ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Νέα ηχητικά ντοκουμέντα - «Υπάρχουν νεκροί, αλλά δεν τους ανακοινώνουν»

Τραγωδία στο Μάτι
Τραγωδία στο Μάτι
ΙΝΤΙΜΕ

Ο ανακριτής της υπόθεσης είχε αιτηθεί τρεις φορές την αναβάθμιση κάποιων κατηγοριών σε κακουργήματα, με την εισαγγελία να απαντά και τις τρεις φορές αρνητικά.

Μέσα στην ογκώδη δικογραφία εκτός από καταθέσεις και απολογίες κατηγορουμένων, που ένας ρίχνει το «μπαλάκι» των ευθυνών στον άλλο, υπάρχουν και ενδεικτικές της κατάστασης που επικράτησε εκείνη την ημέρα συνομιλίες. Το υλικό αυτό έφτασε στη Δικαιοσύνη μετά την κατάσχεση του καταγραφικού από το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ).

Στις συνομιλίες γίνεται φανερή η αδυναμία του κρατικού μηχανισμού εκείνες της ώρες να ανταποκριθεί σε όσα συνέβαιναν, ενώ - όπως έχει ήδη γίνει γνωστό- οι αρμόδιες υπηρεσίες γνώριζαν για την ύπαρξη νεκρών πριν την ενημέρωση που έγινε εκείνη τη νύχτα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Newsbomb Website · Ηχητικό ντοκουμέντο από το Μάτι

Σε μια από τις συνομιλίες ακούγεται έναςαξιωματικός υπηρεσίας από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη ευρεία σύσκεψη παρουσία του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, να ζητά ενημέρωση σχετικά με το εάν υπάρχουν νεκροί.

Newsbomb Website · Τραγωδία στο Μάτι: Ηχητικό ντοκουμέντο 4

Ακολούθησε ο εξής διάλογος:

- Έχουμε μία ευρεία σύσκεψη. Έχει έρθει εδώ τώρα ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός ο κ. Τόσκας. Μπορείτε να μου δώσετε σαφή εικόνα για τους νεκρούς;

- Για τους νεκρούς προς το παρόν εμείς έχουμε παραλάβει έναν. Υπάρχουν και άλλοι νεκροί όμως, τους οποίους δεν έχουμε παραλάβει. Δίνουμε βάση πρώτα από όλα σε τραυματίες. Έχουν κατέβει κάτω ομάδες γιατρών στους τραυματίες. Νεκρούς παραλαμβάνουμε μόνο αν είναι μέσα στο δρόμο. Αν είναι μέσα σε σπίτια δεν παραλαμβάνουμε προς το παρόν νεκρούς. Και το ξέρει αυτό και η Πολιτική Προστασία. Τα περιστατικά είναι πάρα πολλά. Έχει ενεργοποιηθεί ομάδα που είναι για τις κρίσεις, έχουν βγει πολλά αυτοκίνητα στο δρόμο. Έχουμε κάνει ό,τι καλύτερο μπορούμε για τον κόσμο.

- Δεν μπορούμε να έχουμε εικόνα για τους νεκρούς ;

-Όχι. Ξέρω αυτή την στιγμή για τρεις. Ένα περιστατικό στη Λεωφόρο Δημοκρατίας, ένα πάει στο Σισμανόγλειο και ένα λίγο πιο κάτω στο Μάτι. Απλά δεν έχουν παραληφθεί αυτά. Ένα μόνο έχει παραληφθεί. Πάντως, η κατάσταση δεν είναι τόσο καλή. Μας έχουν δώσει περισσότερους νεκρούς, αλλά δεν έχουμε επιβεβαιωμένα.

- Επιβεβαιωμένα δεν έχουμε … Για τα επιβεβαιωμένα πολύ φοβάμαι ότι θα μας πάρει το πρωί για να μάθουμε. Αφού τελειώσουμε πρώτα με τους τραυματίες.


Η κατάσταση που επικρατούσε εκείνες τις ώρες σκιαγραφείται και από το διάλογο ενός πυροσβέστη με τη μητέρα του. «Μάνα πέφτω. Ούτε νερό. Χαμός γίνεται … Έχει νεκρούς….» ακούγεται να λέει ο πυροσβέστης στη μητέρα του και εκείνη να του απαντά πως ακούει στην τηλεόραση να πιθανολογούν την ύπαρξη νεκρών.

Newsbomb Website · Τραγωδία στο Μάτι: Ηχητικό ντοκουμέντο 6

«Έχει, αλλά δεν τους ανακοινώνουν», της απαντά εκείνος.

Το χάος και η αδυναμία συνεννόησης φάνηκαν και από συνομιλίες πυροσβεστών που αναφέρουν στους προϊσταμένους τους: «Δεν ξέρουμε πια σε ποιον να διαβιβάζουμε συμβάντα. Είναι όλοι μποτιλιαρισμένοι. Δεν έχουμε πλέον εικόνα τι γίνεται. Μας δίνουν σε κάποια κομμάτια από το Νέο Βουτζά ότι η φωτιά έχει περάσει από τη Λ. Μαραθώνος και έχει βγει στη θάλασσα».

Newsbomb Website · Τραγωδία στο Μάτι: Ηχητικό ντοκουμέντο 5

Από τις επικοινωνίες για τα εναέρια μέσα καταγράφεται μεταξύ άλλων ότι στο διάστημα μεταξύ 16:26 με 16:37 δυο ελικόπτερα λαμβάνουν εντολή να μην απογειωθούν, το ένα με εντολή της διοίκησης και το άλλο με εντολή της Προεδρίας της Δημοκρατίας, και μένουν ακινητοποιημένα για να παραλάβουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από την Τρίπολη.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Άρση μέτρων: Η Ελλάδα… ανοίγει! Το χρονοδιάγραμμα για πολιτισμό, αθλητισμό, τουρισμό, αγορά

Ροή Ειδήσεων