ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Υπόθεση Μάτι: Περαιώνεται η ανάκριση – Nέο υπόμνημα υπέβαλλε ο σημερινός αρχηγός της Πυροσβεστικής

Υπόθεση Μάτι: Περαιώνεται η ανάκριση – Nέο υπόμνημα υπέβαλλε ο σημερινός αρχηγός της Πυροσβεστικής

Λίγες ημέρες πριν την περαίωση της ανάκρισης και την αποστολή της δικογραφίας στον εισαγγελέα, ο σημερινός αρχηγός της Πυροσβεστικής, Στέφανος Κολοκούρης υπέβαλλε νέο υπόμνημα 70 σελίδων ενώπιον του ανακριτή Αθανάσιου Μαρνέρη, παραθέτοντας -κατά την κρίση του- σειρά παραλείψεων της έρευνας και ζητώντας μεταξύ άλλων την άρσης του μέτρου εγγυοδοσίας των 5.000 ευρώ που του είχε επιβληθεί. 

Ο κ. Κολοκούρης επισημαίνει στον ανακριτή, πως μεταξύ των βασικών ελλείψεων της έρευνας είναι και η απουσία προσδιορισμού της ώρας των θανάτων των θυμάτων, γεγονός που δεν μπορεί να οδηγήσει σε ασφαλές συμπέρασμα σχετικά με το εάν προηγήθηκαν ή έπονταν της παράλειψης που φέρεται να έκανε ο κατηγορούμενος. «Δεν αναφέρεται στις οικείες ιατροδικαστικές εκθέσεις ο ακριβής χρόνος θανάτου των προσώπων που ευρέθησαν απανθρακωμένα, ούτε και η ακριβής αιτία θανάτου τους, ώστε, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στην επέλευση του θανάτου συντέλεσαν περισσότερες πράξεις ή παραλείψεις διαφόρων προσώπων, με συνέπεια για τον προσδιορισμό της ευθύνης του καθενός σε σχέση προς το επελθόν αποτέλεσμα να αρκεί η συμπεριφορά του να υπήρξε ένας από τους πολλούς παραγωγικούς όρους του αποτελέσματος, χωρίς τον οποίο αυτό δεν θα επερχόταν, αδιάφορα αν συνέβαλαν στην επέλευση του και άλλοι όροι άμεσα ή έμμεσα, να μην προκύπτει εάν αυτός (θάνατος) έπεται ή προηγείται και γιατί της φερόμενης παραλείψεως μου, όπως αυτή μου αποδίδεται, ως δήθεν μη έγκαιρη προσέλευση, επομένως να μην υφίσταται και η αναγκαία νόμιμη βάση, δηλαδή η απαιτούμενη συνάφεια παραλείψεως και αποτελέσματος, ούτε, επίσης, να δύναται αυτή να αποδοθεί σε τυχόν αμέλεια μου» υποστηρίζει.

Σχετικά με την αποδιδόμενη σε αυτόν μη έγκαιρη προσέλευσή στην πυρκαγιά στο Μάτι, ο νυν αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αναφέρει: «Ουδεμία εξωτερική αμέλεια - πλημμελή συμπεριφορά επέδειξα αφού οι περιστάσεις στο πεδίο μάχης κατάσβεσης της πυρκαγιάς, στην Κινέτα δεν επέτρεπαν εξ αντικειμένου την ταχύτερη εκτέλεση της άνω εντολής, αλλά ακόμη και αν κατέβαλα κάθε (άλλη) δυνατή προσπάθεια να ενεργήσω δήθεν πιο «έγκαιρα» και πάλι δεν θα μπορούσα να προβλέψω το ολέθριο αποτέλεσμα, αφού, όχι μόνον δεν είχα σχετική πληροφόρηση για την εξελισσόμενη πυρκαγιά στην περιοχή Νταού Πεντέλης, αλλά ούτε καν οι δυνάμεις που μου ζητήθηκαν επέτρεπαν διαφορετική από μέρους μου εκτίμηση - αξιολόγηση για την επικρατούσα εκεί κατάσταση ή την πιθανολόγηση έκτακτης ανάγκης διάσωσης πολιτών».

