

«Θεωρούσε ότι ήταν θανάσιμη εχθρός της για λόγους ερωτικής αντιζηλίας. Στα τέλη του 2019 άρχισε να επεξεργάζεται το σχέδιο εξόντωσης της. Αργότερα το μένος της μεγεθύνθηκε και την ώθησε στην οριστική απόφαση εξολόθρευσης της» φέρεται να περιγράφει ο εισαγγελικός λειτουργός στην πρότασή του. Μάλιστα, περιγράφει την 36χρονη ως μια δράστιδα που βρισκόταν σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, αντικρούοντας τον ισχυρισμό της για πρόθεση πρόκλησης μόνο σωματικής βλάβης.

«Ο ανθρωποκτόνος δόλος της καταδεικνύεται από την κατάστρωση λεπτομερούς εγκληματικού σχεδίου, την ενέδρα που της έστησε, την ποσότητα του καυστικού υγρού που επαρκούσε για τη θανάτωση της, την έλλειψη αφορμής για την πράξη, αλλά και το γεγονός ότι τέλεσε την πράξη της και συνέχισε τη ζωή της σαν να μην συμβαίνει τίποτα» περιγράφει σύμφωνα με πληροφορίες ο εισαγγελέας.

Στο σκεπτικό του ο εισαγγελέας περιγράφει την αποφασιστικότητα της 36χρονης στο να προκαλέσει κακό στην άτυχη Ιωάννα, λέγοντας σύμφωνα με πληροφορίες, ότι την πλησίασε «χωρίς να της μιλήσει, για να την αιφνιδιάσει και να μην μπορεί να αντιδράσει, την περιέλουσε ακαριαία, από κοντινή απόσταση με σοβαρή ποσότητα του μεγάλης επικινδυνότητας πυκνού τοξικού υγρού, στοχεύοντας κυρίως το πρόσωπό της». Πρέπει να σημειωθεί ότι ο εισαγγελικός λειτουργός ζητά από το δικαστικό συμβούλιο και την παράταση της προσωρινής κράτησης της 36χρονης για ακόμα 6 μήνες, εξηγώντας ότι «είναι σοβαρή απειλή για την έννομη τάξη και εάν αφεθεί ελεύθερη, είναι επικίνδυνη να διαπράξει νέα παρόμοια εγκλήματα».

Τι είχε υποστηρίξει στην απολογία της

Η 36χρονη που είχε κάνει αρχικά χρήση του δικαιώματος της σιωπής, απολογήθηκε τελικά δέκα μήνες μετά τη σύλληψη της, μόλις την περασμένη εβδομάδα. Από τους ισχυρισμούς της γίνεται φανερό ότι στοχεύει σε μετατροπή της κατηγορίας που αντιμετωπίζει από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη. Η ποινή για την απόπειρα ανθρωποκτονίας είναι κάθειρξη από 5 έως 15 έτη, ενώ σε περίπτωση που γίνει μετατροπή της κατηγορίας μπορεί να τιμωρηθεί με κάθειρξη έως δέκα έτη.

Η 36χρονη έκανε λόγο για «αρρωστημένη εμμονή» της με το θύμα, ενώ υποστήριξε ότι ήθελε απλώς να την τραυματίσει. «Αποδέχομαι το αδίκημα της σωματικής βλάβης. Όλα τα έτη του ενήλικου βίου μου τα έχω διανύσει χωρίς παραβατική συμπεριφορά. Η στάση μου αυτή απέδειξε ότι υπερισχύει ο τρόπος ανατροφής μου και η δομή της προσωπικότητάς μου. Σε καμία περίπτωση δεν είμαι αμετανόητη και ανάλγητη και για αυτό με τη σημερινή μου απολογία μου θέλω να ζητήσω ειλικρινή και ταπεινή συγνώμη για το κακό και τη θλίψη που προκάλεσα στην ίδια και στην οικογένειά της την οποία ελπίζω και να αποδεχτούν. Λυπάμαι ειλικρινά από τα βάθη της ψυχής μου».

Η απολογία της πάντως είχε εξοργίσει το θύμα της, και σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει στο Newsbomb ο συνήγορος της Νίκος Αλεξανδρής: «Το θύμα εξοργίστηκε μόλις πληροφορήθηκε το περιεχόμενο της απολογίας της κατηγορούμενης. Θεωρούμε άκρως ανειλικρινή, προσχηματική, και επιτηδευμένη την απολογία της κατηγορουμένης. Άρης 1 προσπάθεια να διαμορφώσει συνθήκες για παροχή ελαφρυντικό. Είναι αμετανόητη και ακολουθεί την ίδια τακτική».

Η κατηγορουμένη περιέγραψε πως είχε αποκτήσει εμμονή με το θύμα εξαιτίας προσωπικού ζητήματος, το οποίο θα αποκαλύψει στο ακροατήριο. «Τη θεώρησα υπεύθυνη για ένα πολύ προσωπικό ζήτημα το οποίο ήταν πολύ σημαντικό για εμένα. Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και με έκανε να δω τα πράγματα από άλλη οπτική γωνία. Δεν θέλω να το αναπτύξω περαιτέρω ώσπου να φτάσει η υπόθεση στο ακροατήριο και να ειπωθούν όλες οι αλήθειες. Δεν θα ήθελα να παρερμηνευτεί τίποτα από τα παραπάνω με εικασίες και φανταστικά σενάρια για αυτό. Προς το παρόν παραμένω σε όσα είπα ως τώρα».

Λίγο αργότερα, έκανε λόγο για «απερίσκεπτη ενέργεια», ενώ επιμένοντας πως σκοπός της ήταν να την τραυματίσει. «Δεν στόχευσα ποτέ να τη σκοτώσω αλλά να την πονέσω και να την τραυματίσω απλώς ποτέ δεν φαντάστηκα ότι η απερίσκεπτη μου αυτή η ενέργεια θα προξενούσε σε τέτοια έκταση ζημιά και ένα μεγάλο Γολγοθά που θα διανύει και θα διανύσει σε βάθος χρόνου. Μακάρι να γύριζα το χρόνο πίσω, να μην είχε συμβεί τίποτα από όλα αυτά σε κανέναν Λυπάμαι πολύ για το αποτέλεσμα αυτό. Για αυτό αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη αυτής της πράξης θα τιμωρηθώ και καλώς θα τιμωρηθώ» φέρεται να είπε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γιώργος Καραϊβάζ: Του έριξαν τη «χαριστική βολή στο κεφάλι» - Μισθωμένους εκτελεστές βλέπει η ΕΛΑΣ