Ο ίδιος εξηγεί πως ο ελάχιστος αναγκαίος χρόνος προετοιμασίας – συγκέντρωσης της πυροσβεστικής δύναμης, που του ζητήθηκε, από το πεδίο της μάχης κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή των Γερανείων - Κινέτας ήταν τουλάχιστον 45 λεπτά, ενώ η μετάβαση από την Κινέτα στη Ραφήνα με υποχρεωτικό ενδιάμεσο σταθμό ανεφοδιασμού αλλά και ελέγχου συγκεντρώσεως του πεζοπόρου τμήματος στην έδρα της ΕΜΑΚ (τουλάχιστον 1 ώρα και 30’), υπερέβαινε, κατ’ ελάχιστον, τις δύο ώρες και δεκαπέντε λεπτά από τη λήψη της εντολής, καθιστώντας αδύνατη την σε συντομότερο χρόνο διάθεση του ανθρώπινου δυναμικού και των υλικών πόρων που ζητήθηκαν προς κατάσβεση της πυρκαγιάς. «Άλλωστε, αυτός ήταν και ο λόγος που ο κ. Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος δεν επανέλαβε σχετική προς εμέ κλήση του, την οποία, όμως, θα είχε πραγματοποιήσει οπωσδήποτε, εάν δεν είχα δήθεν συμμορφωθεί «εγκαίρως» στην άνω εντολή του» αναφέρει στο υπόμνημά του.

Αιχμές για τον Αχιλλέα Τζουβάρα

Ο σημερινός αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αφήνει αιχμές και για τις αντιφατικές καταθέσεις του τότε επικεφαλής του ΠΕΠΥΔ Αττικής Αχιλλέα Τζουβάρα, ο οποίος τον Αύγουστο του 2018 κατέθεσε ενόρκως στους εισαγγελείς που χειρίστηκαν την υπόθεση ότι δεν είχε καμία ενημέρωση είχε για το τι λάμβανε χώρα στην περιοχή Νταού Πεντέλης, ενώ το 2020 ανακάλεσε στη μνήμη του ότι είχε λάβει ενημέρωση για την πυρκαγιά στην περιοχή Νταού Πεντέλης, όπως και για το είδος των δυνάμεων που είχαν κληθεί προς συνδρομή από την Κινέτα.

«Μάλιστα, αποπειράται να μου καταλογίσει, έστω και εμμέσως, δήθεν παράλειψη, υπαινισσόμενος, όλως απαραδέκτως, ότι έπρεπε δήθεν να ερευνηθεί το έγκαιρο ή μη της μετάβασης μου στο σημείο της εντολής του κ. Υπαρχηγού, παρόλο που αν ο φερόμενος χρόνος της εντολής ήταν αυτός, που εν τέλει ανακάλεσε στην ασθενή, όπως προκύπτει, μνήμη του, ο κ. Διοικητής της ΠΕΠΥΔ Αττικής, δηλαδή προ της 17. 20’ μμ, όπως αναφέρει, τότε, εκτός των άλλων, που δεν επέτρεπαν και πάλι την οποιαδήποτε συνδρομή μου, είτε για οργανωμένη αποχώρηση των κατοίκων και παραθεριστών (δεν αποφασίσθηκε) είτε για τη διάσωση τους στη θάλασσα (δεν ζητήθηκε, κατά τον προαναφερόμενο χρόνο, ή μεταγενέστερα από το Λιμενικό Σώμα, σε θαλάσσια περιοχή), ή σε χερσαίο χώρο (το πρώτον ζητήθηκε μετά την άφιξη μου από τον εκεί επικεφαλής), αφού, εν’ όψει του ελάχιστου αναγκαίου χρόνου αφίξεως μου στην Ραφήνα, υπό τις επικρατούσες συνθήκες, ήταν πλέον αδύνατη η όποια συνδρομή μου, καθόσον η πυρκαγιά είχε ήδη κατασβεστεί στη θάλασσα και είχαν ήδη επέλθει τα τραγικά της αποτελέσματα» αναφέρει ο κ. Κολοκούρης.

Κατά τον ίδιο, θα έπρεπε μόλις έλαβε γνώση για την εντολή Ματθαιόπουλου προς εκείνον, να αρνηθεί κατηγορηματικά την από μέρους του εκτέλεση της εντολής του, λόγω της συμμετοχής του στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Κινέτα, είτε να του δήλωνε, ως επικεφαλής της ΠΕΠΥΔ Αττικής, ότι θα καλούσε εκείνος την ΕΜΑΚ να προσέλθει, εφόσον συνέτρεχε σχετικός λόγος κινητοποίησης της επίλεκτης Μονάδας, δηλαδή είτε λόγος εκκένωσης είτε λόγος διάσωσης, παρότι οι εκζητούμενες δυνάμεις δεν αναφέρονταν στην ΕΜΑΚ και αφορούσαν μόνον κατασβεστικό έργο.

«Τούτο, όμως, θα μπορούσε να συμβεί, μόνο εάν, τόσο ο κ. Υπαρχηγός, όσο και ο κ. Διοικητής ΠΕΠΥΔ, γνώριζαν τις τραγικές εξελίξεις στην Ανατολική Αττική (θύματα) και το απέκρυπταν, αφού, επ’ ουδενί δικαιολογείτο στο άνω χρονικό σημείο η κινητοποίηση της ΕΜΑΚ, στο πλαίσιο της ειδικής αποστολής της, καθόσον δεν είχε αποφασιστεί εκκένωση – οργανωμένη απομάκρυνση, ενώ ο ελάχιστος δυνατός χρόνος μετάβασης της ΕΜΑΚ μέχρι την περιοχή της Ραφήνας, χωρίς τη συμμετοχή υδροφόρων οχημάτων από την Κινέτα, θα απαιτούσε τουλάχιστον μία (1) ώρα!» συμπληρώνει ο σημερινός αρχηγός της Πυροσβεστικής.

«Δεν φέρω ευθύνη»

Όπως εξηγεί ο ίδιος στο υπόμνημά του, «με πιθανότητα που εγγίζει τα όρια της βεβαιότητας, ακόμη και αν είχε λάβει χώρα οποιαδήποτε διαφορετική από μέρους μου ενέργεια, μετά τον φερόμενο χρόνο της άνω εντολής, δηλαδή περί ώρα 17.30μμ, δεν θα μπορούσα και πάλι να αποτρέψω το άνω τραγικό αποτέλεσμα, αφού ακόμη και αν επιχειρούσα την όποια επιβεβλημένη και κοινωνικά αναμενόμενη, πλην αντικειμενικά εφικτή, ενέργεια, προσερχόμενος επί του σημείου για την αποτροπή του αποτελέσματος (μη εξάπλωση πυρκαγιάς) και τη συνακόλουθη διάσωση των απειλούμενων αγαθών (ζωή – σωματική ακεραιότητα), το αποτέλεσμα θα ήταν και πάλι το ίδιο, σύμφωνα με τον ελάχιστο απαιτούμενο χρόνο προσελεύσεως μου, ως ανωτέρω, τις επικρατούσες συνθήκες (μεγάλη ένταση του ανέμου, ανάγλυφο της περιοχής, πυκνή βλάστηση), και τα χαρακτηριστικά της πυρκαγιάς (υψηλό πυροθερμικό φορτίο, μέτωπο πυρκαγιάς τριών χιλιομέτρων), η οποία χαρακτηρίζεται ως Περιφερειακή Καταστροφή Μεγάλης Έντασης και ήταν αδύνατον να κατευνασθεί».

«Να μην επικρατήσει η έννοια του τιμωρητικού λαϊκισμού και η ρητορική της εκμετάλλευσης σε ένα τέτοιο τραγικό συμβάν. Το κριτήριο θα πρέπει να είναι η απονομή της Δικαιοσύνης με συγκεκριμένους όρους. Δεν πρέπει να μείνει η έννοια της οργής. Οργή θα υπάρχει εφόσον χάθηκαν ανθρώπινες ζωές, αλλά πρέπει να διορθωθούν τα λάθη που αποκαλύφθηκαν στο σύστημα αυτό. Πρέπει να διαπιστωθεί που έγκειται το ελάττωμα για να μην επαναληφθεί ποτέ ξανά μια τέτοια ιστορία» δήλωσε ο νομικός παραστάτης του κ. Κολοκούρη, κ. Δημήτρης Ιωαννίδης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.